Centraal Rusland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Rusland image

Centraal Rusland

Centraal Rusland
Rusland
Smilingfred

Rusland Vologda Kerst en Nieuwjaar

Hoe wordt ondermeer Oud en Nieuwjaar gevierd in Vologda ?

Een uitbundige en een Gelukkig Nieuwjaar vanuit Oblast Vologda gelegen in Noord West Rusland wensen wij U toe !
Deze wensen zijn niet van de lucht in de woonplaats van - Vadertje Vorst - te Ded Moroz in Rusland, gedurende de feestelijkste nacht van het hele jaar.
Vadertje Vorst heeft zijn kasteel in het Noord Westen van Rusland, in de Oblast Vologda. (Oblast betekend provincie.)

Ter informatie: De stad Vologda heeft circa 350.000 inwoners, kent circa 30 kloosters en kathedralen, heeft moderne winkels, er rijden heel veel bij ons bekende auto’s maar ook Russische en Chinese auto’s.
Omdat de geografische ligging van de stad tamelijk hoog in Rusland (richting noord pool) gelegen is , is de temperatuur in de winter behoorlijk koud met veel sneeuw.
Circa 75 % van Oblast Vologda is bedekt met dennen - en berkenbossen.
In deze bossen leven vele beren, vossen, wolven, herten , klein wild en kent de Oblast een geweldig aanbod aan vogels en flora.

Maar nu weer terug naar Nieuwjaar in Oblast Vologda.
Op 31 december komt - Vadertje Vorst - terug van zijn reizen door Rusland en ver daarbuiten, om alle bezoekers een Gelukkig Nieuwjaar te wensen en om zijn vele verhalen en ervaringen te vertellen.
Bijzonder gelukkig zijn de bezoekers aan - Vadertje Vorst - die in zijn woonplaats Velikiy Ustyug het Nieuwe Jaar gaan vieren, dit omdat de bezoekers op zijn Nieuwjaarsverhalen worden getrakteerd.
Volgens sommigen is er geen betere start om het Nieuwe Jaar te beginnen met het magische luiden van de klokken en deze gehoord te hebben.
Een gigantisch vuur wordt ontstoken op de weide van Shurshyk.
Harsachtige pijnboomtakken worden in het vuur geworpen met als doel om het verleden te verbranden en om te zien hoe de heldere lichtende vlammen de dromen over het Nieuwe Jaar te laten uitkomen.
Precies om middernacht, wanneer de klokken van het Kremlin 12 uur slaan, komt - Vadertje Vorst - persoonlijk uit zijn Kasteel om al zijn gasten en zijn medewerkers een gelukkig Nieuwjaar toe te wensen.
Schitterend vuurwerk, in vele kleuren, worden ontstoken en veelkleurige vuurpijlen worden de lucht ingeschoten.
De mensen hebben gloeiend hete -, hoog opvlammende toortsen in hun handen om de omgeving te verlichten en misschien ook hiervan een beetje warmte te krijgen.
Het kan heel koud zijn in deze streek, welke is gelegen op ongeveer 450 kilometer ten noorden van Moskou en 650 kilometer ten westen van Sint Petersburg..
Elke van de 12 maanden van het jaar kent zijn eigen toorts.
Het Nieuwe Jaar is gekomen en fantastische beelden van vuurwerk verrassen menig bezoeker.
Er zijn spelen georganiseerd, er wordt gelachen, gegeten, geproost, gedanst, men omhelst elkaar en wenst elkaar een Goed Nieuw Jaar toe.
Vadertje Vorst trakteert op speciale verrassingen, aan hem gegeven door de - slimme bos vrienden - en door Vadertje Vorst doorgegeven aan zijn medewerkers en de bezoekers die in grote getale zijn gekomen om dit spektakel mee te vieren.
Gedurende deze feestelijk Nieuwjaarsnacht, kan je op de tonen van de muziek, aanstormende paardenhoeven horen kletteren, die vanuit de bossen naar de weide, waar het feest plaatsvindt, aankomen rennen.
Natuurlijk kunt u een ritje op een arrenslede maken, dit alles tegen de achtergrond van een fantastisch mooie nachtlandschap voorzien van (hopelijk) een fantastische sterrenhemel met als decor het kasteel van Vadertje Vorst, die heer en meester is van het witste sneeuw dat je kunt vinden.
Het feest duurt tot in de hele late uurtjes en dan is het ook tijd voor de bezoekers en medewerkers om te gaan slapen en het Nieuwe Jaar met een schone lei en goede voornemens te beginnen. Zoals u begrijpt kan het wel eens heel laat worden, men heeft immers nog een hele week vrij om tezamen met de familie door te brengen en te genieten van het goede leven.

Misschien wilt u dit Russisch spektakel ook eens meemaken.
U bent van harte uitgenodigd en er is een Engelstalig programma voorhanden, die een bezoek aan Vadertje Vorst wordt georganiseerd zodra er sneeuw is (dus niet alleen gedurende de feestdagen)..


FRED Vorstenbosch