Transsylvanië

'494780' door Fransvdg '494780' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Bicaz kloof

Fransvdg

De Bicazkloof is een natuurlijke grens tussen Transsylvanië en de Roemeense provincie Moldavië. Deze smalle kloof is zeker een fotostop waard. Voor de liefhebbers zijn daar ook een aantal toeristenkraampjes neergezet. Maar pas voor vallend gesteente. Onze bus raakte er beschadigd.

'406586' door carelschutte '406586' door carelschutte

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Macau, een vergeten..

carelschutte

Bezoekers tijdens een rouwdienst in het kerkje van Macau. Een dromerig plaatsje, weggestopt tussen de glooiende heuvels van de Zuid Karpaten en bijna niet te vinden. Een streek waar veel bewoners wonen van de Hongaarse minderheid in Roemenië. Er werd in zwarte rouwkleding afscheid genomen van een dorpsgenoot volgens de Hongaarse traditie.

'416181' door JannavEek '416181' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Dit is mijn dorp, Ban

JannavEek

'Dit is mijn dorp' lijkt de jongen te gebaren. Het dorp is Band, het ligt 10 km ten westen van Tirgu Mures tussen velden en heuvels. De behuizing is over het algemeen armoedig. Van de 3300 inwoners zijn ongeveer de helft zigeuners, Roma en Sinti. De jongen woont in het zigeunerdeel en begeleidt me naar zijn dorp waar ik welkom word geheten om rond te kijken en foto's te maken.

'494914' door Fransvdg '494914' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Deva

Fransvdg

Ook dit is Roemenië. Je ziet hier het cultureel centrum van Deva en de mooi verlichte fontein daarvoor. Overdag stond de fontein droog. Maar bij het vallen van de avond kwam er een show van licht en water. Meerdere kleuren en allerlei vormen. Tot klokslag negen uur 's avonds. Toen ging het licht uit en de waterkraan dicht. De tijd van vermaak was weer voorbij. (Deva ligt tussen Arad en Sibiu.)

'493638' door Fransvdg '493638' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Dracula

Fransvdg

Graaf Dracula heeft nooit bestaan. Hij is verzonnen door de Ierse schrijver Abraham Stoker. Zijn inspiratiebron was Vorst Vlad III Dracul van Walachije (1431 - 1476). Deze vorst had een bloedhekel aan Turken. In zijn jeugd was hij gevangen genomen en "opgevoed" aan het hof van de sultan in Constantinopel. Daar is hij zeer waarschijnlijk ernstig vernederd. Toen Vlad later vorst van Walachije werd zon hij op wraak. Geen enkele Janitsaar (Turkse soldaat) was veilig. Hij liet ze op lange houten spietsen anaal doorboren en dan langzaam langs die paal naar beneden zakken, totdat de dood er op volgde. Zo kwam hij aan zijn bijnaam Vlad de Spietser. Tja, met zo'n verhaal kon Abraham Stoker in de Victoriaanse tijd natuurlijk niet aankomen. Vandaar dat zijn graaf Dracula meer belangstelling had voor maagdenbloed.... En waarom nu deze foto? Volgens de overlevering heeft Vlad in dit kasteel in Bran gewoond (bij de grens van Walachije en Transsylvanië). Dit kasteel werd aan het begin van de 20e eeuw als zomerverblijf geschonken aan de Roemeense koninklijke familie. Zij hebben voor een uitgebreide restauratie gezorgd. En nu kun je er dus met een gerust hart naar toe.

'494755' door Fransvdg '494755' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Predeal

Fransvdg

In de communistische tijd was naar de kerk gaan in Roemenië niet verboden, maar het werd de mensen wel erg lastig gemaakt. Nu er weer vrijheid van godsdienst is zijn er veel nieuwe kerken bij gekomen, zoals hier in Predeal (ten zuiden van Brasov). Het interieur is er nieuw maar ook traditioneel.

'519354' door EvertvW '519354' door EvertvW

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Corvin Castle

EvertvW

Corvin Castle is een van de zeven wonderen van Roemenië. Het is een Gotisch - Renaissance kasteel en een van de grootste van Europa. Het kasteel dateert uit de 14de eeuw. In die periode ging het functioneren als residentie van Iancu de Hunedoara. Door hem werd het omgetoverd tot het mooiste kasteel van Transsylvanië. Het is een enorm imposant kasteel waar je uren kunt ronddolen. Alleen de brug naar het kasteel toe is al fantastisch.

'332753' door pkoelewijn '332753' door pkoelewijn

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Schoorsteencake

pkoelewijn

De schoorsteen cake (kurtas kalacs) is een van oorsprong Hongaarse lekkernij afkomstig uit Erdely (Transsylvanie). Wij zagen hoe ze gemaakt worden in een bakkerijtje bij het Lacu Rosu (Rode meer). Repen van 3cm breed deeg worden spiraalsgewijs rond een stok gewikkeld met eeen overlap van 1 cm. De stok met deeg wordt dan boven een houtvuur rondgedraaid totdat de schoorsteen gaar is. Na het bakken bestrooit men de buis met kaneelsuiker of met gemalen noten. Op deze foto wordt de afgekoelde kachelpijp van de stok gehaald. Smullen maar!

'438825' door Droene '438825' door Droene

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Vreemde insecten

Droene

Dit vreemde insect kwamen we tegen tijdens een wandeling. Dit was niet het enige vreemde insect dat we tegenkwamen: genoeg insecten daar in de bossen!

'492508' door Fransvdg '492508' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Op reis

Fransvdg

Op reis. Het kan op allerlei manieren. Deze foto maakte ik door de voorruit van onze touringcar. Of deze Roemenen gaan verhuizen of op vakantie gaan, durf ik niet te zeggen. Maar ik vond het wel een foto waard. Detail: de koffer op het dak kon niet dicht...

'273557' door JannavEek '273557' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Roma jongen in bad

JannavEek

Deze foto is gemaakt in Band, een dorp in Transylvanie (Midden Roemenie) waar veelal Roma zigeuners wonen. Ik zocht ze op en mocht ook foto's maken in het dorp, waar veel dingen toch net ' anders dan anders' zijn. Deze jongen zat lekker te badderen in de tobbe.

'494881' door Fransvdg '494881' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Handel

Fransvdg

Op mijn vorige foto liet ik de Bicazkloof zien, op de grens van Transsylvanië en de Roemeense provincie Moldavië. Ik vertelde daarbij dat er ook kraampjes stonden voor belangstellende toeristen. Hier zie je zo'n kraam. De vrolijke Roemeense vlaggetjes vond ik wel een blikvanger en de truien zien er prachtig uit. Maar, om vragen te voorkomen: nee, ik heb niets gekocht.....voor zo'n dikke trui was het er toch te warm.

'332481' door pkoelewijn '332481' door pkoelewijn

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Jenever stoken

pkoelewijn

Er gaat niets boven een eerlijke, op hout gestookte jenever! Hier wordt de pruimenjenever bereid. 50 procent alcohol na driemaal destilleren. Tuica, spreek uit: tsjoeka, noemen de Roemenen dat. En tijdens het bezoek aan deze stokerij wordt je alvast bedwelmd door de heerlijke dampen...

'496487' door Fransvdg '496487' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

In Gheorgheni

Fransvdg

Gheorgheni is geen plaats waar toeristen veel te zoeken hebben. We hebben er geluncht en daarna ben ik even de benen gaan strekken. Omdat hier weinig toeristen komen, zie je dus wel beter de echte Balkan-sfeer, aan de huizen ,de straten en de mensen. Niets opgesmukt, maar zo als het dagelijks is. En dat maakte Gheorgheni leuk voor mij.

'521779' door marleenhuijsmans '521779' door marleenhuijsmans

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Kleurrijke straatjes

marleenhuijsmans

In het stadje sighisoara heb je in het oude deel hele leuke kleurrijke straatjes. Je kunt daar heerlijk wandelen en genieten van de geschiedenis van Roemenië. Ook deze plek heeft een rol gehad in de geschiedenis. Er zijn nog maar 4 torens (van de 14) over van de stadsomwalling. Absoluut een aanrader ook al is het een van de meer toeristische plekken in Transsylvanië.

'401955' door JannavEek '401955' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Jonge roma moeders

JannavEek

Roma hebben een groot groepsgevoel en men isoleert zich als groep van de samenleving. Trouwen buiten de eigen gemeenschap wordt uiteraard ontmoedigd. Kinderen trouwen vaak al op erg jonge leeftijd, dit kan al als ze rond de 10 jaar zijn. De kinderen hebben zelf weinig inspraak met wie en soms is er een bruidsschat in het geding. Zover de tradities en rituelen rondom huwelijk.

'523005' door Fransvdg '523005' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Maskers

Fransvdg

Hier zie je een leuk Roemeens souvenir: een traditioneel masker. Zulke maskers werden op het platteland vooral gebruikt bij vruchtbaarheidsrituelen, een oproep om regen te krijgen, jachtrituelen of traditionele dansen.

'540326' door pkoelewijn '540326' door pkoelewijn

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Dat is ook een vak

pkoelewijn

We bezoeken het bastion van Targu Mures. De kerk in deze Middeleeuwse ommuurde stad blijkt gesloten te zijn, maar er vlak naast vinden opgravingen plaats. Diverse menselijke skeletten worden door archeologen naar boven gehaald. Die moeten natuurlijk daarna gewassen worden en dat is dan het werk van de dames op deze foto. De tandenborstel is een handig instrument bij dit schoonmaakwerk.

'496393' door Fransvdg '496393' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Een ei hoort erbij.

Fransvdg

In Bistri?a (Noord - Transsylvanië) kwam ik op meerdere plekken in de stad grote beschilderde eieren tegen. Ik weet dat in landen met Orthodoxe kerken Pasen later gevierd wordt dan bij ons. Maar dat is niet de enige verklaring voor die reusachtig grote eieren. In het wapenschild van de stad staat namelijk een struisvogel. Dan is de link met die grote eieren vrij snel gelegd.

'287839' door JannavEek '287839' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Portret vrouw met tan

JannavEek

Mijn bezoek aan Roemenië werd tot een hartverwarmende ervaring en niet in de laatste plaats door de gastvrije mensen en de openheid waarmee zich bijvoorbeeld ook lieten portretteren. Dit is een van mijn favoriete. En is de tand niet leuk . . ?!

'496317' door Fransvdg '496317' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Bistritsa

Fransvdg

Soms zoek ik het een beetje hoger op. Vanaf een kerktoren in Bistritsa had ik een mooi uitzicht over de stad. De zon scheen, dus het was heel leuk om daar te zijn.

'401881' door JannavEek '401881' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Indiase origine

JannavEek

In landsdeel Transsylvanië wonen veel zigeuners, Hongaarse, Roma, Sinti. Ik was een middag in het dorp Band op bezoek bij de Roma's. Waar komen de Roma zigeuners in feite vandaan? Zelf weten ze bitter weinig over hun afkomst. Maar er wordt algemeen aangenomen dat ze uit Centraal Noord India komen. In het Perzische boek “Book of Kings” staat dat de Indische koning Shakel in 300 v.C., 12000 muzikanten naar de Shah van Perzië stuurde en die zouden de voorouders zijn van de huidige Roemeense Roma zigeuners. Bij sommige van hen ontdek je nog wel goed een Indiase achtergrond.

'396002' door JannavEek '396002' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Standsverschil

JannavEek

Târgu Mures | De grootste minderheidsgroep in Roemenië zijn Hongaren. Met name in Transsylvanië, wat lang een autonome Hongaarse provincie bleef. In 1910 bestond de bevolking van stad Târgu Mures nog voor 90 % uit Hongaren, maar mede door toedoen van Ceauscescu die het tot “gesloten stad” verklaarde, wat betekende dat er zich uitsluitend nog Roemenen mochten vestigen, zijn de beide bevolkingsgroepen nu min of meer in evenwicht. Ik kom het direct tegen: de taxichauffeur die me naar het centrum van de stad rijdt vertelt me dat hij Hongaar is en geen Roemeen. Hongaren zijn een hogere/betere klasse, zegt hij er ook duidelijk bij. In een cafeetje voor een kop koffie dan, tref ik deze mannen aan. Onmiskenbaar Hongaars, en waarschijnlijk ook zigeuner. Zij kleden zich allemaal gelijk, leer ik later, in zwarte krijtstrepen pakken en grote hoeden. Ze zijn trots (en ook ijdel) en poseren graag voor de foto. Ik maak ook van ieder nog een portretfoto.

'391587' door marjolijn '391587' door marjolijn

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Weerkerk Cristian

marjolijn

In Transsylvanië in Roemenië maakte het (Oostenrijks-)Hongaarse rijk lang de dienst uit. In de 12e en 13e eeuw haalden de Hongaarse koningen veel Duitse immigranten, vooral uit Saksen, naar dit gebied. Transsylvanië heeft dan ook veel “Duitse” steden en dorpen. Overigens zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw onder het communistisch bewind bijna alle etnische Duitsers vertrokken. Vaak zijn de kerken in deze plaatsen versterkte vestingkerken, waar de bevolking zich bij dreiging van buitenaf kon verschansen. Hier de kerk in Cristian (Grossau) aan de rivier Cibin, niet ver van Sibiu. We stopten hier om naar de beschermde ooievaarsnesten te kijken.