Karpaten

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nauurschoon Karpaten

Karpaten,
Roemenië


Het natuurschoon van de oostelijke Karpaten heeft mij helemaal verrast: het is adembenemend.
Ik reisde met lokaal transport van Targu Mures via Gheorgheni naar het (leuke) stadje Pietra Neamt. Rijdend van oost naar west. Dat is vertrekken in licht heuvelachtige Transylvanië, rijden door hooggebergte, uitkomen in het vlakke landsdeel Moldova. Een busrit van zo'n vier uur, erg prachtig!
Kosten 35 LEI ofwel €8,50. (Irina Trans bus, dit zijn comfortabele touringcars)

Je passeert een groot stuwmeer (Lacul Izvorul Montelui) met een krachtcentrale in de dam en rondom bossen waarin nog beren en wilde zwijnen leven. Door de Bicazkloof, een ravijn tussen soms 300 meter hoge rotswanden. Bij de kloof staan souvenirstalletjes en is een parkeerplaats om foto's te kunnen maken (tja. .) Dan door de kloof afdalen tot Lacu Rosu, een meer dat 150 jaar geleden is ontstaan doordat een stuk berg naar beneden stortte. In het meer zijn nog toppen van bomen te zien, bevat veel ijzer en is daarom rood (rosu=rood). Aan de oever zie je een recreatieoord, met bootjes op het meer. Het leuke plaatsje dan is Gheorgheni. En zo verder.
De bus stopt enkele malen kort maar ik had er wel langer willen zijn. Nam mij daarom ter plekke voor om nog eens terug te gaan naar deze Roemeense bergstreek die zo mooi ongerept is.