Roemenië image

Roemenië


Reisgids

Roemenië
Europa
Wildijck

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

In Roemenië vind je indrukwekkende kastelen, middeleeuwse dorpjes, goede wandelmogelijkheden, wildlife en goedkope skibestemmingen. De economie is minder ontwikkeld dan die in bijvoorbeeld Hongarije en er komen minder toeristen, wat het des te aantrekkelijker maakt om erop uit te trekken in de ruige natuur. De hoofdstad Boekarest lijkt los van Roemenië te staan en heeft zijn eigen charme. Het is een stad die al honderden jaren bestaat, en dat zie je aan de vele historische gebouwen.

In de Tweede Wereldoorlog is een deel van het historische centrum echter verloren gegaan. De stadskern heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een modern uitgaanscentrum. Het Parlementspaleis, ofwel het Huis van Ceausescu, is een van de grootste gebouwen in Europa. In de zomer kun je lekker uitrusten bij het Cișmigiumeer midden in het Cișmigiupark. Verder is Sibiu een mooi stadje vanwege de gezellige smalle, oude straatjes met kleurige huizen. In de omgeving van Sibiu zijn veel weerkerken te zien. Dit zijn kerken waar de bevolking kon schuilen in tijden van oorlog omdat er sterke muren omheen zijn gebouwd. In Centraal-Roemenië, oftewel Transsylvanië, zijn veel van zulke kerken en bijzondere kastelen te bewonderen.

Het schitterende Karpatengebergte beslaat ongeveer een derde van het land. De zuidelijke Karpaten zijn de hoogste met bergen tot wel 2500 meter. De bergen en heuvels in Roemenië lenen zich goed voor wintersportvakanties en trektochten met overnachtingen in berghutten die ook wel ‘cabana’s’ worden genoemd. Ook is het erg goedkoop en ligt er vaak goede sneeuw, wat het land een populaire bestemming maakt voor wintersporters. Bekende wintersportplaatsen zijn onder andere Predeal, Sinaia en Poiana Brasov. De beste periode om te skiën is van januari tot half april.

In het meest oostelijke puntje van Roemenië ligt de Donaudelta, een groot moerasland waar grote groepen trekvogels neerstrijken. Het is een indrukwekkend natuurgebied met rieteilanden, zandduinen en meren. Verder heeft Roemenië de grootste populaties lynxen, wolven en beren van Europa. Op veel plekken zijn mooie druipsteengrotten te bewonderen. Vooral in het Apusenigebergte, vlakbij het plaatsje Beius, zijn veel grotten te vinden die je makkelijk kan bezoeken. Aan de kust liggen veel badplaatsen en in de Dobrogea, een gebied tussen de Donau en de Zwarte Zee, zijn veel wijngaarden te vinden. Proef een lekker lokaal glas wijn of ga voor een biertje. De Roemeense keuken bestaat vooral uit veel vleesgerechten met weinig groenten. De Roemenen eten vaak twee keer per dag een warme maaltijd. 

Wat zegt de community

(12)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Cheile Aiudului
Cheile Aiudului
Oost Roemenie
Antwan
Cheile Geogelului
Cheile Geogelului
Oost Roemenie
Antwan
Dan's stone, wat een heerlijk uitzicht
Dan's stone, wat een heerlijk uitzicht
Transsylvanië
Antwan

Praktisch

  • Check het actuele reisadvies voor Roemenië van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Roemenië dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

    Reizen en corona

    Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

  • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
    Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

  • Aanbevolen vaccinaties voor Roemenië:

    - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

    - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

    Het vaccinatie advies van Roemenië kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

    Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

    Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

  • Munteenheid: roemeense leu (RON). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

  • 1-2 januari – Nieuwjaar

    24 februari – Valentijnsdag

    1 maart – Mărțișor
    Op deze dag wordt de lente ingeluid met de  Mărțișor viering. Bij deze oude Roemeense viering krijgen vrouwen een symbolisch rood met wit gekleurd strikje met een speldje eraan. Als je zo’n strik draagt zal je het komende jaar gezond en sterk zijn.

    1 mei – Dag van de Arbeid

    15 augustus – Maria Hemelvaart

    1 december – Nationale feestdag
    Op deze dag werd in 1918 het Roemeense Koninkrijk en Transsylvanië verenigd.

    6 december – Sinterklaas
    Net als in Nederland komt de Sinterklaas in Roemenië cadeautjes brengen voor kinderen (en volwassenen). De cadeaus zijn alleen wel een stuk kleiner; alles moet in een paar schoenen passen.

    8 december – Dag van de Constitutie
    Het referendum over de Roemeense Constitutie werd gehouden in 1991.

    25-26 december – Kerstmis

  • Roemenië – welke stekker heb je nodig?

    Ga je op reis naar Roemenië, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Roemenië gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

    Stekker type CStekker type F
  • Tijdsverschil: 1 tot 2 uur later
    De hoofdstad van Roemenië is Boekarest.
    Het oppervlak van Roemenië is 40% van Frankrijk.
    De gesproken taal/talen: Roemeens.