Zuid Roemenie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een gewaarschuwd mens.......

Zuid Roemenie,
Roemenië


Het prachtige Peles paleis in Sinaia is zeer beslist de moeite van een bezoek waard. Maar een gewaarschuwd mens telt wel voor twee. Ik heb daar voor de ingang namelijk taferelen meegemaakt die je bij een beladen voetbalwedstrijd zou verwachten, maar niet voor de deur van een koninklijk paleis.

Bijna vijf kwartier heb ik er in een dringende, duwende, klagende, mopperende menigte gestaan voordat ik binnen was. De dikke suppoosten bij de voordeur (die maar half open ging) duwden mensen steeds weer terug naar achteren. Kortom: complete chaos. Dranghekken, zoals bij de Efteling, zouden een uitkomst geweest zijn.......

Als je ineens een groep Bulgaren naar binnen laat, die niet echt bij elkaar in de menigte staat, veroorzaakt dat natuurlijk nieuw gedrang en boze gezichten. Dat spektakel herhaalt zich daarna ook nog met een groep Israëli en een groep Roemenen. Iedere tien minuten mag er weer een groepje van ongeveer 20 mensen naar binnen. De onvrede neemt toe. En het regent ook nog.......

Individuele toeristen willen er natuurlijk ook in. Die zoeken dus slimme sluiproutes, die op niks uitlopen. Als je al in dit gedrang staat, is een weg terug ook geen goede optie.

Het wordt nog erger: er valt iemand flauw die zich kort daarvoor nog flink heeft opgewonden. Aan armen en benen wordt ze door de mensenmassa naar binnen gemanoeuvreerd.
De helpers moeten daarna weer naar buiten, omdat ze nog niet aan de beurt zijn. Dat levert natuurlijk nieuw gekrakeel op.
Er komt een ziekenauto. Nieuw gedrang. En soms komen er ook mensen weer naar buiten.......

Ik weet niet of het elke dag zo gaat, maar op zaterdag 2 mei 2015 was het echt zo. Jullie zijn dus gewaarschuwd. En toch is het bezoek, als je eenmaal binnen bent, wel echt de moeite waard. Dat zal ik binnenkort op andere foto's laten zien.