Rusland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Rusland image

Alcoholcontroles

Rusland
Europa
Wisseschout

Alcoholcontroles

Zeg je Rusland, dan zeg je Vodka en geen Wodka want dat is Pools.

Ooit door een Russische monnik als recept opgeschreven in 1430. Veel Vodka wordt illegaal in keukentjes en achtertuinen gestookt. Men schat dat de helft van de verkochte Vodka illegaal is. En ook al mag men maar met 0.3 promille auto rijden wat dus scherper is dan bij ons toch worden er veel auto-ongelukken door de drank veroorzaakt.

Het is 7 uur als we Nizjni Novgorod uitrijden. Vandaag mag mijn man beginnen met de eerste 100 km. Kijk we krijgen verkeerscontrole zeg ik, want er rijden ons met knipperlicht seinende auto's tegemoet. En ja we worden de weg afgehaald. Dobre Oetre zeg ik tegen meneer agent [ goedemorgen] en dan breekt er een lach bij hem door. Ik wil de paspoorten laten zien, maar die wil hij niet. Hij knijpt in zijn keel en wijst er naar. Wat zou hij toch bedoelen ?Dan blaast hij een paar maal heel snel, net alsof hij moet puffen voor een bevalling. Een lach kriebelt in mijn keel omhoog. Die slik ik maar snel weg. Dan gebaart hij naar mijn man dat die dat in zijn gezicht moet doen. Hij steek zijn hoofd half door het autoraam en daar blaast Piet snel in de agent zijn neus, met zijn gelukkig gepoetste tanden adem.

Met een vriendelijke lach gebaart de agent vervolgens dat we door mogen rijden. Deze Russische alcohol controle hebben we ook weer overleefd.

En .....mogen we eindelijk in lachen uitbarsten.