Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blauw uurtje op het Rode plein

Moskou,
Rusland


We boffen dat we tijdens het blauwe uurtje bij het Kremlin arriveren. De poorten zijn dan gesloten, maar de aangelichte muren en torens bieden een sprookjesachtige aanblik en bovendien is het er heel rustig.
Kremlin betekent letterlijk 'Vesting binnen een stad'. De muur die het geheel omzoomt is voorzien van een groot aantal torens. Via twee van die torens hebben bezoekers toegang tot het Kremlin.
Links zie je één van de mooiste en belangrijkste Kremlintorens : de Verlosserstoren (Spasskaja basjnja). De toren werd in 1491 ontworpen door Pietro Antonio Solari. Al rond het jaar 1625 waren er een klokkenspel en een klok ingebouwd in de toren.
Rechts zie je de 453 jaar oude Basiliuskathedraal op het Rode Plein. De kerk ziet er nu nog sprookjesachtiger uit dan overdag.
De negen koepels zijn eigenlijk negen aparte kerken, die tsaar Ivan de Verschrikkelijke in 1555 als dank aan God liet bouwen voor zijn overwinning op de Tartaren. Verschillende torens van de kerk werden gewijd aan heiligen op wier gedenkdagen belangrijke veldslagen plaatsvonden.
Op het Rode Plein worden voorbereidingen getroffen voor de parades van 1 en 9 mei, de dag van de Arbeid en Bevrijdingsdag.
Het hoofd van de kathedraal maakt zich daar zorgen over, want de voorbijrijdende tanks en overvliegende straaljagers veroorzaken trillingen die scheuren in de muren veroorzaken. Na de grote restauratie ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan in 2005 duurt het weer even voor er geld genoeg is voor onderhoud.