Moskou

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Moskou image

Twee dagen Moskou

Moskou
Rusland
Sgtravel

Twee dagen Moskou

Het is tien over elf in de avond als de trein vertrekt, vanaf het station in Sint Petersburg en ik begin aan m’n treinreis van 9600 kilometer naar Beijing. Eerst volgende stop is Moskou wat zo’n 700 kilometer verderop ligt, ik deel m’n coupe met drie heren die gezien hun bagage waarschijnlijk een dag op een neer gaan naar de hoofdstad om zaken te doen. Na een extra controle van de conductrice besluit iedereen te gaan slapen, aangezien het al kwart voor twaalf is besluit ik het zelfde te doen. Heel lang duurt de nacht niet en om kwart voor zeven, komt de trein aan op het station van Moskou. Bij de uitgang van het station staat er netjes een man op me te wachten, met een naambordje. Wat een luxe, normaal moet ik op dit soort momenten zelf opzoek naar een bus, metro of taxi om me naar een hostel te brengen. Maar bij mogelijke temperaturen ver onder nul, ben ik blij dat alle transfers deze reis zijn inbegrepen.

Een halfuur later sta ik in het hotel en na een verfrissende douche, kan ik aanschuiven voor het ontbijt. Het is inmiddels tien uur, als ik besluit de stad te gaan verkennen. Het hotel ligt op 9 kilometer afstand van het Kremlin, maar door het uitstekende metronetwerk is dit geen probleem. Het is 5 minuten lopen naar het dichtstbijzijnde station, vanwaar ik in 20 minuten in het hart van Moskou sta. De Metro zelf is ook al een bezienswaardigheid en vooral bij de cirkel lijn, is het ene station nog mooier dan de andere. Kroonluchters, glas in lood panelen en bronzen beelden zijn gebruikt om de mensen net na de oorlog een gevoel van rijkdom mee te geven en dat er betere tijden in het verschiet lagen.

Na een rondje metrostations stap ik uit nabij het rode plein, waar vele iconen van de stad te vinden zijn. Het Gum warenhuis is er één van met een gevel van 240 meter lang, welke nu met de kerstdagen rijkelijk is bedekt met duizenden lampjes. Ook binnen is de kerstsfeer goed te merken met vele decoraties en kraampjes met kerstartikelen, welke een stuk betaalbader zijn dan de artikelen die in de etalages liggen te pronken.
De uitgang aan het rode plein blijkt gesloten te zijn en loop ik om het gebouw heen om er zo op te komen. Eenmaal daar staan er vele hekken met politie, die me vriendelijk vertellen dat ik vandaag het plein niet op mag. Dit terwijl er zich toch vele mensen op het plein bevinden, met behulp van een vertaal app word me uitgelegd dat het vandaag een speciale dag is. Waarbij de president vele kinderen uit heel Rusland heeft uitgenodigd, om bij het Kremlin een cadeau op te halen. Het gevolg voor de toeristen is dat de hoofdattracties zoals het rode plein, het Kremlin en de St Basiliuskathedraal niet toegankelijk zijn. Er word me verzekerd dat morgenochtend na elf uur alles weer open is en moet ik vandaag andere gedeeltes van de stad gaan bekijken. Gelukkig is dit een grote stad dus blijft er nog voldoende over, het graf van de onbekende soldaat ligt net buiten het Kremlin net als de Alexander tuinen. Hier staan jonge soldaten de wacht te houden, op het hele uur worden ze afgewisseld iets wat voor een kleine show zorgt voor de aanwezige toeristen.

Voor souvenirs is er in Moskou eigenlijk maar één plek de Izmaylovksy markt, met een overstap sta je in 20 minuten op het Partizanskaya station vanwaar het nog maar vijf minuten lopen is naar de ingang. Deze is al duidelijk zichtbaar en heeft wel iets weg van een Disney kasteel met hoge kleurrijke torens. Nu was me al duidelijk dat het doordeweeks iets rustiger is dan in het weekend maar bij aankomst blijkt maar 10% van de kramen open te zijn, wellicht komt het ook omdat het eind december is en het weer ook niet top is. Gelukkig zijn er nog genoeg Matroesjka's te koop en zijn de prijzen na afdingen een stuk voordeliger dan in het centrum.

Na het ontbijt begeef ik me weer naar de metro en stap ik wederom uit nabij het Kremlin. Na een kaartje te hebben gekocht kan ik nu wel door de beveiliging en betreed ik het hart van de stad. Het Kremlin is al 800 jaar de belangrijkste plek van het land en binnen de hoge rode muren vind je imposante regeringsgebouwen en het werkpaleis van de huidige president. Deze zijn logischerwijs niet toegankelijk voor toeristen, de vijf kathedralen daarin tegen zijn dat wel mits je hier het juiste kaartje voor hebt gekocht. Iets wat zeer de moeite waard is, zeker als je de kerken in Sint Petersburg niet hebt bezocht. Fotograferen in de kerken is verboden, maar de meeste zijn ook te donker om enig goed resultaat te krijgen.
Na een paar uur loop ik richting het rode plein welke nu wel toegankelijk is en vol staat met kraampjes en een grote ijsbaan, een plek waar de president een paar dagen hiervoor nog zijn ijshockey vaardigheden heeft getoond. Na een rondje langs de kraampjes en een Donner kebab loop ik richting de Basilius kathedraal, welke aan de kop van het plein staat te pronken met zijn kleurrijke koepeltjes. Eenmaal binnen loop je door smalle gangetjes van de ene naar de andere ruimte die je het verhaal vertellen over dit mooie gebouw. Zo wist ik niet dat het eigenlijk uit zeven verschillende kerken bestaat die in honderden jaren tot één gebouw zijn gesmeed.
Als laatste ga ik met de metro naar de Universiteit een imponerend gebouw die neer is gezet door Stalin samen met nog 6 andere wolkenkrabbers. Dit is de hoogste van de zeven gebouwen met 240 meter en is zo aan het eind van de middag schitterend uitgelicht.

Na twee dagen Moskou waarbij ik nog lang niet alles heb gezien, ga ik morgen weer richting het station en vervolg ik mijn treinreis naar Beijing!!!

Foto's

05532.jpg
05532.jpg
Sgtravel
530b9.jpg
530b9.jpg
Sgtravel
3b9f4.jpg
3b9f4.jpg
Sgtravel
053b0.jpg
053b0.jpg
Sgtravel
32e42.jpg
32e42.jpg
Sgtravel
323fe.jpg
323fe.jpg
Sgtravel
0d255.jpg
0d255.jpg
Sgtravel