Tras-os-Montes

'122685' door meekje '122685' door meekje

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Fisgas de Ermelo

meekje

In PARGUE NATURAL do ALVÃO ligt vlak bij het dorpje Ermelo de Fisgas (waterval) de Ermelo. Echter de kloof is de grootste attractie. Echt een bezoekje waard

'510689' door marjolijn '510689' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Citadel Braganca

marjolijn

Bragança ligt vrij geïsoleerd in het noordoosten van Portugal, dicht tegen de Spaanse grens. De stad is gebouwd rond een middeleeuwse vesting, het stamslot van het laatste Portugese koningshuis. Vanaf de donjon en de muren heb je een mooi uitzicht, maar het was stormachtig weer, code oranje, dus geen plek om lang te blijven staan.

'521877' door konne000 '521877' door konne000

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Kerkje aan de kust

konne000

Rijdend langs de Portugese kust noordwaarts richting Santiago de Compostela, heb je fantastische uitzichten, schitterende inhammen / ria's, verlaten kleine strandjes, etc. Prachtig mooi! Ook dit fraaie kerkje stond aan de kust!

'206175' door SuzanneGeudeke '206175' door SuzanneGeudeke

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Paleisje

SuzanneGeudeke

Dit Paleis heet Palacio de Mateus, gebouwd door de Italiaanse architect Nicolau Nasoni.. De bouwstijl is barok, zoals wel te zien aan de versieringen. Je vindt het paleis dichtbij Vila Real.

'135389' door Napoleon '135389' door Napoleon

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

The old man

Napoleon

Oude man in Noord-oost Portugal, waar de bejaarden niet in een bejaardenhuis zitten, maar met elkaar op het dorpsplein. en waar je heerlijk bij kunt gaan zitten, en over allerlei dingen kletsen.

'407410' door agrotewal '407410' door agrotewal

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Braganca

agrotewal

Je hebt van die avonden die een prachtige zonsondergang geven zelfs als het niet zo zonnig is geweest. Zo ook deze avond Braganca, vanaf de ommuurde bovenstad keek ik zo het dal in.

'1092119' door marjolijn '1092119' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Houten kerkplafond

marjolijn

Nog maar een foto uit Bragança, de vestingstad in het noordoosten van Portugal. Aan het plein waaraan ook de donjon ligt, staat een kerk die eigenlijk niet heel oud en bijzonder is, de Santa Maria do Castelo. Van buiten is het een eenvoudig wit kerkje, en bij binnenkomst was het een donkere kerk. Tot ik de muntautomaat vond om de verlichting te ontsteken, en het rijk beschilderde ronde houten plafond (een tongewelf) tevoorschijn kwam.

'1092510' door marjolijn '1092510' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Code oranje

marjolijn

Vooruit, voor deze keer permitteer ik me een foto met een knipoog. De afgelopen 2 weken plaatste ik een kleine serie foto's van Bragança, een oude vestingstad in het noordoosten van Portugal. Ik was er najaar (september) 2015. Eerder vermeldde ik al dat het weer er zacht gezegd nogal onstuimig was. Hoe laat je dat zien? je kan natuurlijk een dreigende lucht fotograferen, maar zo kan het ook. Eén van de inwoonsters van Bragança heeft waarschijnlijk spijt dat ze ondanks het slechte weer toch haar wasje buiten te drogen heeft gehangen. Na een vlucht door het luchtruim is haar lingerie hier gestrand, aan een muurtje achter het kasteel. Overigens ging het hier vanmiddag ook behoorlijk tekeer.

'1093795' door agrotewal '1093795' door agrotewal

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Uitzicht over...Braga

agrotewal

Boffen voor de mensen die met een camper reizen door Portugal, in Bragança hebben ze een camper plaats aan de voet van een schitterend kasteel. Overdag is het al een prachtplek, maar als de avond valt en je alleen van het kasteel kunt genieten is het geweldig. Ik loop over de kantelen en kijk naar de ondergaande zon en de dreigende wolken. Als ik dan een mooi uitzicht heb over de kleine stad en de zon komt nog even door de wolken, is mijn moment weer compleet. Als je mee wilt genieten kun je het best de foto even vergroten.

'1092464' door marjolijn '1092464' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Straatje Braganca

marjolijn

Vorige week plaatste ik wat foto's van bezienswaardigheden in de oude kern van vestingstad Bragança, in het noordoosten van Portugal, dicht bij de Spaanse grens. Om deze serie (bijna) af te ronden nu nog een foto van de "hoofdstraat" die door de citadel loopt.

'1092021' door marjolijn '1092021' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Domus municipalis...B

marjolijn

Dit is naast (letterlijk en figuurlijk) de donjon de belangrijkste bezienswaardigheid van de citadel van Braganca. De herkomst van dit unieke bouwwerk met een vijfhoekig bouwplan is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk dateert het uit de 12e eeuw, en was het een primitief soort raadhuis, een hal waar de notabelen konden samenkomen voor vergaderingen en voor rechtspraak, met daaronder een grote cisterne, vermoedelijk een centraal waterreservoir voor tijden van belegering. Direct achter dit gebouw zie je de witgepleisterde kerk Santa Maria.

'1092063' door marjolijn '1092063' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Museo da mascara

marjolijn

Nog een foto uit Bragança, een oude vestingstad, 20 kilometer van de Spaanse grens, in het noordoosten van Portugal, in de regio Tras-os-Montes. Ik vermeldde eerder al het Museo Iberico da Mascara e do Traje, een klein interessant museum met maskers en kostuums die gebruikt worden bij de winterfeesten van deze streek. Hier één van de kostuums in een vitrine. Op Wikipedia vond ik het een en ander over het Spaanse feest La Vijanera, dat me vergelijkbaar lijkt: een pre-romeins feest met vaste personages (goede en kwade geesten), waarbij het oude jaar verjaagd wordt en het nieuwe jaar binnen gehaald wordt. Ook in Bulgarije, in Plovdiv, zag ik in een etnografisch museum soortgelijke kostuums.

'1092064' door marjolijn '1092064' door marjolijn

PortugalTras-os-Montes

PortugalTras-os-Montes

Pelourinho Braganca

marjolijn

Op verschillende plaatsen in Portugal vind je nog de pelourinho, de schandpaal, symbool van de uitvoerende macht van de leenheer. Dit is de pelourinho van Braganca, één van de oudste van Portugal. Een 12e/13e eeuwse zuil met vierhoekig kruis rijst op uit een prehistorische basis in de vorm van een een varken/wild zwijn. Deze zogenaamde Lusitaanse zeug, ook bekend als de “Zeug van de Stad” (Porca da Vila), maakte deel uit van de godsdienstverering van voorkeltische volken uit de streek Trás-os-Montes. De beelden hadden een mythisch en beschermend karakter. De versiering bovenop de zuil is uniek en bestaat uit vier stenen armen die een kruis vormen. Normaal gesproken werden deze uit ijzer gemaakt met ijzeren lussen waaraan de veroordeelden in het openbaar werden vastgebonden. Bovenop de schandpaal staat een menselijk beeld dat het stadswapen vasthoudt. (bron: https://www.visitportugal.com/nl/content/pelourinho-de-braganca).