Roemenië foto's & tips

'455217' door agrotewal '455217' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Mystieke plek

agrotewal

Toen we door het mooie landschap van de Karpaten reden hadden we slecht weer, heel veel zware regens. Vlak voor de schemering in viel, werd het droog en kwam er wat mist op zetten. Het mystieke van deze plek heb ik iets versterkt.

'457919' door agrotewal '457919' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Het klooster van...Ba

agrotewal

Het klooster Bârsana behoort tot het Episcopaat van Maramures en Satmar en ligt vlakbij de oever van de rivier Iza. De eerste kluizenaarschap is van de XIVe eeuw, maar het werd in de XIXe eeuw vernietigd, en de kluizenaars werden verjaagd. Het werd opnieuw geopend na het jaar 1989. De kerk van het klooster is van hout, met de kapel in de kelderverdieping. Op het complex wonen nog 14 nonnen.

'168475' door EstherV '168475' door EstherV

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Transfagarasan-road

EstherV

De Transfagarasan is de hoogst geasfalteerde weg in Roemenie en loopt dwars door de karpaten van Pitest naar Sibiu. Toen wij er waren was het eerst behoorlijk mistig waardoor we middenin een wolk zaten en niets zagen. Toch maar even gewacht en toen opeens de mist wegtrok kwam deze geweldig mooie weg tevoorschijn..... Heel bijzonder om daar geweest te zijn!

'458222' door agrotewal '458222' door agrotewal

RoemeniëDonau-delta

RoemeniëDonau-delta

Gemengde kudde

agrotewal

Deze kudde bestaat uit meer dan alleen schapen. Er lopen ook geiten bij en heel bijzonder een ezel. Wat ik heel apart vond en niet thuis kan brengen is de houten balk aan zijn nek. Weet iemand waar dit voor dient??

'331098' door pkoelewijn '331098' door pkoelewijn

RoemeniëOost Roemenie

RoemeniëOost Roemenie

Moldovita klooster

pkoelewijn

Het Moldovita-klooster werd in 1532 gebouwd voor Prins Petru Rares. het meest intrigerende fresco op het kerkje is onder aan de zuidmuur (links op de foto) te vinden. Het stelt het beleg van Constantinopel voor en toont Maria , die in 626 de stad bevrijdt van de Perzen en Avaren. We werden langs de fresco's geleid door een van de nonnen, zuster Tatjana. Onze gids had voor haar bruin brood meegebracht, gekocht in het stadje waar we logeerden, want dat bakten ze in het klooster niet...

'494780' door Fransvdg '494780' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Bicaz kloof

Fransvdg

De Bicazkloof is een natuurlijke grens tussen Transsylvanië en de Roemeense provincie Moldavië. Deze smalle kloof is zeker een fotostop waard. Voor de liefhebbers zijn daar ook een aantal toeristenkraampjes neergezet. Maar pas voor vallend gesteente. Onze bus raakte er beschadigd.

'495883' door Fransvdg '495883' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Oud Boekarest

Fransvdg

In 1977 was er een zware aardbeving die heel veel schade aanrichtte in Boekarest. In de jaren erna, de jaren van de wederopbouw, besloot Ceausescu om de vernieuwing rigoureus aan te pakken. Zo rigoureus dat er nog maar heel weinig ouds terug te vinden is. Tijdens een stadsrondrit zag ik door het busraam dit straatje. Dit is geen filmdecor, maar het echte oude Boekarest.

'406586' door carelschutte '406586' door carelschutte

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Macau, een vergeten..

carelschutte

Bezoekers tijdens een rouwdienst in het kerkje van Macau. Een dromerig plaatsje, weggestopt tussen de glooiende heuvels van de Zuid Karpaten en bijna niet te vinden. Een streek waar veel bewoners wonen van de Hongaarse minderheid in Roemenië. Er werd in zwarte rouwkleding afscheid genomen van een dorpsgenoot volgens de Hongaarse traditie.

'416181' door JannavEek '416181' door JannavEek

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Dit is mijn dorp, Ban

JannavEek

'Dit is mijn dorp' lijkt de jongen te gebaren. Het dorp is Band, het ligt 10 km ten westen van Tirgu Mures tussen velden en heuvels. De behuizing is over het algemeen armoedig. Van de 3300 inwoners zijn ongeveer de helft zigeuners, Roma en Sinti. De jongen woont in het zigeunerdeel en begeleidt me naar zijn dorp waar ik welkom word geheten om rond te kijken en foto's te maken.

'459705' door aalco '459705' door aalco

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Roemeense beer

aalco

Als je bruine beren wilt zien dan hoef je niet persé helemaal naar Canada. Veel dichter bij, gewoon in Europa, lopen er ook heel veel. Afgelopen zomer waren wij op reis door de Balkan en in Roemenië zijn ze dus ook. Die je op de foto ziet zit in een reservaat, maar er lopen er ook genoeg in het wild door de bossen van Roemenië.

'454906' door agrotewal '454906' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Roma

agrotewal

Roma, dat ene woordje klinkt zo simpel, maar omvat een grote bevolkingsgroep. Deze groep zigeuners is verspreid over de hele wereld, maar de grootste groep leeft op de Balkan. Ik vind het heel bijzonder dat ze zich al jaren staande houden en hun nomadenbestaan voort zetten. Alle bezittingen van deze familie op één kar.

'507924' door RoyanvanVelse '507924' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Pracht in Huis van he

RoyanvanVelse

In Boekarest staat het megalomane Huis van het Volk, een project van de voormalige dictator Ceausescu. Het werd op het Pentagon na het grootste gebouw ter wereld. Elke kamer, elke zaal heeft de dimensies van een balzaal. Je kunt een rondleiding meemaken door dit fenomenale gebouw maar daarbij krijg je lang niet alles te zien. Daar is gewoonweg geen tijd voor. Je kunt kiezen uit verschillende tours, waarbij je wel of geen kelders bezichtigt, en wel of niet het terras op gaat. Om te mogen fotograferen moet je wat extra betalen maar dat heeft iedere fotograaf er zeker voor over zodra hij binnen de pracht en de praal ontdekt wanneer de rondleiding is begonnen. Ceausescu wilde indruk maken maar heeft door zijn afzetting en executie het paleis nooit zelf in gebruik genomen. De entree met de grote trappen die naar boven leiden, is meer dan majestueus. Keer op keer zijn de treden tijdens de bouw in opdracht van de dictator aangepast. Lange gangen met zuilen, grote kroonluchters en hoge ramen en deuren vormen vaste onderdelen van het somptueuze decor. Vanuit het terras aan de voorkant biedt zich een panoramisch uitzicht aan over de boulevard van de Eenheid die tijdens de bouw werd aangelegd. Deze moest de Champs-Elysées in Parijs evenaren, met dezelfde flair en glamour. En in de grootste zaal, de Unirii Hall van meer dan 2.000 m², had Ceausescu tijdens feesten indruk willen maken op de communistische leiders uit de wereld. De ontdekking van het paleis voert je van zaal naar zaal en je vraagt je al wandelend meer dan eens af hoe in die tijd dit arme land dit alles heeft kunnen financieren. De kelders zijn trouwens minder goed afgewerkt dan de bovenbouw. Op het beton zie je af en toe nog de schildering van de vervlogen communistische hamer en sikkel. Maar tot erg diep onder de grond krijg je geen toegang. Men beweert dat er een Olympisch zwembad was gepland in de funderingen maar niemand weet het zeker omdat uit veiligheidsoverwegingen onder het autoritaire bewind de bouwtekeningen zoveel mogelijk geheim zijn gebleven. Zo blijft het gebouw toch nog mysteries houden voor iedere bezoeker.

'509658' door nathaliebeersma '509658' door nathaliebeersma

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Arm en rijk

nathaliebeersma

Deze foto is genomen tussen Sighetu Marmatiei en Ocna Sugatag in Roemenië, op woensdag 15 augustus 2012 rond 15.00 uur. `We rijden door een Oost-Europees landschap dat enkel bestaat uit eindeloze groene heuvels bepland met bomen in diezelfde kleur. Tijdens de rit passeren we moderne wijken vol prestigieuze villa’s in alle mogelijke felle kleuren. De een is oranje, de volgende paars en weer een ander is groen. Hier wonen duidelijk de welgestelden. Een groter verschil tussen arm en rijk is bijna niet denkbaar als we even later belanden in de meest povere achterbuurten waar de mensen leven in half uit elkaar vallende houten krotten. Dan hoef ik me opeens niet meer af te vragen waarom ik naar Roemenië ben gekomen om vrijwilligerwerk te doen, om deze mensen te helpen. Tussen de enorme landhuizen en kleine hutten in liggen de dorpen van de middenstand. De boerderijtjes hier zijn allemaal omgeven door een hek met een fraaie, grote poort van bewerkt hout. Er zijn prachtige figuren in gekerfd. Bij een van de hoeves staat een platte wagen met een gigantische berg hooi op het erf. Bovenop het gedroogde gras staat een agrariër, de trotse eigenaar van dit stuk grond. De kleur van zijn T-shirt en de streep op zijn trainingsbroek passen perfect bij de strakblauwe lucht. Zijn petje beschermt hem tegen de zon. In de landbouw is het hard werken om een klein loon te verdienen. Veldarbeid wordt verricht met krakkemikkige houten karretjes achter een paar mooie donkere paarden. Ik heb diep respect voor deze traditionele wijze van landbouw bedrijven. Het is hartverscheurend om te zien hoe deze aardige lokale boer zijn ziel en zaligheid inzet voor dit plattelandsbestaan maar hevig moet vechten tegen de concurrentie van boerenbedrijven uit andere Europese landen. De zeer vruchtbare grond van uitstekende kwaliteit, de lage prijzen en de mogelijkheid om allerlei subsidies te verkrijgen hebben namelijk ook buitenlandse beleggers aangetrokken. Ik gun deze boer in ieder geval alle succes van de wereld. Hij doet enorm zijn best, voor hem en zijn gezin, waaronder zijn dochter die toekijkt vanaf de schilderachtige veranda bovenaan een prachtige witte stenen trap versierd met rozen.’

'496531' door Fransvdg '496531' door Fransvdg

RoemeniëSibiu

RoemeniëSibiu

Leugenbrug

Fransvdg

Deze brug in Sibiu kreeg de naam Leugenbrug omdat veel handelaren hier vroeger belasting over hun handelswaren probeerden te ontduiken. Intussen is de brug ook in gebruik genomen door jeugdige hartstochtelijk verliefde stelletjes, die met behulp van een hangslotje aan de brug hun eeuwige liefde willen laten zien. Of zou dat ook een leugen zijn???

'494914' door Fransvdg '494914' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Deva

Fransvdg

Ook dit is Roemenië. Je ziet hier het cultureel centrum van Deva en de mooi verlichte fontein daarvoor. Overdag stond de fontein droog. Maar bij het vallen van de avond kwam er een show van licht en water. Meerdere kleuren en allerlei vormen. Tot klokslag negen uur 's avonds. Toen ging het licht uit en de waterkraan dicht. De tijd van vermaak was weer voorbij. (Deva ligt tussen Arad en Sibiu.)

'330870' door pkoelewijn '330870' door pkoelewijn

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Het vrolijke kerkhof

pkoelewijn

In het dorpje Sapanta, vlakbij de grens met de Oekraine, bevindt zich het vrolijke kerkhof. Vrolijk, vanwege de frisse blauwe kleur van de houten beschilderde kruisen met dakje op de graven. Op de kruisen staat vaak een plaatje die de overledene typeert plus een lichtvoetig versje over zijn of haar leven. De plaatselijke houtbewerker Ion Stan Patras is hiermee in 1935 begonnen en de traditie wordt nog steeds voortgezet. De begraafplaats is inmiddels een toeristische attractie geworden.

'493638' door Fransvdg '493638' door Fransvdg

RoemeniëTranssylvanië

RoemeniëTranssylvanië

Dracula

Fransvdg

Graaf Dracula heeft nooit bestaan. Hij is verzonnen door de Ierse schrijver Abraham Stoker. Zijn inspiratiebron was Vorst Vlad III Dracul van Walachije (1431 - 1476). Deze vorst had een bloedhekel aan Turken. In zijn jeugd was hij gevangen genomen en "opgevoed" aan het hof van de sultan in Constantinopel. Daar is hij zeer waarschijnlijk ernstig vernederd. Toen Vlad later vorst van Walachije werd zon hij op wraak. Geen enkele Janitsaar (Turkse soldaat) was veilig. Hij liet ze op lange houten spietsen anaal doorboren en dan langzaam langs die paal naar beneden zakken, totdat de dood er op volgde. Zo kwam hij aan zijn bijnaam Vlad de Spietser. Tja, met zo'n verhaal kon Abraham Stoker in de Victoriaanse tijd natuurlijk niet aankomen. Vandaar dat zijn graaf Dracula meer belangstelling had voor maagdenbloed.... En waarom nu deze foto? Volgens de overlevering heeft Vlad in dit kasteel in Bran gewoond (bij de grens van Walachije en Transsylvanië). Dit kasteel werd aan het begin van de 20e eeuw als zomerverblijf geschonken aan de Roemeense koninklijke familie. Zij hebben voor een uitgebreide restauratie gezorgd. En nu kun je er dus met een gerust hart naar toe.

'272106' door RonMessing '272106' door RonMessing

RoemeniëTimisoara

RoemeniëTimisoara

Herder in de bergen

RonMessing

In het prachtige berg gebied rond Petrosani kwamen we deze herder tegen, die behalve met geiten en bijen ook nog een ezel bij zich had. Toen wij er langs kwamen was de ezel net 2 minuten bevallen. Hij begreep van alle aandacht maar weinig, is toch normaal. Voor hem wel, maar voor ons niet

'405444' door marjolijn '405444' door marjolijn

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Dracula

marjolijn

Tot verbazing van de Roemenen is de eerste associatie van buitenlanders met Roemenië vaak Dracula. Deze romanfiguur die ontsproten is aan de fantasie van de Ierse schrijver Bram Stoker heeft weinig te maken met de historische Dracula, de Walachijse prins Vlad III, ook bekend als de Spietser omdat hij zijn tegenstanders met houten staken doorboorde. Vlad was de zoon van een ridder van de Orde van de Draak, Dracul, en werd daarom Dracula, zoon van de draak, genoemd. Bij het kasteel van Bran probeert men de legende nu te gelde te maken, al is er weinig bewijs dat Vlad daar gewoond heeft. In het centrum van de hoofdstad Boekarest worden de schamele resten van de Prinsenhof van Vlad gerestaureerd tot museum (Museul Palatul Voievodal Curtea Veche). Iets meer over Vlad Tepes kun je lezen in Mijn Roemenië van Jan Willem Bos, al lezend in dit boek kreeg ik weer zin om nog wat Roemenië-foto’s te plaatsen.

'494419' door agrotewal '494419' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Fietsen in Maramures

agrotewal

Wanneer je gaat fietsen in de Maramures kun je niet alleen genieten van prachtige oude houten kerken, lieflijke dorpjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan maar ook vele kloosters. Op de foto is het klooster van Barsana te zien. geen oud klooster, maar wel een heel bijzonder complex wat in de jaren negentig van de vorige eeuw is gebouwd op de plek van het vroegere klooster wat dateerde uit de 15e eeuw. Het fietsen in het heuvellandschap is goed te doen.

'441728' door agrotewal '441728' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Oude huizen in...Mara

agrotewal

Maramures is een streek in Roemenie, tegen de grens van de Oekraine aan die bekend staat om zijn oude dorpjes. In deze dorpjes lijkt het of de tijd heeft stilgestaan, mensen werken op het land en zijn heel vriendelijk. Ook staan de oudste kerken van Roemenie in deze streek. Achter de grote witte kerk op deze foto, staat een authentiek houten kerkje, welke op dit moment gerestaureerd wordt.

'438522' door agrotewal '438522' door agrotewal

RoemeniëOost Roemenie

RoemeniëOost Roemenie

Sprookjes bestaan

agrotewal

Wanneer je zoals ik verslingerd bent aan Grieks- en Russisch orthodoxe kerken moet je zeker eens naar Roemenie gaan. Vooral het Oosten en Zuiden van het land bezit een paar pareltjes. Dit is zomaar een kerk die we onderweg tegenkwamen.

'563752' door Fietser '563752' door Fietser

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Preekstoel!!!

Fietser

Vorige week een ATB tocht gemaakt door de Karpaten in Roemenië en zag daar dit beeld onderweg naar de hoogste top de Omu, 2508 m, in de omgeving van Brasov. Conclusie is dat niet alleen Noorwegen een "preekstoel" heeft maar Roemenië ook. Om daar te komen gingen we echte single tracks langs steile hellingen. Het echte werk dus.

'508281' door RoyanvanVelse '508281' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Romulus en Remus

RoyanvanVelse

Romulus en Remus waren broertjes die door hun moeder, tempelmaagd Rhea, als vondeling werden achtergelaten in een mandje dan ronddreef op de rivier de Tiber. Ze werden gered door een wolvin die ze opvoedde. Eenmaal groot stichtten zij de stad Rome. Het originele beeld staat in Rome, waar het thuishoort. In Boekarest staat echter dit exemplaar, een kopie. Het werd in 1906 aangeboden door Italië, om de Latijnse oorsprong van Roemenië te eren. Elders in Roemenië staan nog een paar exemplaren. De ironie va het verhaal is dat Romulus zijn broer vermoordde nadat Rome was gesticht.