Moskou reisblogs

Moskou: Over hipkippen en bleke mannen.

Puckske was er (tot 28 sep 2010) Gepost op 03 okt 108 reacties

Afscheid nemen, feestje regelen, spullen kopen, tas inpakken en nog meer afscheid nemen… Dat is waar wij mee bezig zijn geweest. Tot het moment dat we door de douane zijn is rennen de way to go. En dan ben je op het vliegveld. Aan de andere kant van de douane. Iedereen is gezoend, geknuffeld en gedag gezegd en er wordt nog een allerlaatste keer gezwaaid naar ma. Dan is er niemand meer. Just the two of us. We kijken elkaar eens goed in de ogen en denken dat we het wel gaan redden.

Aankomst in Moskou verloopt makkelijker dan verwacht. Vanuit diverse betrouwbare bronnen hadden we vernomen dat de douane lastig zou zijn en dat we lang zouden moeten wachten, maar na een stempel een een strenge blik waren we zo op pad. Aangezien we op een budget reizen hebben we niet vooraf een ritje naar het hotel geregeld. Dat we dus een mannetje van Tiara Tours zien staan verwonderd ons een beetje. We krijgen alsnog de kans om met hem mee te rijden, hij kwam anderen ophalen. We hebben dus alsnog de keuze om (tegen betaling) met hem mee te rijden. Uiteindelijk besluiten we eieren voor ons geld te kiezen. Nog 3 kwartier in een trein en dan naar het juiste metrostation zien we even niet zitten. De taal is lastig. Niets is begrijpelijk of leesbaar. Het zijn maar krabbels van tekens bij elkaar. Alsof een kindje aan het schrijven is geweest. Merknamen worden niet aangepast naar de lokale tekens, maar voor de rest is alles in het Russisch. Vandaag maken we het dus nog even makkelijk voor onszelf. Acclimatiseren noemen we het, klinkt beter dan lui.

Over Moskou valt veel te vertellen. Moskou is GROOT. De randweg om de stad heen is 110 km lang en er wonen meer dan 15 miljoen mensen. Dat is alsof heel Nederland in de provincie Gelderland woont. En dan zijn de 10 miljoen mensen die buiten de ring wonen nog niet meegerekend. Moskou is ook groots. De gebouwen zijn statig. Ze stralen luxe uit en tonen dat het hier erg goed ging. Ooit, want het heeft nu bijna een beeld van vergane glorie. Over bijna ieder gebouw ligt een stoflaagje. Het is niet smerig of vervallen, het lijkt allemaal alleen wat stoffig. Met een likje verf, een schrobber en een glazenwasser leeft Moskou weer op. Naast groots zijn de gebouwen ook nog groot. Gebouwd op capaciteit. De winkelstraat is 20 meter breed, het rode plein groot genoeg voor een voetbalstadion en de metro lijkt heel wat meer aan te kunnen dan de huidige 9 miljoen ritjes per dag. Het is er niet druk.

Achter de mooi gekleurde gebouwen en de marmeren metrostations staat het echte Moskou. Rijen en rijen met betonnen apartementen. Allemaal kopiën van elkaar. Grauw en grijs. Net als de mannen, die allemaal op elkaar lijken, met een grijze huid en hetzelfde marinierskapsel. Van dichtbij blijkt het een stuk leefbaarder omdat er overal groenstroken en parkjes liggen. De vrouwelijke inwoners geven de stad nog een extra kleurtje dankzij de hippe outfits die ze dragen. Het zijn stuk voor stuk fashionita’s, wat gezien het winkelaanbod niet zo heel gek is.

Dat we veel winkels gezien hebben is omdat we ieder winkelcentrum induiken om even op te warmen. Het motregent al de hele dag en met maar 1 dag in Moskou is dat best jammer. De stad is namelijk erg mooi in de herfst. De kleuren van de bomen passen goed bij de mooie oude gebouwen. Moskou kan bijgeschreven worden op het lijstje: “Geschikt voor een stedentrip”. Nouja, op dat visum na.

Helaas moeten we alweer afscheid nemen en krijgen we niet de kans om de stad op z’n best te zien. Vanavond stappen we namelijk in op de Transsiberië Express. 4 dagen en 5 nachten opgesloten in een treincoupé …
Wie zei er ook weer dat reizen leuk is?

Puckske Positie 27682 (0 p.) Lid sinds 14-07-2008 Foto's en tips: 10 Blogs: 8 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

China - Yangshuo: Over karstpieken en bamboobootjes
3 1
Gepost op 26 december
China Guangxi en Guizhou
China - Hong Kong: Over hoge gebouwen en kleine kastelen
4 2
Gepost op 22 december
China Hongkong

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Geschreven met een mooie knipoog. Acclimatiseren ipv lui, die ga ik onthouden.
Je hebt reclame gemaakt.

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

haha, humoristisch....

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Goed verhaal, met humor beschreven. Leuk!

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Heel leuk geschreven, vlot en licht-komisch! Geeft een goede sfeerimpressie van Moskou. Compliment dus en ga zo door (want ik begrijp dat je nog wat voor de boeg hebt)!

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Mooie beschrijving van Moskou, heb het geboeid zitten lezen. Goed begin en er gaat, zo te lezen, nog heel veel moois komen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.