Roemenië Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Roemenië - In het spoor van blauw bloed

Gepubliceerd: 23 dec 2015 0
Transsylvanië is het slachtoffer van zijn eigen succes. Door een diepgewortelde fascinatie met de lokale beroemdheid Dracula weten toeristen het hart van Roemenië en masse te vinden. Gelukkig komen ze niet veel verder dan het kasteel van de graaf. Daardoor kun je in alle rust op ontdekkingstocht in een van de mooiste stukjes Europa, met fenomenale bergen en middeleeuwse dorpjes en steden. En je tanden zetten in een heel ander bloedig verleden: dat van blauw bloed oftewel de uitstervende plaatselijke adel. Een houten boomhut, op drie meter hoogte. Daarin zitten we. Links, rechts, voor en achter ons: overal zijn bomen. De laatste zonnestralen doen het bos van kleur verschieten. Hoe lager de zon, hoe hoger de schaduwrand. Aan een van de takken hangt – op zo’n dertig meter afstand voor ons – een cilindervormige mand met voedsel. Een klein lokkertje voor de bruine beer.We wachten een half uur. Drie kwartier. Een uur. Dan horen we geruis. Er beweegt wat, maar niet over de grond. Een grote valk zweeft tussen de bomen door. Na een paar seconden verdwijnt hij weer met de wind. Weg van het Transsylvaanse landgoed van de Prins van Wales.

We houden de moed erin. Dat doet Prins Charles immers ook. De man die al decennialang smacht naar de opvolging van zijn onsterfelijke moeder, doodt zijn wachttijd onder meer hier, in Transsylvanië. Met veel plezier én met een doel. Charles komt op voor het behoud van de natuur, is tegen de dreigende ontbossing en vóór de komst van meer duurzame bos- en landbouw. Om zijn taak goed te kunnen vervullen, heeft hij in het bijna ondoordringbare hart van Transsylvanië, bij Miclosoara en Zalanpatek, twee pittoreske residenties laten opknappen bij een landgoed waar de natuur haar gang mag gaan.Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 51Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Roemenië artikelen

Tijd voor Timisoara

De Roemeense budgetbestemming Timişoara is als een tweedehands boek van een onbekende auteur op de rommelmarkt. Het kost slechts een paar euro, er is geen hond die het kent en je verwacht er niet te veel van. Maar als je hem openslaat lees je ’m in één keer uit en snak je naar meer.

De Roemeense budgetbestemming Timişoara is als een tweedehands boek van een onbekende auteur op de rommelmarkt. Het kost slechts een paar euro, er is...

Transsylvanië: slapen in je eigen paleis

De Roemeense regio Transsylvanië is vooral bekend van Dracula, maar biedt veel meer dan dat: schitterende bergen, lieflijke dorpjes en ... de kans om te overnachten in de paleizen van de laatste adellijke families van het land.

De Roemeense regio Transsylvanië is vooral bekend van Dracula, maar biedt veel meer dan dat: schitterende bergen, lieflijke dorpjes en ... de kans om...

Bommen op Roemeens vliegveld

Twee Roemeense journalisten hebben zich verkleed als personeel van het verzonnen ‘Al Qaeda Airlines’ en geprobeerd nepbommen te leggen op de Roemeense luchthaven Baneasa in Boekarest. Met succes.

Twee Roemeense journalisten hebben zich verkleed als personeel van het verzonnen ‘Al Qaeda Airlines’ en geprobeerd nepbommen te leggen op de Roemeense...