Transsylvanië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dracula

Transsylvanië,
Roemenië


Graaf Dracula heeft nooit bestaan. Hij is verzonnen door de Ierse schrijver Abraham Stoker. Zijn inspiratiebron was Vorst Vlad III Dracul van Walachije (1431 - 1476).
Deze vorst had een bloedhekel aan Turken. In zijn jeugd was hij gevangen genomen en "opgevoed" aan het hof van de sultan in Constantinopel. Daar is hij zeer waarschijnlijk ernstig vernederd. Toen Vlad later vorst van Walachije werd zon hij op wraak.

Geen enkele Janitsaar (Turkse soldaat) was veilig. Hij liet ze op lange houten spietsen anaal doorboren en dan langzaam langs die paal naar beneden zakken, totdat de dood er op volgde. Zo kwam hij aan zijn bijnaam Vlad de Spietser.

Tja, met zo'n verhaal kon Abraham Stoker in de Victoriaanse tijd natuurlijk niet aankomen. Vandaar dat zijn graaf Dracula meer belangstelling had voor maagdenbloed....

En waarom nu deze foto? Volgens de overlevering heeft Vlad in dit kasteel in Bran gewoond (bij de grens van Walachije en Transsylvanië). Dit kasteel werd aan het begin van de 20e eeuw als zomerverblijf geschonken aan de Roemeense koninklijke familie. Zij hebben voor een uitgebreide restauratie gezorgd. En nu kun je er dus met een gerust hart naar toe.