Karpaten foto's & tips

'455217' door agrotewal '455217' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Mystieke plek

agrotewal

Toen we door het mooie landschap van de Karpaten reden hadden we slecht weer, heel veel zware regens. Vlak voor de schemering in viel, werd het droog en kwam er wat mist op zetten. Het mystieke van deze plek heb ik iets versterkt.

'168475' door EstherV '168475' door EstherV

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Transfagarasan-road

EstherV

De Transfagarasan is de hoogst geasfalteerde weg in Roemenie en loopt dwars door de karpaten van Pitest naar Sibiu. Toen wij er waren was het eerst behoorlijk mistig waardoor we middenin een wolk zaten en niets zagen. Toch maar even gewacht en toen opeens de mist wegtrok kwam deze geweldig mooie weg tevoorschijn..... Heel bijzonder om daar geweest te zijn!

'454906' door agrotewal '454906' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Roma

agrotewal

Roma, dat ene woordje klinkt zo simpel, maar omvat een grote bevolkingsgroep. Deze groep zigeuners is verspreid over de hele wereld, maar de grootste groep leeft op de Balkan. Ik vind het heel bijzonder dat ze zich al jaren staande houden en hun nomadenbestaan voort zetten. Alle bezittingen van deze familie op één kar.

'563752' door Fietser '563752' door Fietser

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Preekstoel!!!

Fietser

Vorige week een ATB tocht gemaakt door de Karpaten in Roemenië en zag daar dit beeld onderweg naar de hoogste top de Omu, 2508 m, in de omgeving van Brasov. Conclusie is dat niet alleen Noorwegen een "preekstoel" heeft maar Roemenië ook. Om daar te komen gingen we echte single tracks langs steile hellingen. Het echte werk dus.

'257881' door Poza '257881' door Poza

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Lage wolken

Poza

Met Pasen was het dit jaar op de zuidflanken nogal nat en frisjes, maar de wegen waren sneeuwvrij en de grondverschuivingen en omgevallen bomen waren al geruimd. .--- U ziet de weg naar de Parangu Mare, een berg van 2519 meter. Ik sta op de afdamming van de rivier Lotu - de Vidra-dam, waarachter een waterreservoir van 12,4 km2. 's Lands tweedegrootste hydrocentrale ligt 800 meter lager. Ze levert meer energie dan de kerncentrale van Tihange 1, bijvoorbeeld. Roemenie telt 3000 meren, waarvan er ongeveer 40 een grotere oppervlakte hebben,... veel groter sommige.

'476695' door JannavEek '476695' door JannavEek

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Nauurschoon Karpaten

JannavEek

Het natuurschoon van de oostelijke Karpaten heeft mij helemaal verrast: het is adembenemend. Ik reisde met lokaal transport van Targu Mures via Gheorgheni naar het (leuke) stadje Pietra Neamt. Rijdend van oost naar west. Dat is vertrekken in licht heuvelachtige Transylvanië, rijden door hooggebergte, uitkomen in het vlakke landsdeel Moldova. Een busrit van zo'n vier uur, erg prachtig! Kosten 35 LEI ofwel €8,50. (Irina Trans bus, dit zijn comfortabele touringcars) Je passeert een groot stuwmeer (Lacul Izvorul Montelui) met een krachtcentrale in de dam en rondom bossen waarin nog beren en wilde zwijnen leven. Door de Bicazkloof, een ravijn tussen soms 300 meter hoge rotswanden. Bij de kloof staan souvenirstalletjes en is een parkeerplaats om foto's te kunnen maken (tja. .) Dan door de kloof afdalen tot Lacu Rosu, een meer dat 150 jaar geleden is ontstaan doordat een stuk berg naar beneden stortte. In het meer zijn nog toppen van bomen te zien, bevat veel ijzer en is daarom rood (rosu=rood). Aan de oever zie je een recreatieoord, met bootjes op het meer. Het leuke plaatsje dan is Gheorgheni. En zo verder. De bus stopt enkele malen kort maar ik had er wel langer willen zijn. Nam mij daarom ter plekke voor om nog eens terug te gaan naar deze Roemeense bergstreek die zo mooi ongerept is.

'165438' door Timniet '165438' door Timniet

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Begraafplaats,...Noor

Timniet

Een wel erg 'vrolijke' en kleurrijke begraafplaats ergens in het noorden van Roemenië.

'331528' door pkoelewijn '331528' door pkoelewijn

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Tihuta pas

pkoelewijn

Bovenop de Tihuta pas: een fraaie, weidse doorsteek van de Karpaten in het noordoosten van Roemenie. Het is hier eenzaam, maar toch zie je hier en daar een boerderijtje met wat hooischoofjes , schapen,paarden of ezels.

'445532' door agrotewal '445532' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Idyllisch dorpje

agrotewal

Fundu Moldovei is een rustig dorp met vriendelijke en gastvrije bewoners en ligt op 745 meter hoog in de Obcinele Bucovinei,wat staat voor de hoge heuvels van de Bucovina.

'455685' door agrotewal '455685' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Bijzondere brug

agrotewal

Niet alleen de kerken in Roemenië zijn een lust voor het oog. Sommige stukken van de weg zijn ook prachtig. Deze brug kwamen we tegen toen we onderweg waren naar een klooster.

'405036' door Sadriaens '405036' door Sadriaens

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Roma kinderen

Sadriaens

Het is bizar dat je in Roemenie echt het gevoel kan hebben dat je mijlenver van huis bent, in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Hier in Oost-Europa vind je naast een prachtig landschap en authentieke dorpjes, helaas ook nog veel armoede...

'167072' door Timniet '167072' door Timniet

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Boerendorp,...Noord-R

Timniet

Hoofdstraat in boerendorp in Noord-Roemenië waar de 21ste eeuw nog ver weg lijkt.

'455657' door agrotewal '455657' door agrotewal

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Van binnen en van...b

agrotewal

De kerken van Roemenie, zijn een bezoek meer dan waard. In de Maramures zijn nog 100 oude houten kerkjes te vinden. Dit is een stenen exemplaar welke aan de buitenzijde net zoveel fresco's heeft als iconen aan de binnenzijde.

'171482' door Marjan '171482' door Marjan

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Onder de grond

Marjan

In de westelijke Karpaten zijn op diverse plekken grotten te bezoeken. In deze pestera Chiscau (de Brengrot) zijn erg veel prehistorische botten van beren gevonden, vandaar de naam berengrot. Deze grot ligt bij Dr. Petru Groza. Per bus bereikbaar vanuit Dr. Petru Groza. Vanuit Oradea gaat de N76 / E79 naar het gebied van de grotten in het Apuseni gebergte.

'494394' door jufferhenk '494394' door jufferhenk

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Uittesten van de...Su

jufferhenk

Voorjaar 2015: hier zijn we ten zuidwesten van Sibiu op circa 1.200 meter hoogte in de Karpaten. Schitterende wandelpaden, besneeuwde bergtoppen en veel ruimte voor jezelf. Dit pad wordt onderdeel van de Sultan's Trail Roemenië. De Sultan's Trail is een lang afstandspad in wording dat loopt van Wenen naar Istanboel. Voor meer informatie: www.sultanstrail.nl

'191593' door janbaert '191593' door janbaert

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Boerin

janbaert

Boerin bji haar woning in de Karpaten

'564479' door hestermaasdam '564479' door hestermaasdam

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Kloosterkerk

hestermaasdam

De kloosterkerken in Sinaia werden gesticht door de Munteense prins Mihai Cantacuzino na een pelgrimstocht naar het Catharina klooster op de berg Sinaï. Deze kerk is uit 1695, er is er nog 1 uit 1900.

'565616' door hestermaasdam '565616' door hestermaasdam

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Caraiman klooster in.

hestermaasdam

Vanuit Boekarest brengt de 1 je naar het noorden naar Busteni zo'n kleine 150 km. rijden. Busteni ligt aan de voet van het Bucegigebergte, in het Prahova-dal, waarvan de hoogste berg (Vârful Omu, 2505 m) het dichtst bij de stad zelf ligt. Busteni zelf ligt op 850 m hoogte. Het klooster staat op een prachtige plek net buiten het stadje.

'566163' door aticketto '566163' door aticketto

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Avontuurlijke weg I

aticketto

Als je bij Sinaia weg 71 en daarna weg 713 neemt ga je richting Bucegi Natural Park. Wanneer je uitkomt bij een stuwdam kun je links een onverharde weg nemen naar een uitzicht punt met de naam Podul cu Florile. Dit is wel voor de gevorderde rijder en ook eigenlijk met een 4x4. Onze huurauto, Nissan Juke, moest bij het laatste stukje de strijd staken. De rotsblokken op de weg werden te groot en het grind lag ook los zodat de auto weinig grip meer had. Dus werd het nog een stukje lopen voor ons maar wat een prachtig uitzicht, helemaal voor ons alleen. Deze foto is halverwege genomen.

'165449' door Timniet '165449' door Timniet

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Boerenhuis,...Noord-R

Timniet

Vooral op het platteland in Roemenië lijkt op veel plekken de tijd eeuwenlang te hebben stilgestaan. Getuige dit geheel in hout opgetrokken boerenhuis. Vaak ontbreekt ook riolering en sanitair.

'560939' door hestermaasdam '560939' door hestermaasdam

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Vesting van Rupea

hestermaasdam

Aan de autoweg 13 tussen Brasov en Sighisoara ligt Rupea. Het fort van Rupea werd voor het eerst vermeld in 1324, in de 15e eeuw werd het lagere fort erbij bebouwd, en in de 17e eeuw werd dit nog verder uitgebreid. Ook de wapenkamer werd in de 17e eeuw vergroot. Er is een kapel en nog een paar overgebleven woonhuizen. In de 16e en 17e eeuw waren er zo'n 100 inwoners.

'560181' door hestermaasdam '560181' door hestermaasdam

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Bucegi gebergte

hestermaasdam

Zo'n kleine 200 km. ten noorden van Boekarest liggen 2 dorpjes; Sinaia en Busteni beiden hebben een kabelbaan. Wij waren er buiten het seizoen en niet alles werkte volgens planning. Daarom een tour per jeep gemaakt zo zagen we nog meer leuke en interessante plekken in de bergen.

'255870' door Poza '255870' door Poza

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Hof van eden

Poza

Zowat elk bouwsel in Roemenie bleek omheind, ook dit keine kappeletje. We zijn hier niet gestopt, want het werd al gauw te donker zoals u ziet. PS; het wegdek was niet al te best, vandaar die krankzinnige sluitertijd====Edit: deze file bevat 108 kb aan informatie, van de oorspronkelijk 27505 kb raw. Ik vond de rest overbodig. Neem zeker een kijkje bij Ruuds godshuizen.

'167069' door Timniet '167069' door Timniet

RoemeniëKarpaten

RoemeniëKarpaten

Boerenvrouw,...Noord-

Timniet

Vooral in het noorden van Roememië, op de grens met Oekraïne, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Hier een traditioneel geklede boerenvrouw in de woonkamer van haar boerderij.