Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Moskou image

Moskou de magische metropool

Moskou
Rusland
Kimpoldervaart

Moskou de magische metropool

Het is niet gemakkelijk om zomaar een bezoekje aan Rusland te brengen. Voor het aanvragen van een toeristenvisum heb je van de dag van aankomst tot de dag van vertrek hotelgegevens nodig. Op de bonnefooi is dus geen optie. Maar laat je ondanks dit niet weerhouden naar Rusland af te reizen, het land is meer dan een bezoek waard!

Moskou heeft een directe treinverbinding van de internationale luchthaven Sjeremetjevo naar het centrum van de stad welke direct weer aansluit op de beroemde 'ringmetro'. Alleen al deze ringmetro is prachtig! Alle metrostations, in een cirkel rondom het centrum, hebben een ander uiterlijk maar marmer, goud en kroonluchters hebben de boventoon. Schrik overigens niet van de enorme roltrappen die in een sneller tempo dan in een gemiddeld warenhuis je gerust 40 meter onder de grond naar de metro brengen. Het diepste metrostation, Park Pobedy ligt zelfs op 84 meter diepte. Geen wonder dat deze metrostations ten tijde van de tweede wereldoorlog dienst deden als schuilkelder. De overige metrolijnen brengen je naar de rest van de stad. Voor een bijzondere ervaring stap je uit bij station Vorobjovy Gory. Deze metrohalte van maar liefst 1 kilometer lang ligt boven de grond op een brug over de rivier de Moskva. Via de voetgangersbrug kun je parallel aan de metro ook lopend de Moskva oversteken. Een handig trucje om te achterhalen waar je bent, in de metro zijn de stations aangeduid in cyrillisch schift, onthoud de eerste vier tekens en vergelijk! Uit proberen te spreken in alfabet is af te raden, veel letters uit het alfabet worden anders uitgesproken.

Boven de grond is Moskou minstens zo mooi. Overal Russisch Orthodoxe kerken en verschillende kleuren en met gouden koepels. Het rode plein met het mausoleum van Lenin zijn adembenemend. De inspectie van de wacht bij het monument van de onbekende soldaat is een indrukwekkende must see. Na al deze cultuur is er de mogelijkheid om aan het Rode Plein een bezoek te brengen aan shoppingmall Goem om je te vergapen aan alle luxe internationale merken. In het midden van deze shoppingmall staat de tree of freedom. Een gekleurde boom waar iedereen een vredesduif met wens in kan hangen. Verder zijn de Russen gek op schep ijsjes die dan ook overal worden verkocht. Voor een lekkere lunch of diner kun je naast het Rode Plein terecht bij 'Jamie's Italian' Jamie Olivers restaurant. Een echte aanrader! Heerlijk eten, puur, vlotte bediening en betaalbaar. Het restaurant zit een beetje verstopt op de eerste etage van een shoppingmall net naast de uitgang van het rode plein maar van binnen is het sfeervol.

Op een sportieve manier door Moskou is absolute aanrader. Zeker als je meer van Moskou wil zien dan de highlights die in iedere reisgids staan. Boek dan via Moscow Bike Tours de Parks&Nature tour. Moskou is ontstaan in een bosrijk gebied met moerassen. Door de eeuwen heen heeft de natuurlijke barrière van dicht bos Moskou beschermd voor kwaad van buitenaf. Van binnenuit kon door drooglegging van moerassen en kappen van randen van het bos de stad worden uitgebreid. Dacht je dat New York de enige is met een Central Park? Moskou heeft het ook! Prachtig onderhouden, schoon, nette openbare toiletten en veel kleine stalletjes waar een drankje of snack gekocht kan worden. De parken zijn voorzien van fonteinen, fietspaden, wandelpaden, sportvelden, een buiten ‘gym’ en heel veel groen. In de winter wordt het grootste park, Gorky Park, onder water gezet en kan je er schaatsen terwijl je uitkijkt over de rivier Moskva. Vergis je overigens niet in de heuvels die Moskou rijk is, het is een fietstocht met een beetje pit! Het adembenemende uitzicht bovenop de heuvels van Sparrow Hill, aan de rand van het centrum van Moskou maken de fietstocht naar boven zeker de moeite waard. Een fijne bijkomstigheid is dat tourguide Vado tijdens de tour leuke actiefoto’s maakte die je achteraf via facebook kunt bekijken.

Verblijven op een strategische plek in een zakendistrict voor een goede prijs? Verblijf dan in de wijk rondom de straat Lesnaya. Op slechts enkele minuten lopen van het grote trein- en metrostation Belloruskaya bevindt zich een zakendistrict met een paar hotels. De restaurants in dit gebied zijn internationaal en van goede kwaliteit. Een variatie van verse croissants en belegde broodjes bij Paul, pizza bij trattoria Sicilia tot een echte Amerikaanse milkshake en hamburger bij Beverly Hills Diner. Voor wat boodschappen kun je terecht bij een van de minimarkts in de straat. ’s Avonds is het geen probleem om in deze buurt op straat te lopen, al heb ik me nergens in Moskou onveilig gevoeld op straat. Het is een grote drukke metropool die 24 uur per dag leeft. Aan het einde van de straat Lesnaya bevinden zich enkele theaters en wederom een plaats met restaurants. Een aanrader voor een snelle maaltijd is Wok to Walk. Het personeel spreekt matig Engels maar met wat aanwijzen kreeg ik uiteindelijk een simpele maar heerlijke wokmaaltijd voor slechts een paar euro.

Echt Russisch eten doe je bij één van de kantines. Dit zijn fastfood ogende restaurants met een grote counter met lopend buffet. Er is een keuze uit pasteitjes, soep, gemixte groenten, soort lasagnes en zoete desserts in de vorm van allerlei soorten kleine gebakjes. Als bijgerecht eet men brood. Een drankje krijg je gewoon in een plastic beker. Al deze restaurants zitten vol met Russen. De gebakjes vind ik persoonlijk niet zo lekker, er zit weinig smaak aan en de chocoladegebakjes smaken vooral naar suiker en niet naar chocola. De soep daarentegen is heerlijk net als de soort lasagna. De broodjes die als bijgerecht worden gegeten vind ik zo lekker dat ik ze het liefst zou beleggen met een beetje boter of jam en als ontbijt eten. Een verkoelend zomerdrankje dat bijna op elk terras in de stad te krijgen is moet je proberen! Home made lemonades voornamelijk bestaande uit bruisend water met citroen/munt op smaak gebracht met honing, jum!

Tijd voor een citytrip? Laat je dan betoveren door deze magische metropool op minder dan drie uurtjes vliegen!

Foto's

95651.jpg
95651.jpg
Kimpoldervaart
12191.jpg
12191.jpg
Kimpoldervaart
005f1.jpg
005f1.jpg
Kimpoldervaart
7b1f8.jpg
7b1f8.jpg
Kimpoldervaart
1be8f.jpg
1be8f.jpg
Kimpoldervaart
9c5f6.jpg
9c5f6.jpg
Kimpoldervaart