Roemenië reviews

8
Roemenië Donau-delta
agrotewal was hier 30 Jun 2019
De Donaudelta, een schitterend natuurgebied (biosfeerreservaat) is maar liefst 5800 km2 groot. Het grenst aan het Biosfeerreservaat Doenajsky dat in de Oblast Odessa van Oekraïne ligt. In het hele gebied komen heel veel watervogels voor, dat heeft vooral te maken met de samenstelling van het gebied. Moerassen, riet en bossen die tijdens de lente en de herfst overstromen. Het biedt meer dan 300 soorten vogels een goed rustplaats tijdens de trek, maar ook in de zomer en winter zijn er veel vogels te vinden. Je kunt vanaf Camping Lacul Murighiol Str. Mahmudiei, 827150 Murighiol, Dobroedzja / Roemenië met een bootje de delta bezoeken voor ongeveer 40 euro pp. Verder zijn er veel oude dorpen met houten huizen in de delta.
Regio
  • pelikanen in hun habitat
  • leuke camping
  • Roemenie is nog goedkoop
  • excursie met bootje op de delta
  • mogelijkheden te over om vogels te spotten
  • weinig toerisme
  • vooral in het voor-en najaar kan het koud zijn tijdens de excursie
Review geplaatst op 2019-09-07
8
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Columbus Magazine had Timisoara getipt als nieuwe citytrip bestemming en terecht als je het mij vraagt want is het prachtige stad en genoeg te doen. De stad wordt ook wel Klein Wenen genoemd. Veel beeldbepalende gebouwen met prachtige kleuren dateren uit de barok periode en uit de tweede helft van de 19e eeuw. Zelfs Gustav Eiffel heeft een van de bruggen over de Bega ontworpen. Het centrum heeft een lange en brede boulevard dat onderbroken wordt door grote pleinen. Kathedralen en kerken maar ook het oude stadshuis, schitterende maar vervallen panden en musea geven de stad een prachtig uiterlijk. En er zijn genoeg terrasjes om te genieten van al dat moois. Bezoek zeker Porto Arte want dat terras zit aan de waterkant. Vliegen kun je met Wizzair vanaf Eindhoven en met Ryanair vanaf Weeze. Toeristisch gezien is de plek nog rustig en de meeste rondreizen hebben deze stad niet hun programma.
Land
  • Niet heel toeristisch
  • Geheel eigen karakter
  • Leuke en betaalbare terrasjes
  • Aparte winkeltjes
  • Stad is niet heel groot
Review geplaatst op 2017-10-24
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Dit prachtige uitzichtpunt in het Bucegigebergte is niet makkelijk te bereiken met een gewone auto. Het laatste stuk is onverhard en in een niet al te beste conditie. Bij Sinaia neem je weg 71 en daarna weg 713 neemt ga je richting Bucegi Natural Park. Wanneer je uitkomt bij een stuwdam kun je links een onverharde weg nemen naar een uitzicht punt met de naam Podul cu Florile. Het lijkt in eerste instantie op een privé weg door de slagboom die er staat maar je mag er gewoon in rijden. Dit is wel voor de gevorderde rijder en ook eigenlijk met een 4x4. Het is ongeveer 4 kilometer naar het eindpunt en hoe dichterbij de top hoe slechter de weg is. Onderweg kom je wel een huis tegen en een paar stallen voor schapen tegen. Eenmaal boven geniet je van een 360 graden uitzicht.
Land
  • Schitterend 360 graden uitzicht
  • Geen (of weinig) toeristen
  • Uitdagende route
  • Zeer slechte weg
Review geplaatst op 2017-11-07
8
Roemenië Transsylvanië
aticketto was hier 31 Aug 2017
De middeleeuwse bovenstad van Sighisoara is een pareltje. De prachtige gekleurde gebouwen en de hobbelige straatjes zijn fotogeniek en een feest om in rond te dwalen. Overdag is het echter wel een druk stadje want de het staat wel op bijna ieder programma van de reisorganisaties. Blijf je een nachtje slapen dan zie je mooie stad van een andere kant. Bezoek zeker de Bergkerk (via de Scholierentrap) op het hoogste punt van de stad met zijn goede bewaarde fresco’s. Het bijbehorende kerkhof mag ook zeker niet overslaan, mits je daar van houd natuurlijk. Het stadsmuseum is gevestigd in de Clock Tower die tevens ook een mooi uitzicht geeft over de stad. Verder zijn er nog enkele torens over die onderdeel waren van de stadsomwalling. Zie je het geboortehuis van Vlad III (ook wel Vlad Dracul of Vlad Tepes) ga dan niet naar binnen…
Regio
  • Prachtige bovenstad
  • Fotogenieke straatjes
  • Goede sfeer
  • Overdag erg toeristisch
Review geplaatst op 2017-09-21
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Saschiz is een dorpje dat ongeveer 20 kilometer ten oosten ligt van Sighisoara. Dit dorpje heeft een prachtige weerkerk en op de heuvel ligt een oude vesting. Je komt er door simpel de borden te volgen ‘Cetatea Taraneasca’. De oudste bebouwing dateert uit 1347 maar er is veel bijgebouwd en aangepast in de jaren die daarna kwamen. Het diende vooral als toevluchtsoord en het behoud van voedsel. De vorm is onregelmatig met een maximale lengte van 90 meter. De muur is zo’n 10 meter hoog en op strategische plekken werden zes torens gebouwd. Een legende zegt dat er een ondergrondse tunnel zou zijn geweest die naar de weerkerk ging maar bewijs is daar nooit voor gevonden. Let wel op want de weg is onverhard en je moet nog een stuk te voet, bergop. Parkeerplekken zijn er ook niet dus je moet de auto gewoon langs de onverharde weg parkeren. Er zijn twee paden naar boven. Eentje is het wandelpad dat omhoog slingert en de andere is een karrespoor die iets makkelijker te belopen is maar dan doe je er wel langer over. Goede schoenen vereist en er zijn geen voorzieningen.
Land
  • Kasteel wordt nauwelijks bezocht
  • Heel mooi uitzicht
  • Prachtige ligging
  • Lastig te komen met de auto
  • Achtergelaten rommel lokale bewoners
Review geplaatst op 2017-11-07
10
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
De leukste manier van overnachten in Roemenië vond ik slapen in een Casa. Een Casa is een klein stadshotel met de gemoedelijke sfeer van een B&B. Vaak zijn historische panden helemaal opnieuw opgeknapt maar het authentieke gevoel is behouden. Casa Savri in het stadje Sighisoara is zo’n fantastische plek. Dit kleine stadshotelletje heeft zeven kamers en elke kamer heeft zijn eigen stijl. Het voelt alsof je terug gaat naar de middeleeuwen maar dan wel met het comfort van vandaag. Het stamt uit 1568 en is van de oudste gebouwen van de stad. Het personeel is heel vriendelijke en behulpzaam en spreken goed Engels. De prachtige binnenplaats is sfeervol aangekleed met veel planten, bloemen en fleurige kleedjes op de tafels. Er is ook een bar aanwezig en een aparte ontbijtruimte. Via een lange (privé) trap kom je in het oude gedeelte van de stad. Parkeren kun je ietsje verder op een parkeerterrein voor ongeveer twee euro per dag. Prijs is vanaf € 80 per nacht.
Land
  • Uitstekende locatie
  • Schoon en sfeervol
  • Zeer behulpzaam personeel
  • Goed prijs/kwaliteit verhouding
  • Prachtig binnenplaats
  • Geen eigen parkeerplek
Review geplaatst op 2017-10-03
8
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Brasov is een aantrekkelijke stad met een middeleeuws uiterlijk dat centraal gelegen ligt op ongeveer 160 kilometer van Boekarest. De stad ligt midden in de Karpaten en daardoor tevens een goed uitgangspunt voor vele wandel-, fiets- en autoroutes. Verwacht zeker geen rustig stadje want het is de drukst bezochte stad van Roemenië. De stad zelf bied een aantal bezienswaardigheden waarbij je makkelijk 1 of 2 dagen kunt vullen. Begin op het oude stadshuisplein waar je kleurrijk beschilderde en fraai afgewerkte barokke gebouwen ziet. Dwaal vervolgens gewoon lekker rond en bekijk de Zwarte Kerk, oude koopmanshuizen en de vestingwerken en het gerestaureerd 16de-eeuwse bastion. Maar vergeet ook zeker niet om lekker op een van de vele terrasjes te genieten van alles waar aan je voorbij trekt. In de omgeving is keus genoeg aan bezienswaardigheden. De bekendste is Kasteel Ban (ook wel het kasteel van Dracula) maar dit is zeker erg populair en druk. Neem een niet voor de hand liggende route zoals bijvoorbeeld de DN1E (richting Rasnov) en geniet van een heel mooi uitzicht op Brasov. Tip; zoek een hotel/casa uit die een eigen parkeerplaats heeft want een parkeerplekje zoeken is een ramp.
Land
  • Centrale ligging
  • Prachtige gebouwen
  • Goede sfeer
  • Verschillende bezienswaardigheden
  • Zeer toeristisch
  • Druk verkeer
Review geplaatst op 2017-09-21
10
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Corvin Castle (Roemeens: Castelul Corvinilor) is een gotische burcht. De bouw van dit kasteel begon in de 15e eeuw met een oude nederzetting als uitgangspunt. Afhankelijk van de koningen en edelen die hier wonen, veranderde dit kasteel zijn uiterlijk. Je begint het bezoek door een lange houten brug over te steken en eenmaal in het kasteel kom je bij de kassa. De entree is ongeveer € 6, afhankelijk van het seizoen. De weg door het kasteel is makkelijk te vinden als je de voorgestelde route volgt. Ook zijn er panelen geplaatst zodat je ziet waar je bent en waar de ruimte voor diende. In het kasteel zijn een aantal fresco's uit de 15e tot 17e eeuw te zien. Op de binnenplaats is een waterput van 30 meter diep. Vergeet ook zeker niet aan de achterkant even de brug over te steken. Naar mijn mening is het kasteel vele malen mooier dan kasteel Bran (ook wel het kasteel van Dracula genoemd) en ook een stuk rustiger. De meeste rondreizen hebben dit kasteel niet in hun programma.
Land
  • Schitterend kasteel
  • Heel goed individueel te bezoeken
  • Prachtige locatie
  • Goed bereikbaar met auto
  • Populariteit neemt snel toe
Review geplaatst op 2017-10-03
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Bij het dorpje Racos (tussen Sighisoara en Brasov) liggen een paar bijzondere natuurverschijnselen. Dit was een gebied waar klei en steen werd gewonnen maar dit is nu teruggegeven aan de natuur. Nu kun je er een vulkaan, basaltzuilen en een meertje met een prachtige kleur vinden. Er staan geen bordjes dus is het lastig te vinden. Maar met deze beschrijving moet het wel lukken; Neem op weg 13 (Sighisoara-Brasov) afslag Racos. Na ongeveer 10 kilometer bereik je het dorpje. Rij helemaal door naar het einde en ga dan linksaf en vervolgens weer links. Net voor de kerk ga je dan weer rechts. Dan de weg blijven volgen. De eerste grindpad linksaf brengt je naar de vulkaan. Pas wel op want deze weg is niet geschikt voor een gewone auto en/of een onervaren chauffeur. Deze uitgedoofde vulkaan is nu een natuurparkje geworden en kun je helemaal naar beneden lopen. Rij weer terug en neem nu de tweede grindpad, deze leid naar het meer en de basaltzuilen, deze weg is beter begaanbaar. Op het eind van de weg parkeer je de auto en links ga je naar het smaragd meer. Dit groen maar helder meertje is het resultaat van een oude steengroeve. Ook hier kun je rondlopen en helemaal bij het meer zelf komen. Ga je naar rechts bij de parkeerplek dan kom je uit bij de basaltzuilen. Ook het resultaat van de steengroeve maar zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. Neem zelf voldoende drinken mee. Wij waren er in september en zagen ook veel vogels, vlinders, sprinkhanen en een paar hagedisjes.
Land
  • Geen toeristen
  • Geen entree
  • Bijzondere natuur
  • Geen voorzieningen
  • Veel afval van de plaatselijke bevolking
Review geplaatst op 2017-09-27
9
Roemenië
aticketto was hier 31 Aug 2017
Transfagarasan ook wel wegnummer DN7C is een van de meest spectaculaire wegen van Europa. Het is vooral bekend geworden door het populaire autoprogramma Topgear die deze weg de beste "driving experience" van de wereld noemde. De weg is ongeveer 90 km lang en loopt over het Fagaras Gebergte dat weer onderdeel is van de Transsylvanische alpen. Het hoogste punt ligt op 2134 meter en is een uitdaging voor elke chauffeur. De maximum snelheid is 40 km maar veel harder kun je niet op de meeste stukken en ook niet door de ontelbare bochten. De Transfagarasan werd gebouwd tussen 1970 en 1974 door het leger en de bijnaam van deze weg is Ceausescu’s waanzin. De soldaten gebruikten 6000 ton dynamiet alleen al voor de noordelijke bergflank en veertig soldaten kwamen om bij de bouw. Net voorbij het plaatsje Curtea de Arges, vanuit het zuiden, begint de route met typische Alpenlandschappen. Vervolgens kom langs het Poenari kasteel en de Vidrarudam. Onderweg langs de zuidflank heb wat watervallen, wandelroutes en betoverende uitzichten. Wanneer je uit de tunnel komt ben je op het hoogste punt van de route. Dan begin je weer aan de afdaling en tevens het spectaculairste stuk van de weg. Overal zijn genoeg stopplekken gemaakt om hiervan te genieten. Na dit stuk maakt het rotsachtige landschap weer plaats voor dichtbegroeide dennenbossen. De weg is meestal gesloten tussen oktober en juni door de sneeuw en slecht weer.
Land
  • Spectaculair autoroute
  • Heel rustig als je vroeg bent
  • Bezienswaardigheden onderweg
  • Prachtige panorama's
  • Erg druk in het weekend
  • Veel rommel (restanten picknicks en bbq's)
Review geplaatst op 2017-09-21
8
Roemenië
Biertje drinken, plaatje luisteren. Top combinatie! Viniloteca is een ontzettend leuke platenzaak, waar de barman alles weet van muziek en van lekkere koffie zetten. Oh, en zijn zoon heeft een brouwerij dus je kunt hem ook van alles vragen over bier. Je kunt zowel binnen als buiten lekker zitten met je drankje en gezellig een praatje maken met de andere klanten, of urenlang over muziek praten met Emil, de eigenaar.
Land
  • vriendelijk
  • gezellig
  • rustige buurt
  • echt kennis over alles wat er verkocht wordt
  • Geen minpunt
Review geplaatst op 2017-04-12
8
Roemenië
CharlotteSikkema was hier 31 Aug 2016
Wandelen in Roemenië is relaxt en toch ook soms spannend, sommige inkijkjes zijn onvergetelijk, er zijn duizend saaie meters, maar het contact met de locals is geweldig zodra je een manier hebt gevonden. Je wandelt hier door de tijd, in complete rust. Dit doet wat met je.
Land
  • authentiek
  • vriendelijk
  • rustig
  • communiceren is lastig
Review geplaatst op 2017-11-25
9
Roemenië Județul Hunedoara
Fransvdg was hier 30 Apr 2015
De Boekovina (het Beukenland) in het noorden van Roemenië vind ik een heel mooi gebied, zowel landschappelijk als cultureel. De beroemdste trekpleisters van de Boekovina zijn vijf aan de buitenkant met fresco's beschilderde kloosters in Voronet, Moldovita, Humor, Arbore en Sucevita. Maar ook de binnenkant van de gebouwen is de moeite waard. Deze 15de- en 16de-eeuwse kloosters zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zelf ben ik in twee van deze kloosters geweest, in Moldovita en Sucevita. Als je heel Bijbelvast bent zul je zelf veel van de schilderingen snappen, maar met een goede gids erbij zie je toch nog meer. Ik had het voorrecht om met een groep de uitleg van Moeder Tatjana in Moldovita te krijgen. Met humor en in goed Duits (en zelfs wat Nederlands) wist ze ons op boeiende wijze tekst en uitleg te geven. Een aanrader!
Regio
  • cultureel heel bijzonder
  • landschappelijk fraai
  • de kloosters liggen nogal afgelegen
Review geplaatst op 2016-11-29
9
Roemenië Donau-delta
agrotewal was hier 30 Apr 2014
Wanneer je dol bent op mooie natuur en stilte dan is de Donau-delta een aanrader. Een goede plek is in Murighiol waar je dichtbij de delta kunt overnachten op camping Lac Murighiol, www.campingmurighiol.ro. De eigenaar van de camping organiseert excursies op de delta, met vertrek vanaf de camping. Wij hadden een toer gedaan van vier uur en betaalde 40 euro per persoon omdat er nog meer mensen meegingen. Het is zelfs mogelijk om een toer te doen waarbij een stukje over de Zwarte Zee gevaren wordt. De prijzen zijn in dit gebied overal gelijk, maar deze toer heeft als voordeel dat de reisleider goed Duits spreekt, veel over de delta en de vogels weet en rekening houdt met fotografen. Verder is het prettig om te vertrekken vanaf de camping. In de delta hebben we onder meer arenden, 2 soorten pelikanen, zwarte ibissen, ijsvogels, verschillende soorten reigers en aalscholvers gezien. Maar ook heel veel kikkers met opgeblazen wangen, wilde paarden en natuurlijk een prachtige natuur. De camping zelf is niet al te groot, heeft modern en schoon sanitair en kost ongeveer 10 euro voor 2 personen en een camper of caravan. Vanaf de camping kun je op de fiets zalig de omgeving verkennen en langs de Donau fietsen. De vele vogels laten zich ook op de camping goed zien, variërend van overvliegende pelikanen tot bijeneters. En niet te vergeten veel ooievaars die nestele
Regio
  • buiten de gebaande paden
  • prachtige natuur
  • ideaal voor vogelaars
  • er kunnen veel muggen zijn
Review geplaatst op 2016-12-06
6
Roemenië
Droene was hier 30 Sep 2012
In Bran staat het kasteel van Dracula. Het kasteel zelf is echt prachtig om vanaf de autobaan te kunnen aanschouwen. Heel idyllisch en je kunt er mooie foto's van maken. Het kasteel zelf is niet bijzonder en de inrichting heeft wat van Ikea weg soms. De toegangsprijs is niet hoog, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Rondom het kasteel staan kleine tentjes waar je leuke souvenirtjes kunt kopen mocht je dat willen. Daarnaast is alles in Dracula stijl. Ook kun je er wat eten, maar de restaurants zijn niet geweldig (wel erg betaalbaar). Ook is er een mini spookhuis wat je eigenlijk ook wel even moet uitproberen.
Land
  • Stukje geschiedenis van Roemenië
  • Souvenirwinkeltjes
  • Vriendelijke bevolking
  • Het dracula verhaal blijft leuk
  • Kan druk zijn, afhankelijk van het seizoen
  • Kasteel is van binnen niet interessant
  • Veel souvenirwinkeltjes verkopen hetzelfde
  • Weinig eetgelegenheid
Review geplaatst op 2017-01-22
7
Roemenië Câmpulung: echt Roemeens stadje
Droene was hier 30 Sep 2011
Inmiddels ben ik in totaal 5 weken verbleven in dit stadje. Campulung is een geschikte plaats om te overnachten wanneer je bijvoorbeeld een rondreis maakt door Roemenië. Dit stadje heeft een klein centrum waar je wat leuke winkeltjes hebt: winkels, drogisterijen, postkantoor, snackbars, een heerlijke ijswinkel (1 bol ijs -> 1 lei = +/- €0,25), een gemeentehuis, meerdere kerkjes, een bijzondere begraafplaats en een geweldig wandelgebied. Als je van wandelen houdt is Roemenië sowieso een geschikt land om naartoe te gaan. Ook in Campulung en omgeving kun je prima wandelen. Wanneer je gaat wandelen kom je overal loslopende koeien en paarden tegen. Daarnaast zie je veel mensen rondreizen met paard en wagen, bijzonder om te zien. De zigeuners verkopen er de mooiste kleden en maken veel muziek. Restaurant tip: New Look (Pizza € p.p.) en vriendelijke mensen! Supermarkt tip: Lidl Mocht je bijvoorbeeld via Bucharest naar Cluj rijden, sla Campulung dan niet over. Op weg naar Campulung kom je namelijk ook hele schattige, typisch Roemeense dorpjes tegen. De mensen helpen je maar wat graag op weg en nodigen je soms zelfs uit op de koffie mocht je daar voor openstaan.
Regio
  • Typisch Roemeens stadje
  • Paard en wagen
  • Veel groen: geschikt om te wandelen
  • Zeer betaalbaar
  • Goedkoop of gratis parkeren
  • Geen activiteiten
Review geplaatst op 2017-01-22
7
Roemenië
Droene was hier 31 May 2010
Inmiddels ben ik drie keer in Brasov geweest en het blijft een gezellig stadje om rond te lopen. De kerk is het eerste dat opvalt wanneer je je auto hebt geparkeerd en richting het centrum bent gelopen. De Zwarte kerk dankt de naam aan de zwartgeblakerde buitenmuren als gevolg van een brand. In de kerk kun je tapijten bewonderen. De kerk bevindt zich op een marktpleintje en als je geluk hebt is er die dag ook markt. Je kunt er heerlijke Roemeense gebakjes kopen voor een paar lei. Wanneer je richting de bergkant loopt vindt je op een gegeven moment een stoeltjeslift. Deze brengt je naar de top van de berg waar je een uitkijkpunt hebt. Wanneer je vanuit het centrum hiernaartoe kijkt zie je een groot Hollywood sign op de berg staan, maar dan met de naam van de stad. Wanneer je de stoeltjeslift neemt kun je bij dit bord staan en heb je goed uitzicht op de stad. In Brasov heb je wat kledingwinkeltjes, wat restaurantjes, maar echt veel is er niet te doen. Wel kun je er lekker wandelen en wat cultuur snuiven. De mensen zijn er tevens erg vriendelijk en wijzen je graag de weg. Wat ik zelf ook altijd opzoek zijn lokale begraafplaatsen en kerkjes: die zijn er genoeg. Brasov is zeker een leuke stad om even te bezoeken wanneer je in de buurt bent! Je kunt je er prima een dagje vermaken :) (maar ook niet langer).
Land
  • Hollywood sign
  • Stoeltjeslift de berg op
  • Leuke plaats om te wandelen
  • Veel cultuur
  • Mooie kerk
  • Geen tot weinig activiteiten
  • Weinig interessante eetgelegenheden
Review geplaatst op 2017-01-22