Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

All aboard the night train!

Moskou,
Rusland


In Moskou zijn een aantal treinstations waarvan de naam wordt aangeduid met de hoofd eindbestemming. Zo heb je oa het Kazansky station (Kazan), het Kiyevsky station (Kiev) en het Leningradsky station.

Op dit laatste station stapten wij op de nachttrein naar St. Petersburg. We stappen uit het warme station (het is overal +25 graden binnen!) perron 1 op. Het sneeuwt, we moeten naar wagon 4. Ik doe mijn muts op en wikkel mijn shawl goed om want wagon 4 dat is nog een aardig stukje lopen, ongeveer waar jij die zware stipjes in de verte ziet. Wat een sfeertje geeft die sneeuw, zo vind ik een treinreis al nostalgisch de sneeuw voegt er nog iets extra's aan toe.

Bij elke wagon hoort een soort hostess, die van ons spreekt geen Engels (net als de rest vermoeden we)..maar ach dat geeft helemaal niet. Onze namen staan op de lijst en coupe nr 5 is voor ons. We bestellen het ontbijt voor de volgende ochtend omelet en orangejuice wordt begrepen.

Kadeng, kadeng, kadeng in een langzame vaart gaan we richting St Petersburg waar we de volgende ochtend om half 9 aan komen.

De trein is de gemakkelijkste manier om tussen Moskou en St. Petersburg te reizen. De trein vertrekt rond middernacht vanuit Moskou en terwijl je probeert te slapen (ging toch minder goed dat ik had verwacht) leg je de afstand van 800 km af.
Er zijn verschillende slaapplekken goedkoop, middel en luxe. Wij hadden de luxe variant, leuk zo'n coupe voor zijn tweetjes.