Brasov

'459705' door aalco '459705' door aalco

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Roemeense beer

aalco

Als je bruine beren wilt zien dan hoef je niet persé helemaal naar Canada. Veel dichter bij, gewoon in Europa, lopen er ook heel veel. Afgelopen zomer waren wij op reis door de Balkan en in Roemenië zijn ze dus ook. Die je op de foto ziet zit in een reservaat, maar er lopen er ook genoeg in het wild door de bossen van Roemenië.

'529302' door Zandkorrel '529302' door Zandkorrel

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Vriendelijk?

Zandkorrel

Onderweg in Roemenië afgelopen week heb ik weer veel gefotografeerd op straat. De mensen zijn vriendelijk en poseren graag voor je. Nou ja, meestal dan...

'518126' door Zandkorrel '518126' door Zandkorrel

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Mrs. Slocombe?

Zandkorrel

In het stadje Brasov zag ik ineens deze dame haar vensters poetsen. Haar paarse kapsel deed me erg aan Mrs. Slocombe denken, de excentrieke winkeljuffrouw uit 'Are you being served'. Zou deze mevrouw fan zijn geweest? Of heeft de kapper een foutje gemaakt?

'332844' door pkoelewijn '332844' door pkoelewijn

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Het Raadsplein

pkoelewijn

Hier op de Piata Sfatului is er altijd volk. In de toren midden op het plein is een museum gevestigd. Hier vind je het eerste in het Roemeens geschreven document uit 1521. Rondom het plein vind je terrasjes. Een sandwichman zet zijn reclamefiets neer en het kleine jongetje komt bedelen. Hij mist een duim .

'438824' door Droene '438824' door Droene

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Melken met een emmer.

Droene

Deze lieve boer kwamen we tegen toen we stopten voor een zwerfhond die gewond op de weg lag. Hij hielp ons de hond van de weg te halen, terwijl één van onze dierenartsen de hond probeerde te redden. Daarna liet hij ons trots zijn boerderij zien en poseerde nog even voor een foto.

'331747' door pkoelewijn '331747' door pkoelewijn

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Bescheidenheid siert.

pkoelewijn

Brasov is bij velen bekend omdat er in de omgeving geskied kan worden. De stad heeft een pittoresk centrum en heel veel gezellige terrasjes. Hier een kijkje op de Zwarte Kerk, die zo genoemd is vanwege een fikse brand (in 1689) die de kerkmuren zwart blakerde.

'178957' door laurensvos '178957' door laurensvos

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Urban living

laurensvos

streets of brasov

'178953' door laurensvos '178953' door laurensvos

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Roemenie Buitenwijk

laurensvos

Op bezoek bij mijn collega in Roemenie.

'438827' door Droene '438827' door Droene

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Terug in de tijd

Droene

Dit is iets wat je veel ziet in Roemenië: mensen die dagelijks keihard werken voor hun brood. En niet met grote machines, nee, met paard en wagen. En hun handen.

'167079' door Timniet '167079' door Timniet

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Brasov, Transsilvanië

Timniet

Een andere bekende middeleeuwse stad in Transsylvanië is Brasov.

'564407' door marjolijn '564407' door marjolijn

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Zwarte Kerk Brasov

marjolijn

Na de terrasjes van Brasov (Kronstadt) nu nog even wat cultuur. We staan op het centrale plein met stadhuis, en kijken naar de protestantse Mariakerk. Deze kerk is bekend onder de naam Zwarte Kerk, nadat in 1689 een enorme brand zorgde voor zwartgeblakerde muren. De kerk is bekend om het orgel, de beschilderde gilde-kerkbanken en de Anatolische tapijten, geschonken door Saksische kooplieden.

'178958' door laurensvos '178958' door laurensvos

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Brasov in a wheelchai

laurensvos

Brasov in a wheelchair

'360762' door KaaT-D '360762' door KaaT-D

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Typisch beeld in de..

KaaT-D

Roemenië is een land vol met contrasten. Zo ook dit typische straatbeeld van huizen, afgeschermd door hekken en poorten. Het vrouwtje aan haar poort staat in schril contrast met het beeld dat je van de woning daarachter zou kunnen vermoeden.

'564229' door Fietser '564229' door Fietser

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Stads gezicht Brasov

Fietser

Een overzicht van Brasov, voorheen Krnstadt. Op de voorgrond zie je de "Zwarte kerk" de belangrijkste bezienswaardigheid van Brasov.. De kerk is vooral beroemd om zijn tapijten die aan de muren hangen. De kerk dank aan zijn naam aan zijn zwarte buiten muren als gevolg van de grote stads brand in 1689. Een leuk weetje. Vanaf de stichting in de 13e eeuw tot begin jaren 70 van de vorige eeuw spraken de meeste mensen Duits en waren ze in de meerderheid. Daarna is het snel minder geworden. Ik was met een klein groepje mensen ATB-en in de Karpaten en daar waren ook 2 Duitsers bij en zij kenden de stad eigenlijk alleen als Kronstadt. Ze vertelden ook dat veel Duitsers in de jaren 80-90 van de vorige eeuw terug emigreerden vanuit de Balkan landen, Rusland en uit de "stannen" regio in centraal Azië toen die landen zelfstandig werden.

'559944' door hestermaasdam '559944' door hestermaasdam

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Toegang naar bastion.

hestermaasdam

In 1395 werd de Saksische stad Brasov voorzien van stadsmuren. Delen hiervan zijn nog bewaard gebleven, evenals resten van 7 bastions. Hier de toegangsdeur van Bastionul Tesatorilor , dit is de mooiste van de overgebleven bastions.

'567929' door aticketto '567929' door aticketto

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Genieten van het...ui

aticketto

Voor een mooi zicht op de stad Brasov nemen de meeste toeristen de kabelbaan maar je kunt ook voor de DN1E (richting Rasnov) kiezen zoals wij hebben gedaan. Er zijn een paar parkeerplekken waar je een fantastisch zicht heb op de stad. Maar sommige hebben alleen oog voor elkaar.

'312319' door AngelaenAnniek '312319' door AngelaenAnniek

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Dacia op zijn retour.

AngelaenAnniek

Een paar jaar terug waren wij in Roemenie op vakantie en allerlei voertuigen haalden ons in: van moderne 4-wheel drives, dikke BMW's, nieuwe Dacia's (de Daciafabriek staat tenslotte in Roemenie!), paard en wagen, ook deze wat oudere Dacia volgeladen met rode paprika's. Deze foto is nog altijd mijn favoriet!

'564093' door aticketto '564093' door aticketto

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Mini Supermarkt

aticketto

In het centrum van Brasov heeft deze vrouw een miniwinkeltje tussen grote en bekende winkelketens. Slechts een schuifraampje van zo'n 50 bij 50 centimeter dus dat is ook meteen de maximale afmeting van haar verkoopwaar. Vooral sigaretten en koude flesjes drinken gaan als warme broodjes over de toonbank. Haar ruimte binnen is ook zeer beperkt want met 2 koelkasten en 6 planken heeft ze nog net plek genoeg voor een kruk om af en toe op te zitten. Elke vrije seconde die ze heeft besteed ze aan lezen maar ze zal niet echt opschieten met haar boek want ze heeft veel klandizie.

'563730' door aticketto '563730' door aticketto

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Clowns

aticketto

In bijna elke stad die we bezocht hebben in Roemenië stond wel een clown in het centrum. Met name aan het eind van middag en het begin van de avond kwamen ze tevoorschijn. De ene was wel wat beter gekleed en mooier geschminkt dan de ander.

'566998' door aticketto '566998' door aticketto

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Brasov

aticketto

Brasov is een aantrekkelijke stad met een middeleeuws uiterlijk dat centraal gelegen ligt op ongeveer 160 kilometer van Boekarest. De stad ligt midden in de Karpaten en daardoor tevens een goed uitgangspunt voor vele wandel-, fiets- en autoroutes. Verwacht zeker geen rustig stadje want het is een van de drukst bezochte stad van Roemenië. Voor een mooi zicht op de stad nemen de meeste toeristen de kabelbaan maar je kunt ook voor de DN1E (richting Rasnov) kiezen zoals wij hebben gedaan.

'564332' door marjolijn '564332' door marjolijn

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Terrasje pakken in...

marjolijn

Begin mei 2013 maakte ik een rondreis door Roemenië. Op dag 2 waren we in Brasov, in Transsylvanië. Transsylvanië wordt door de Roemenen gezien als het hart van het land, hier woonden hun voorouders, de Daciërs. Toch maakte vooral het Oostenrijks-Hongaarse rijk hier de laatste 1000 jaar de dienst uit. In de 12e en 13e eeuw haalden de Hongaarse koningen veel Duitse immigranten naar dit gebied, dat dan ook veel “Duitse” steden en dorpen heeft. In de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn overigens onder het communistisch bewind bijna alle etnische Duitsers vertrokken. We troffen het met het weer, het was begin mei al stralend zonnig en warm. Veel Roemenen hadden bovendien een aantal dagen vrij, vanwege 1 mei en orthodox Pasen. De middeleeuwse pleinen waren dan ook gevuld met gezellige terrassen. Deze foto laat zien dat het Hongaars-Duitse verleden nog wel leeft: Bra?ov is de Roemeense naam; in het Duits heette de stad Kronstadt, in het Hongaars Brassó.

'992303' door hestermaasdam '992303' door hestermaasdam

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Houten kerkje

hestermaasdam

We rijden op de 73 ( een mooie bergweg) terug naar Brasov na een bezoek in Bran . Hier hebben we het kasteel van Dracula bezocht. Onderweg genoeg moois te zien zoals dit houten kerkje.

'845958' door hestermaasdam '845958' door hestermaasdam

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Paard en wagen

hestermaasdam

We rijden in de buurt van Brasov als we een paard en wagen passeren. Snel de auto aan de kant gezet en een foto maken. In het begin van de reis weet je nog niet zo goed of mensen dat een bezwaar vinden, niet dus; er wordt bijna altijd vriendelijk gedag gezegd en gelachen. Alleen zigeuners is een ander verhaal , die zijn stukken minder aardig.

'1000035' door aticketto '1000035' door aticketto

RoemeniëBrasov

RoemeniëBrasov

Brasov

aticketto

Aan de voet van de zuidelijke Karpaten ligt de oude middeleeuwse stad Brasov. De stad heeft een gezellig centrum met enkele bezienswaardigheden zoals de Zwarte Kerk en een schitterend raadhuis. Vanuit deze stad kun je gemakkelijk het gebied rondom verkennen. Zo ben je in een half uur al bij kasteel Bran, dat beter bekend staat als het kasteel van Dracula. Maar leuker is om een omweg te nemen via de 1E. De weg zelf is fijner om te rijden, minder druk en je hebt dan een schitterend uitzicht op de stad. Er is zelfs een parkeerplek aangelegd zodat je het niet hoeft te missen. Pas wel op voor beren want die gaan soms hun voedsel zoeken in de vuilnisbakken in de buitenwijken van de stad.