Roemenië

Boekarest heeft haar charme terug

Kamiel Deinum was hier op 2018-07-15 Gepost op: 2019-02-04 9 reacties.


Op school had iedereen altijd moeite om Boedapest en Boekarest uit elkaar te houden. Boedapest is het bekendere broertje van de twee en al jaren een toeristische bestemming. Na een lange winterslaap is Boekarest – de hoofdstad van Roemenie – ontwaakt en bezig aan een comeback.  

‘Hello Boedapest’, riep Michael Jackson naar zijn fans vanaf het balkon van het parlementspaleis. Kennelijk wist de popster de twee steden ook niet uit elkaar te houden. Boekarest verliest tot nu toe die tweestrijd. De stad heeft echter zijn grauwsluier afgeworpen en stapt langzaam uit de schaduw van zijn populairdere broer.  

Grootste gebouw van Europa
Grote trekpleister van Boekarest is het paleis van Ceausescu, nu het parlementspaleis. 
Hele woonwijken moesten wijken voor het paleis dat Ceausescu voor zichzelf en zijn vrouw liet bouwen. De dictator heeft er echter nooit gewoond. Nog voordat het af was, maakte een opstand in 1989 een einde aan zijn regime en werden Ceausescu en zijn vrouw ter dood veroordeeld. Gelukkig besloot men het paleis wel af te maken. Nu vergadert het parlement er en is het de attractie van Boekarest. 
De hele dag zijn er rondleidingen. Naast toeristen nemen daar ook veel Roemenen aan deel. Ook zij willen wel eens zien voor welk gebouw een groot deel van de stad moest wijken. Alleen al de  onvoorstelbare omvang van het gebouw, het grootste van Europa en twee na grootste ter wereld (na het Pentagon), maakt een bezoek aan Boekarest de moeite waard. 

Culinair genieten
Boekarest heeft de bezoeker echter meer te bieden dan bouwwerken uit de communistische tijd. Lipscani bijvoorbeeld. Deze wijk is gelukkig aan de sloophamer ontsnapt en is het toeristische, middeleeuwse hart van de stad.  
Na een opknapbeurt kan het zich meten met  de hipste wijken van Londen, Barcelona of Parijs. Er zijn tal van restaurants, cafés en trendy koffiebarretjes. Dit samen met de vele studenten, zowel achter als aan de bar, zorgt de hele dag door voor een levendige sfeer. Groot pluspunt is dat alles in vergelijking met andere Europese steden zeer betaalbaar is.  
Absolute aanrader is restaurant Hanul Lui Manuc. In deze oude herberg is de binnenplaats  omgetoverd tot een openlucht restaurant. Er worden voortreffelijke Roemeense en Balkan gerechten geserveerd en het geheel wordt opgeluisterd door de Roemeense versie van Imca Marina die elke tafel aandacht geeft.

Vlad Dracula
Midden in Lipscani ligt de burcht waaromheen Boekarest is ontstaan. De burcht is in 15e eeuw gebouwd door Vlad III, beter bekend als Vlad Dracula of Vlad de Spietser. Deze bloeddorstige  heerser inspireerde Bram Stoker tot het schrijven van zijn wereldberoemde boek ‘Dracula’. 
Op de ruïnes van de burcht is later het Prinsenhof gebouwd en vind je de oudste kerk van Boekarest.     

Een historisch balkon
Verona heeft het balkon van Romeo en Julia, Boekarest heeft het balkon van Ceausescu.
Je zou het zo voorbij lopen, maar het is de moeite waard stil te staan bij de plek waar geschiedenis is geschreven. Op het balkon hield Ceausescu zijn laatste toespraak. Geheel tegen de verwachting in luisterde het volk niet meer naar de tot dan toe onbetwiste leider. Het protest zwol gaandeweg de toespraak aan en Ceausescu moest met een helikopter vluchten. De plek waar dit allemaal gebeurde heet nu toepasselijk het ‘Plein van de Revolutie’. 

Terwijl ik mijn koffer op de band bij de incheckbalie leg, zie ik in mijn ooghoek een poster van Parijs.  Eind 19e eeuw was Boekarest het ‘Parijs van het Oosten’. Na jaren van vergetelheid door twee wereldoorlogen en daarna het communisme, is de stad bezig die titel weer terug te veroveren.   
Wellicht roept over een aantal jaren een popartiest wel ‘Hello Boekarest’ vanaf een balkon in Boedapest. 

0
9

Foto's bij dit blog

Het grootste gebouw van Europa; op de bucket list
Veel verborgen pareltjes in Boekarest
Vlad Dracula; inspiratie voor het beroemde boek
Alle blogs van Kamiel Deinum
 

9 reactie(s) bij "Boekarest heeft haar charme terug"

 • profile image comment

  Een adequate beschrijving van een stad die ook mij heeft verrast. Een fotogenieke stad waarin verval en grandeur elkaar in hoog tempo afwisselen. Een stad die het, zoals Kamiel terecht opmerkt, verdient om uit de schaduw van haar bijna naamgenoot Boedapest te treden!

  Door WaltColumbus • geplaatst op 2019-03-02 15:49:47
 • profile image comment

  Kamiel schetst voor mij een herkenbaar beeld van hoogtepunten in Boekarest. En maakt me nu ook nieuwsgierig naar Boedapest! Ik wacht zijn blog af...

  Door Janneke Stedentripper • geplaatst op 2019-02-25 17:27:05
 • profile image comment

  Leuk geschreven Kamiel! interessante historische feiten koppel je aan toeristische attracties. Ik ben nieuwsgierig geworden naar deze stad. Volgende keer op 1 foto ook wat mensen tonen, dan geef je de stad nog meer gezicht.

  Door Louise de reiziger • geplaatst op 2019-02-21 15:26:11
 • profile image comment

  leuk verhaal, ik ben een paar jaar geleden naar Roemenië geweest en ook kort Boekarest, ik was idd aangenaam getroffen, een leuke bestemming

  Door marjolijn • geplaatst op 2019-02-13 16:59:04
 • profile image comment

  Da's een goede opfrissing van de feiten! De stad heeft me ook nooit echt aangetrokken, maar misschien moet ik die mening herbekijken?

  Door Elleke • geplaatst op 2019-02-09 07:59:34
 • profile image comment

  Ben er in 2017 geweest en hoewel ik me prima vermaakt heb vond ik het wel een van de mindere steden in Roemenië.

  Door aticketto • geplaatst op 2019-02-07 14:24:41
 • profile image comment

  Enthousiasmerend stuk over deze interessante stad. Zeker een optie voor een volgende stedentrip! Leuke en interessante tips over de bezienswaardigheden.

  Door Huisman • geplaatst op 2019-02-07 13:59:33
 • profile image comment

  Goed verhaal met goede tips. Die had ik in 2007 moeten hebben. Toen was het zoeken naar mooie en interessante dingen. Gelukkig is de come back ingezet

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2019-02-06 20:59:30
 • profile image comment

  Je weet met je enthousiasme Boekarest heel aantrekkelijk te maken, ik word er nieuwsgierig van. Leuk en pakkend geschreven met mooie foto's erbij.

  Door agrotewal • geplaatst op 2019-02-05 09:11:58

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.