Rusland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Khizi Pogost, de houten kerk in het hoge noorden

Rusland


Kizhi is een eiland in het Onegameer in het noordwesten van Rusland. Het eiland staat vooral bekend om de beroemde houten kerk die in 1862 is gebouwd. Om er te komen moet je wel wat moeite doen.

We pakken vanaf Sint Petersburg de trein die ons in vijf uur in Petrozavodsk brengt. Omdat je hier pas laat aankomt is het niet meer mogelijk om direct naar het eiland te gaan. Je moet dus een nachtje slapen in Petrozavodsk. Een nietszeggend stadje dat aanvoelt of je 50 jaar terug de tijd in gaat. Kapotte wegen, lege straten en verpauperde Stalinistische flats.

De dag erna kan je de hydrafoil pakken die je in 1,5 uur naar het eiland brengt. De boot voelt als een creatie uit de Thunderbirds en scheert met zo'n 80 km per uur over het water. Het is zeker niet voor iedereen aan te raden. Met een zwakke maag is dit best wel even een opgave want de boot klapt flink op de golven.

Eenmaal op het eiland loop je in zo'n 4 uur langs de hoogtepunten. De kerk die volledig van hout is gebouwd is iets wat je verder nergens kan vinden. Echt een bijzonder schouwspel zo ver in de wildernis. Begrijpelijk dat deze plek op de lijst van Unesco staat.