Rusland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rusland image

Trans Siberië dag 3

Rusland
Europa
Sgtravel

Trans Siberië dag 3

Het is 7 uur in de ochtend(Moskou tijd) als de zon zijn eerste stralen laat schijnen over de Russische tundra en het laatste bed in de coupe word ingenomen, op het station van Karasulskaya. Het beloofd een mooie dag te worden, deze derde dag aanboord van de trans Siberië express.

Om acht uur heb ik genoeg geslapen en ga ik me op frissen in de wasruimte, omdat een douche ontbreekt word het een wettie variant samen met wat deo is dit het beste wat ik met de mogelijkheden kan doen.  Als ik terug kom is de rest ook wakker en kunnen we aan het ontbijt, van crackers en jam beginnen. Niet veel later komt de dame van de restauratiewagen langs met worstenbroodjes, die een prima aanvulling hierop zijn.

In Maslyanskaya stopt de trein 18 minuten en ga ik er even uit, echt koud is het nog steeds niet met een temperatuur van rond de -5. Veel gebeurd hier niet, van de bekende baboesjka’s heb ik tot nu toen nog weinig gezien op de perrons. Na een foto van het kleine roze stationnetje en een overzicht van af de loopbrug, ga ik weer terug de trein in.

Doormiddel van een vertaal app op m’n telefoon kom ik achter de reisdoelen van m’n nieuwe overburen.  De jonge dame komt oorspronkelijk uit Kazachstan en is onderweg naar een bruiloft in de hoofdstad Astana, haar overstap is in Omsk. De andere dame is net als vele anders passagiers onderweg naar familie voor de feestdagen en zal in Novosibirsk, de trein weer verlaten.

Om 10 uur stopt de trein voor twee minuten bij het schitterende station van Nazyvayevsk, waar we inmiddels al 3 tijdzones zijn gepasseerd en het lokaal dus al één uur in de middag is. Het is een imponerend gebouw met vele bogen en een groene koepel, ook staat hier een locomotief geparkeerd uit de tijd van Stalin. Bij een korte stop als deze mag je er niet uit, maar mag ik gelukkig wel een paar foto’s hiervan maken vanuit de deuropening.

Als de trein weer begint te rijden, haalt de overbuurvrouw diverse soorten groente, fruit en worst tevoorschijn uit haar tas en begint deze op tafel te snijden. Uiteraard moeten Elke en ik hier van mee eten, met wat cervelaatworstjes en mini stroopwaffels uit mijn tas hebben we een prima lunch. 

Anderhalf uur later komt de trein weer op de minuut nauwkeurig aan in Omsk, waar we onze benen 20 minuten mogen strekken. Onze Kazakse gast vervolgd hier haar reis naar Astana, terwijl ik wat rond kijk op het perron. Inmiddels is de temperatuur al  gezakt naar -10, maar omdat ik van binnen nog zo warm ben voldoet een T-shirt met zomerjas nog prima.   

De uren verstrijken en worden afwisselend gevuld met het staren over de Russische vlakte die alsmaar kouder word, en het lezen van een boek geschreven door Bill Brison. De titel luid “A small story about nearly everything” en dat is dan ook precies waar het over gaat, het begint bij het ontstaan van het heelal tot alles wat op onze planeet leeft (of heeft geleefd).

Naast deze titel heeft hij nog vele ander reisboeken geschreven over diverse landen, een aanrader om mee te nemen op vakantie.

Omdat we een aantal tijdzones zijn gepasseerd gaat de zon al om twee uur onder, als we de tijd in de trein aanhouden lokaal is het dan al 5 uur en zit ik er aan te denken om één van m’n potjes couscous uit te gaan proberen. Maarvoor ik ook maar aanstalten kan maken om dit boven van de plank te halen, grijpt m’n overbuurvouw weer naar haar tas en verdeelt ze de overgebleven worst, groente en eieren over de kleine tafel in onze cabine. De couscous blijft weer in de tas en met nog een bakje cervelaatworstjes van mij hebben we een prima maaltijd. Niet veel later als we aan de thee zitten, haalt ze nog een hele zak chocolaatjes te voorschijn. Op deze manier kan ik heel mijn noodrantsoen weer mee naar huis nemen, de theezakjes vinden wel gretig aftrek.

 

Foto's

Het Station van Maslyanskaya
Het Station van Maslyanskaya
Sgtravel
Het Station van Nazyvayevsk
Het Station van Nazyvayevsk
Sgtravel
Tussenstop in Omks
Tussenstop in Omks
Sgtravel
Het Station van Barabinsk
Het Station van Barabinsk
Sgtravel
Het Station van Novosibirsk
Het Station van Novosibirsk
Sgtravel

Laat een reactie achter

7 reactie(s) bij "Trans Siberië dag 3"

 • profile image comment
  Door MarleenvM• geplaatst op 14 Jun 2018 | 21:16:46

  Had nog even gewacht met reageren omdat (zoals je zelf aangaf) er wat tekst ontbrak. Wel erg leuk dat je het ook weer opgepakt hebt om de treinreis verhalen te plaatsen. Jouw blogs lezen zo lekker weg.

 • profile image comment
  Door Baatjes• geplaatst op 14 Jun 2018 | 16:55:53

  Je hebt je wel vermaakt in je coupe, zo te lezen.

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 14 Jun 2018 | 13:49:55

  Dit gedeelte is al heel boeiend Sander. Ik hoop dat de rest nog toegevoegd kan worden.

 • profile image comment
  Door ThijsVDenBurg• geplaatst op 13 Jun 2018 | 20:54:38

  Gezellige boel in de coupe. Ik ben benieuwd naar de rest van de blog.

 • profile image comment
  Door Karinm• geplaatst op 13 Jun 2018 | 11:42:19

  Gezellig dat je zo hebt kunnen "communiceren" met je coupé-genoten, zal wel met handen en voeten gegaan zijn. Leuk dat het samen reizen toch een soort saamhorigheid teweeg brengt, ook al versta je elkaar niet. Goed leesbare blog!

 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 11 Jun 2018 | 20:45:04

  Gezellige boel in jullie compartiment. Mooie stations! Dat boek van BB is 1 van mijn favorieten!
  Ben weer benieuwd naar het vervolg.

 • profile image comment
  Door Sgtravel• geplaatst op 11 Jun 2018 | 16:42:04

  Blog is nog niet compleet een groot gedeelte van de tekst ontbreekt, nog geen reacties plaatsen. hopelijk kan ik snel het volledige blog plaatsen.