Boekarest foto's & tips

'495883' door Fransvdg '495883' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Oud Boekarest

Fransvdg

In 1977 was er een zware aardbeving die heel veel schade aanrichtte in Boekarest. In de jaren erna, de jaren van de wederopbouw, besloot Ceausescu om de vernieuwing rigoureus aan te pakken. Zo rigoureus dat er nog maar heel weinig ouds terug te vinden is. Tijdens een stadsrondrit zag ik door het busraam dit straatje. Dit is geen filmdecor, maar het echte oude Boekarest.

'507924' door RoyanvanVelse '507924' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Pracht in Huis van he

RoyanvanVelse

In Boekarest staat het megalomane Huis van het Volk, een project van de voormalige dictator Ceausescu. Het werd op het Pentagon na het grootste gebouw ter wereld. Elke kamer, elke zaal heeft de dimensies van een balzaal. Je kunt een rondleiding meemaken door dit fenomenale gebouw maar daarbij krijg je lang niet alles te zien. Daar is gewoonweg geen tijd voor. Je kunt kiezen uit verschillende tours, waarbij je wel of geen kelders bezichtigt, en wel of niet het terras op gaat. Om te mogen fotograferen moet je wat extra betalen maar dat heeft iedere fotograaf er zeker voor over zodra hij binnen de pracht en de praal ontdekt wanneer de rondleiding is begonnen. Ceausescu wilde indruk maken maar heeft door zijn afzetting en executie het paleis nooit zelf in gebruik genomen. De entree met de grote trappen die naar boven leiden, is meer dan majestueus. Keer op keer zijn de treden tijdens de bouw in opdracht van de dictator aangepast. Lange gangen met zuilen, grote kroonluchters en hoge ramen en deuren vormen vaste onderdelen van het somptueuze decor. Vanuit het terras aan de voorkant biedt zich een panoramisch uitzicht aan over de boulevard van de Eenheid die tijdens de bouw werd aangelegd. Deze moest de Champs-Elysées in Parijs evenaren, met dezelfde flair en glamour. En in de grootste zaal, de Unirii Hall van meer dan 2.000 m², had Ceausescu tijdens feesten indruk willen maken op de communistische leiders uit de wereld. De ontdekking van het paleis voert je van zaal naar zaal en je vraagt je al wandelend meer dan eens af hoe in die tijd dit arme land dit alles heeft kunnen financieren. De kelders zijn trouwens minder goed afgewerkt dan de bovenbouw. Op het beton zie je af en toe nog de schildering van de vervlogen communistische hamer en sikkel. Maar tot erg diep onder de grond krijg je geen toegang. Men beweert dat er een Olympisch zwembad was gepland in de funderingen maar niemand weet het zeker omdat uit veiligheidsoverwegingen onder het autoritaire bewind de bouwtekeningen zoveel mogelijk geheim zijn gebleven. Zo blijft het gebouw toch nog mysteries houden voor iedere bezoeker.

'405444' door marjolijn '405444' door marjolijn

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Dracula

marjolijn

Tot verbazing van de Roemenen is de eerste associatie van buitenlanders met Roemenië vaak Dracula. Deze romanfiguur die ontsproten is aan de fantasie van de Ierse schrijver Bram Stoker heeft weinig te maken met de historische Dracula, de Walachijse prins Vlad III, ook bekend als de Spietser omdat hij zijn tegenstanders met houten staken doorboorde. Vlad was de zoon van een ridder van de Orde van de Draak, Dracul, en werd daarom Dracula, zoon van de draak, genoemd. Bij het kasteel van Bran probeert men de legende nu te gelde te maken, al is er weinig bewijs dat Vlad daar gewoond heeft. In het centrum van de hoofdstad Boekarest worden de schamele resten van de Prinsenhof van Vlad gerestaureerd tot museum (Museul Palatul Voievodal Curtea Veche). Iets meer over Vlad Tepes kun je lezen in Mijn Roemenië van Jan Willem Bos, al lezend in dit boek kreeg ik weer zin om nog wat Roemenië-foto’s te plaatsen.

'508281' door RoyanvanVelse '508281' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Romulus en Remus

RoyanvanVelse

Romulus en Remus waren broertjes die door hun moeder, tempelmaagd Rhea, als vondeling werden achtergelaten in een mandje dan ronddreef op de rivier de Tiber. Ze werden gered door een wolvin die ze opvoedde. Eenmaal groot stichtten zij de stad Rome. Het originele beeld staat in Rome, waar het thuishoort. In Boekarest staat echter dit exemplaar, een kopie. Het werd in 1906 aangeboden door Italië, om de Latijnse oorsprong van Roemenië te eren. Elders in Roemenië staan nog een paar exemplaren. De ironie va het verhaal is dat Romulus zijn broer vermoordde nadat Rome was gesticht.

'165429' door Timniet '165429' door Timniet

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Russisch-Orthodoxe...

Timniet

De Russisch-Orthodoxe kerk in de historische kern in het centrum van Boekarest.

'552985' door RoyanvanVelse '552985' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Orthodoxe doop

RoyanvanVelse

Op een bevolking van 21 miljoen mensen in Roemenië kent de orthodoxe kerk ongeveer 18 miljoen gelovigen, hetgeen aangeeft hoeveel invloed deze godsdienst heeft in het land. In Boekarest staan dan ook overal kerken, en soms kun je getuige zijn van een huwelijk of, zoals hier, van een doop. Deze doop vindt plaats in de St Nicolae Vladica kerk. Mooi hier is dat je ook goed kunt zien welk een rijkdom zich in zo'n kerk bevindt. Goud is troef.

'493260' door Fransvdg '493260' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Geloven mag weer.

Fransvdg

In de communistische tijd werd het geloof gedoogd, maar de kerkleiders moesten zich wel richten naar de Partij. Sinds 1989 is er veel veranderd. Overal in Roemenië zijn nieuwe orthodoxe kerken gebouwd en de mensen durven weer zonder angst voor hun geloof uit te komen. Voor deze oude dames heeft het geloof ook een heel sociale betekenis, elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen.

'493624' door Fransvdg '493624' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Het Parlement

Fransvdg

Het Parlementspaleis, voorheen Huis van het Volk, in Boekarest, is het grootste gebouw (350.000 m²) van Europa. Het gebouw is 270 bij 240 meter, 86 meter hoog en 92 meter diep en heeft 12 verdiepingen en 8 ondergrondse niveaus. Binnen bevinden zich 2000 zalen en kamers. Sinds 1994 zetelt het parlement in dit gebouw en wordt het deels verhuurd voor congressen. (Met dank aan Wiki.) Na de dood van Ceau?escu was dit gebouw nog niet klaar. Er is toen over gedacht om het weer te slopen, maar dat zou duurder zijn dan afmaken. Daarom staat het er dus nu nog. Een bezoek is de moeite waard. Als je 30 Lei betaalt (7 euro 50) mag je binnen ook foto’s maken. Door de reacties bij mijn vorige foto merkte ik dat diverse mensen dachten dat daar het paleis op te zien was. Nee, dat was het uitzicht van af het balkon. Pas op deze foto zien jullie echt hoe immens groot het paleis is.

'495369' door Fransvdg '495369' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Grootheidswaanzin

Fransvdg

Nicolae Ceausescu wilde imponeren. Het uitzicht vanaf het balkon van "zijn" Huis van het Volk (nu het giga-grote parlementsgebouw) in Boekarest moest heel indrukwekkend worden, mooier en grootser dan de Champs Elysees in Parijs. Een hele stadswijk liet hij afbreken om dit doel te bereiken. Grootheidswaanzin dus. Hier zie je het uitzicht op de Boulevard Unirii, de boulevard van eenheid, die tot 1990 de Boulevard Victorie Socialismului heette. Dit had het hart moeten worden van 'de eerste socialistische hoofdstad voor de nieuwe socialistische mens'.........

'535893' door marcvankessel '535893' door marcvankessel

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Opgeruimd staat netje

marcvankessel

Het Palatul Parlamentului - de residentie van dictator Nicolae Ceausescu - is één van de grootste gebouwen ter wereld. Voor de bouw werd hiervoor een complete woonwijk, waar 16.000 mensen woonden, gesloopt. Grootheidswaanzin ten top. Ceausescu leefde in weelde, maar zijn bevolking in armoede. En van vrijheid was al helemaal geen sprake. Toen hij in 1989 standrechtelijk werd doodgeschoten was er dan ook niemand die daarvoor een traan moest laten. Is Boekarest een stedentrip waard? Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind van niet. Het is absoluut niet te vergelijken met Praag of Boedapest. Desalniettemin heb ik me wel 3 dagen vermaakt en genoeg gezien, maar een herhaling zit er voor wat mij betreft niet in.

'494266' door Fransvdg '494266' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Groot, groter, groots

Fransvdg

Het Parlementspaleis in Boekarest is 270 bij 240 meter, 86 meter hoog en 92 meter diep. Het heeft 12 verdiepingen en 8 ondergrondse niveaus. Binnen bevinden zich 2000 zalen en kamers. Die kan ik natuurlijk niet allemaal laten zien. Ze variëren van groot, via groter tot grootst, maar ook van leeg, via leger, tot leegst. Ceau?escu liet alle Roemenen er "vrijwillig" aan werken. Het moest een echt Huis van het Volk worden. Zelf was hij er kritisch bij betrokken. Dit trappenhuis liet hij tussentijds meerdere keren slopen, omdat hij niet tevreden was over de traptreden. Hij liep er niet lekker overheen. Uiteindelijk heeft hij er nooit meer over heen gelopen, want het gebouw is pas na zijn executie voltooid. Na zijn dood gingen er stemmen op om het gigantische gebouw te slopen. Maar omdat dit duurder zou worden dan doorgaan met de bouw, heeft Boekarest nu dus het grootste gebouw van Europa als parlementsgebouw en als bezienswaardigheid.

'492707' door Fransvdg '492707' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Historie

Fransvdg

Vanaf het middenbalkon van dit gebouw hield Ceaucescu op 21 december 1989 zijn allerlaatste openbare toespraak. Zijn woorden ontaardden in een massaal verzet en enkele dagen daarna is hij ter dood veroordeeld. Het monument op het plein gedenkt alle gevallenen in die hectische periode.

'507172' door RoyanvanVelse '507172' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Middagdutje in de zon

RoyanvanVelse

Zo'n mooi plaatje. Deze oude vrouw heeft de schaduw opgezocht voor een middagdutje bij de patriarchische kathedraal. Het is iets boven de 30 graden. Maar de zon is haar te slim af en het lijkt wel alsof de zonnestralen alleen haar nog maar strelen.

'522440' door RoyanvanVelse '522440' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Nieuw op oud

RoyanvanVelse

Een zeer markant gebouw in het centrum van Boekarest, langs het plein van de Revolutie. Bovenop een ouder pand is een geheel modern gebouw neergezet. Bijzonder, en het misstaat zeker niet.

'332289' door pkoelewijn '332289' door pkoelewijn

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Landgenoten.....

pkoelewijn

Deze foto is gemaakt vanaf het balkon van het "Paleis" van Ceausescu. Hier wilde hij het verzamelde volk toespreken. Helaas voor hem en gelukkig voor het volk, is dat er nooit van gekomen. Het "megalomane" paleis was nog niet klaar toen hij en zijn echtgenote werden geëxecuteerd op eerste kerstdag 1989. Het gebouw is afgebouwd en wordt thans gebruikt als parlement en congrescentrum. Je kunt het interieur bezoeken en dus ook zelf op het balkon gaan staan.

'507479' door RoyanvanVelse '507479' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Folklore en traditie

RoyanvanVelse

De democratisering en de modernisering hebben Roemenië best wel veranderd. Maar bepaalde waarden blijven nog steeds bestaan. De familieband bijvoorbeeld, het orthodoxe geloof, of sommige stukken folklore. Deze moeder en zoon zijn traditioneel gekleed in de hoofdstad, in afwachting van een familie bijeenkomst. De taalbarrière zorgde ervoor dat ik niet heb kunnen navragen waar ze naar toe gingen, maar poseren vonden ze leuk. En dat is ook wel kenmerkend voor mijn indrukken van de Roemeense hoofdstad: een en al vriendelijkheid.

'515267' door RoyanvanVelse '515267' door RoyanvanVelse

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Grandeur in Boekarest

RoyanvanVelse

In de tweede helft van de 19e eeuw en aan het begin van de vorige, werd Boekarest ook wel het Parijs van het oosten genoemd. Er werden prachtige paleizen gebouwd die dienden voor het koningshuis, voor de banken, voor het hospitaal... De stad was mondain te noemen en vertoonde fraaie staaltjes van uitdagingen in de architectuur. De tweede wereldoorlog en het communisme hebben di architectuur geen goed gedaan. Veel werd verwaarloosd of ging tegen de vlakte om plaats te maken voor grote maar smaakloze panden die geïnspireerd waren door de Oostblok bouwstijl. Sinds de toetreding tot de EU en met name de laatste jaren likt de stad zijn wonden schoon en worden paleizen weer in oude eer hersteld, waarbij de splendeur en de grandeur weer terugkeert. Het is echt een stad om eens te bezoeken. Op de foto het bankmuseum, een voormalige bank uit de 19e eeuw. Voor de bank is glas aangebracht in de straat zodat je de funderingen en de kelders van heel voeger ook kunt aanschouwen. Meteen naast het gebouw ligt de oude stad, met geschiedenis, cultuur en veel vertier.

'523042' door Fransvdg '523042' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Memento Mori

Fransvdg

Dit beeld gedenkt de strijders uit de Tweede Wereldoorlog in Roemenië. Maar wat is er sinds 1945 veel gebeurd in dat land: de koning weggejaagd, een communistische koers die rampzalig eindigde, revolutie en nu op weg naar democratie. Van dit alles hebben de twee kleine meisjes op de voorgrond gelukkig nauwelijks weet. Ik hoop dat zij in vrede en tevreden mogen blijven leven. Ik was blij verrast om te zien dat Google maps (zonder mijn hulp) de exacte plek waar ik de foto heb gemaakt op het kaartje heeft kunnen vinden. Heel knap. Vergroot het kaartje s.v.p. maar eens uit.

'495263' door Fransvdg '495263' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Kerkbezoek

Fransvdg

Buiten het centrum van Boekarest bezocht ik deze moderne kerk. Toeristen komen hier weinig. De bedelaar in de rolstoel zat er dus vooral te wachten op zijn eigen stadsgenoten.

'493927' door Fransvdg '493927' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Erewacht

Fransvdg

Vlak bij het voormalige koninklijk paleis en het balkon waar Ceau?escu in december 1989 zijn laatste toespraak hield, stond deze bewaker in zijn mooie pak. Een operette-achtig kostuum, waar toeristen - zoals ik - natuurlijk op afkomen voor een foto. Hij stond vlak bij een parkeer/stopbord. Dat is slim van hem, want zo komen er geen hordes tegelijk op hem af......

'426415' door EEyckmans '426415' door EEyckmans

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Het Paleis van het...

EEyckmans

De pracht en praal van dit paleis is iets wat men moet gezien hebben in Boekarest...men kan er allleen maar binnen via reservatie en strenge veiligheidsmaatregelen..men mag foto's nemen mits extra toeslag.. men kan zich deze pracht en praal niet voorstellen want ondanks dit alles blijft Roemenie zeker een land waar de gewone burger niet met een Mercedes rondrijd.. prachtig land,vriendelijke gastvrije mensen..laat jullie niet afschrikken door het feit dat Roemenie onveilig zou zijn(zigeuner Roma's,diefstal enz..)wees gewoon voorzichtig met jullie spullen..in Amsterdam kan men ook gerold worden... een aanrader==neem zeker de begeleide stadsrondrit on top of a doubledecker bus=25 lei...men kan in en uitstappen waar men wil...geldig voor de ganse dag... P.S..in augustus kan het SNIKHEET zijn in BOekarest!!

'493613' door Fransvdg '493613' door Fransvdg

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Grootheidswaanzin

Fransvdg

Ceausescu droomde van een Huis van het Volk waar alle Roemenen een steentje aan bij moesten dragen (of veel meer dan één....). Hij liet het grootste gebouw van heel Europa bouwen en daar moest natuurlijk een geweldige entree voor gemaakt worden. Hele stadwijken gingen plat om zijn grootheidswaanzindroom te realiseren. Er moest dus ook een prachtige straat komen; langer en breder dan de Champs Elysées in Parijs. Ceausescu droomde er van om dan vanaf het balkon, waarop ik stond om deze foto te maken, toegejuicht te worden. Maar dat is hem nooit gelukt, hij was al dood voordat het gebouw af was. Twee andere mannen zijn hier wel toegejuicht: Paus Johannes Paulus II en Michael Jackson. Michael maakte hier een onsterfelijke fout door zijn toespraak te openen met de woorden: "Hello Budapest!".............

'527591' door KHeijlaerts '527591' door KHeijlaerts

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Paleis XXL

KHeijlaerts

Het bekende en overduidelijke resultaat van de grootheidswaanzin van Ceausescu is natuurlijk het parlementsgebouw in Boekarest. Even wat weetjes over het gebouw: - Het is het op 1 na grootste administratieve gebouw ter wereld! Alleen het pentagon in de VS is groter. - Het gebouw is 84m hoog en beslaat een oppervlakte van 365,000 m2. Het gebouw heeft ondergronds ook nog eens 8 lagen! - Na de aardbeving in 1977 startte Ceausescu met zijn megaplan waar dit gebouw het centrum voor was. - Om dit plan uit te voeren is er een complete woonwijk plat gegooid (zo'n 7km2 in het oude centrum) - Ook moesten er een aantal kerken aan geloven, maar er zijn er een aantal 'gered' door ze in zijn geheel enkele tientallen meters te verplaatsen. - Door het gewicht van dit kolossale gebouw zakt het jaarlijks 6mm. Als je zo van een afstand kijkt ziet het er nog mooi uit, maar als je dichterbij kijkt zie je toch ook wel een heleboel slijtage. Het gebouw is zo groot en kostbaar in onderhoud dat ze het niet echt goed bij kunnen houden.

'526346' door KHeijlaerts '526346' door KHeijlaerts

RoemeniëBoekarest

RoemeniëBoekarest

Stad vol contrasten

KHeijlaerts

Dit weekend was ik in Boekarest. Een verrassende stad vol contrasten en volop in ontwikkeling. Oud en nieuw gaat naast elkaar, vervallen en opgeknapt, rijk en arm, rust en groen naast druk en bebouwd etc. Boekarest is een gekke stad en zeker niet voor iedereen een droom om naartoe te gaan. Je moet er van houden zeg maar. Op de foto zie je het nieuwe theater dat (vind ik) naast de historische gebouwen prima kan. Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 27mm; ISO 250; f/8; 1/500s