Novgorod

Foto door Reisreporter corriedewinter

Het schiereiland Kamtsjatka heeft de neiging om haar schoonheid achter een sluier van wolken en mist te verbergen. Maar als de hemel eenmaal opklaart dan verschijnen de tientallen vulkanen door de wolken. Alles smelt weg en je begrijpt dat je je op een wel heel bijzondere plek bevindt.

Informatie over Novgorod

Beste foto's & tips van Novgorod

'842788' door corriedewinter '842788' door corriedewinter

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Het kremlin van...Nov

corriedewinter

We maken een rondreis in de zg Gouden Driehoek , een gebied waar prachtige kerken en oude steden te zien zijn. Nu bezoeken we het kremlin (het versterkte stadscentrum) van Novgorod. Er is o.a. een afdeling met allerlei voorwerpen uit de ontstaansgeschiedenis van deze plaats, de oudste stad in Rusland. Daarnaast zijn er vele iconen en een aparte afdeling gewijd aan Tolstoj. Door het museum lopen is, zeker als het niet zo druk is, een aparte ervaring: iedere zaal heeft namelijk een bewaakster die heel goed oplet.

'1097942' door marjolijn '1097942' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Zo, even de schoenen.

marjolijn

Mijn rondreis door Rusland leverde afgesleten voetjes op: ik heb heel wat afgelopen en bovendien was het (mei) warmer dan voorspeld. Dit beeld in Novgorod Veliki sprak mij dan ook onmiddellijk aan: even de schoenen uitgeschopt om te zonnebaden aan de oever van de Volkhov. Op de achtergrond aan deze (rechter)oever een restaurant-schip, aan de overkant (linkeroever) het Kremlin met de Sophiakathedraal. Voor het Kremlin de aanlegsteiger van de rondvaartboten die je een stukje meenemen over de rivier tot het grote Ilmenmeer, een leuk tochtje dat ook langs het Yuryevklooster voert. Over de geschiedenis van Novgorod schreef ik al wat meer bij mijn foto tekenles in Novgorod.

'1098907' door marjolijn '1098907' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Millenniummonument

marjolijn

Novgorod is waarschijnlijk de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde. In 1862, 1000 jaar na de komst van Ryuriyk vertoonde de autocratisch geregeerde natie weer wat scheurtjes. Om de natie bijeen te houden kwam tsaar Alexander II op het idee om beeldhouwer Mikhail Mykeshin opdracht te geven voor het Millenniummonument, symbool voor de gave wereld van de tsarenkroon. Het monument wordt bekroond door het orthodoxe kruis en een engel, die een knielende vrouw, “Moedertje Rusland”, zegent. Daaronder wordt de rijksappel omgeven door zes groepen die de stichting en ontwikkeling van de Russische staat vertegenwoordigen. Weer daaronder sluiten zich hier op een bronzen fries op de sokkel ook dichters, denkers, kunstenaars en andere belangrijke historische figuren bij aan. Kortom: een aanschouwelijke geschiedenis van Rusland. Ons zeggen deze figuren misschien wat minder, maar ik merkte dat het voor de Russen die een rondgang langs het monument maakten een feest van herkenning was. Het monument staat in het Kremlin van Novgorod, op het plein tussen de Sophiakathedraal en de oude bestuursgebouwen. In WO II werd het door de Duitsers ontmanteld, maar nu is het weer in volle glorie in elkaar gepuzzeld en gerestaureerd.

Laat kaart zien