10x budgethoofdsteden op de Columbus-manier image
MaJaTa

10x budgethoofdsteden op de Columbus-manier

Bij Columbus vinden we een citytrip altijd een goed idee. Zeker als de kosten binnen de perken blijven. In editie 63 publiceerden we daarom een lijst met spotgoedkope trips naar Europa's onbekendste steden. Dat betekent overigens niet dat de bekendere steden buiten bereik liggen van de budgetreiziger. Daarom maakten we een nieuw lijstje: de goedkoopste hoofdstedentrips!

Boedapest, Hongarije

Van alle badhuizen in Boedapest is Szechenyi de grootste (Foto: Reisreporter Walterstoffers)

De mooie en sfeervolle hoofdstad van Hongarije móét je een keer gezien hebben. Al is het om bekende plekken als het Parlementsgebouw, de Kettingbrug en de Burcht van Boeda af te tikken. Maar leuker is een bezoek aan een van de vele badhuizen. In de zomer vindt op een eilandje in de Donau het grootste festival van Europa plaats, Sziget. Je boekt hier al een overnachting voor € 8 en scoort een biertje voor gemiddeld € 1,90. Je vliegt nu al retour naar Boedapest voor €75,- met Wizz Air.


Riga, Letland

Van de Baltische hoofdsteden is Riga de grootste. En de goedkoopste... De trekpleisters vind je in de binnenstad, maar kijk ook eens verder. Naar het twintig kilometer lange strand van de stad, bijvoorbeeld. Je koopt al een openbaar vervoerpas voor 48 uur voor € 5. Je vliegt nu al retour naar Riga voor €90,- met Wizz Air.


Tallinn, Estland

Veel van de daken in de ommuurde binnenstad zijn roodgekleurd (Foto: Reisreporter TravelGoom)

De Estse hoofdstad Tallinn kenmerkt zich door de vele torens, steegjes en terasjes. Het stadhuis in deze grotendeels ommuurde stad is het oudste van Noord-Europa. Voor een overnachting betaal je gemiddeld iets meer dan € 10. Je vliegt nu al retour naar Tallinn voor €75,- met Ryanair. 


Athene, Griekenland

De aloude hoofdstad van Griekenland barst uit zijn voegen van de historie en is hipper dan je denkt. Naast dat het een van de goedkoopste steden van West-Europa is vind je er gezellige steegjes en bruisende wijken. Ontbijten doe je al voor een paar euro - een broodje en een bakje koffie - en voor €12,50 ga je er uit eten met een karafje wijn. Je vliegt nu al retour naar Athene voor €120,- met Transavia.


Praag, Tsjechië

'De Gouden Stad' en 'Stad met Honderd Torens'; zomaar een aantal bijnamen voor de Tsjechische hoofdstad Praag, die onder meer bekend staat om zijn vele prachtige bruggen. Voor een hoofdstad is het leven er goedkoop. Zo kost een halve liter bier nog geen € 1,50 en ga je al uit eten voor € 15. Je vliegt nu al retour naar Praag voor €95,- met KLM.


Lissabon, Portugal

Vergis je niet, de wegen in Lissabon lopen soms behoorlijk steil omhoog (Foto: Reisreporter HenkJanKlaver)

Met zijn cultuur, historie, goede keuken en zelfs strand heeft Lissabon eenieder wel iets te bieden. Een overnachting boek je al vanaf € 8 en voor een avondje tafelen ben je € 10 kwijt. Je vliegt nu al retour naar Lissabon voor €100,- met Ryanair.


Belgrado, Servië

Belgrado is een stad in opkomst, want steeds meer hippe initiatieven strijken er neer. Door de vele festivals en clubs ben je er ook aan het goede adres voor een avondje uit. Om van A naar B te komen neem je de bus - een ritje kost slechts € 0,20. Slapen doe je al vanaf € 8 en in de meeste restaurants eet je je buik vol voor € 10. Je vliegt nu al retour naar Belgrado voor €110,- met Wizz Air.


Boekarest, Roemenië

De Roemeense hoofdstad heet niet voor niets ‘Klein Parijs’. Zeker in vroegere tijden was het een van de elegantste steden van Europa. Een aardbeving en oorlogen braken dit imago ietsje af. De stad is desalniettemin absoluut de moeite waard. Je kunt er nog echt op ontdekking uit. Je boekt al een hotelletje voor € 9. Een avondmaal kost hetzelfde. Je vliegt nu al retour naar Boekarest voor €70,- met Wizz Air.


Skopje, Macedonië

De Stenen brug is een van de vijf bruggen in Skopje, het verbindt het oude gedeelte met het nieuwe (Foto: Reisreporter MaJaTa)

Een stedentrip naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië, is niet compleet zonder een bezoek aan de oude bazaar (Strara Carsija) vol theehuizen en ambachtelijke winkeltjes. Vroeger bevond zich hier het grootste badhuis van de Balkan. Een biertje kost je gemiddeld € 1,30, een taxiritje € 3 en een overnachting € 9. Je vliegt nu al retour naar Skopje voor €100,- met Wizz Air.


Sofia, Bulgarije

De Bulgaarse hoofdstad Sofia, nóg zo'n Oost-Europese stad die vaak over het hoofd wordt gezien. Voor de kosten hoef je het echter niet te laten. In deze stad, bekend vanwege zijn mineraalbronnen en de stokoude Kerk van Bojana, betaal je ongeveer € 8 per nacht en ga je uitgebreid aan tafel voor € 10. Je vliegt nu al retour naar Sofia voor €85,- met Ryanair.

*De vanafprijzen voor overnachtingen zijn gebaseerd op booking.com. Naar de overige prijzen is research gedaan. De vliegvelden van vertrek zijn Eindhoven Airport, Schiphol en Düsseldorf-Weeze.


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!