Portugal image

Portugal


Reviews

Portugal
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Portugal Alentejo
Dorpie was hier 31 May 2022
Eerste keer in Portugal, gestart in Lisboa, wat een heerlijke stad!Vanuit Lisboa door naar Monsaraz in de Alentejo. Alleen de weg erheen al is enorm rustig, dat zie je in NL nergens meer. Wij zaten iets buiten Monsaraz, Vila Planicie. Heerlijk resort met twee zwembaden, maar het mooiste is het uitzicht op Monsaraz! Daarnaast zijn de mensen enorm vriendelijk!Ook ligt hiet een vd grootste stuwmeren van Europa, Lago Alqueva. Hier kan je van alles doen, kajakken, een paar dagen boot huren onder de sterrenhemel. Een heerlijke plekje ligt vlak achter Monsaraz , Playa Fluvial de Monsaraz. Hier kan je op een strandje relaxen. Ook mountainbiken is een optie rond dit meer.Ik probeerde de sterrenhemel te fotograferen, maar was iets te bewolkt en moet hier toch een betere lens voor hebben. Want dit meer heeft als een vd weinige plekjen de sterren hemel als toeristische attractie. Er is ook een sterrenwacht die wij nog niet bezocht hebben, volgende keer zeker doen!In de omgeving zijn ook mogelijkheden voor het bezoeken van wijnboerderijen. Wij zijn bij Esperao geweest. Dit was echt heerljk! Voor eur54 kan je 4 van de beste wijnen proeven met heerlijke plateau vd beste jamon ooit geproefd voor 2 personen. Maar sowieso wat een heerlijke wijnen in de Alentejo en qua prijs fantastisch! Wat een verrassende regio en heerlijke plek Monsaraz. Ik kom hier zeker terug al is het alleen al voor de Sterrenhemel die ik nog moet fotograferen. Heerlijk rustig toen wij hier waren. Een echte aanrader!!
Highlight
  • Mooie uitzichten
  • Heerlijke wijnen
  • Heerlijk rustig
  • Sterrenhemel
Review geplaatst op 2022-06-06
8
Portugal Madeira
MarleenvM was hier 18 May 2022
In het bergachtige binnenland van Madeira ligt Curral das Freiras. De belangrijkste attractie van deze verborgen vallei zijn de prachtige uitzichten. Hoe de grote bergketen is onstaan, waarin de Nonnenvallei zich bevindt, bestaat wat twijfel. Sommige mensen zeggen dat het door erosie komt en volgens andere komt het door vulkanische activiteit. Wat in ieder geval vaststaat is dat het dorp erg geïsoleerd ligt. De inwoners leven van wat ze verbouwen, waaronder de heerlijke kastanjes die centraal staan tijdens het jaarlijkse kastanjefestival. Je kunt deze vallei op twee manieren beleven. Bij Miradouro Eira do Serrado kun je na een korte wandeling op grote hoogte genieten van de vallei. De route start bij Hotel Estalagem Eira do Serrado, hier kun je ook makkelijk parkeren. Een wandelpad leid je vanzelf naar het eindpunt. Hier kun je ook voor een andere maar veel uitdagendere route gaan. Dan loop je een deel van de route PR2 Vereda do Urzal en loop je richting het dorpje. Dit stukje wordt dan ook Nuns Path genoemd. Je hebt dan onderweg ook zicht op deze schitterende groene vallei. Houd er rekening mee dat je altijd dezelfde weg ook terug moet.
Regio
  • Kronkelige paadjes en diepe ravijnen
  • Keuze makkelijke of uitdagende route
  • Altijd een mooi uitzicht op de vallei
  • Miradouro Eira do Serrado kan het druk zijn
Review geplaatst op 2022-07-28
9
Portugal Madeira
MarleenvM was hier 15 May 2022
Op Madeira vind je de bijzondere levada wandelingen. Dit zijn wandelroutes langs eeuwenoude irrigatiekanalen die je tot hoog in de bergen brengen. Er is heel veel keus en de moeilijkheidsgraad varieert nogal. Een van de makkelijke is Levada Fajã do Rodrigues (PR16). Deze levada ligt op een hoogte van 580 meter en ontspringt in de bedding van de Ribeira do Inferno-stroomen wordt gebruikt voor de irrigatie van de akkers van São Vicente. Tijdens de wandeling heb je af en toe ook een prachtig uitzicht op dit dorpje. Onderweg kom je watervallen tegen waar je achter- of onderdoor moet. Je wordt dus gegarandeerd nat. Op deze route kom je ook een aantal tunnels tegen die wel vaker gebruikelijk zijn langs levadas. Zorg dus dat je licht (zaklamp van de telefoon voldoet ook) bij je hebt want de tunnels zijn lang, laag en smal. De langste is zeker een kwartiertje lopen en het is er echt pikdonker. En ook zeker niet geschikt voor mensen met claustrofobie. Onderweg kom je verschillende flora en fauna tegen. Veel soorten bomen, veel varens en natuurlijk de vele bloemen waar Madeira om bekend staat. Ook grote kans dat je hier de Maderia vink tegen komt. De lengte van de wandeling is bijna 4 km en je moet dezelfde weg ook weer terug maar, geloof me, dat is echt geen straf. Wij hebben er ongeveer 3.5 uur overgedaan. Vergeet niet wat te drinken mee te nemen voor onderweg.
Regio
  • Typisch voor Maderia
  • Deze wordt niet door veel toeristen gelopen
  • Deze is vrij vlak dus zeer geschikt voor de minder geoefende wandelaar
  • Veel variatie qua uitzichten, watervallen en begroeiing.
Review geplaatst op 2022-06-02
10
Portugal Madeira
MarleenvM was hier 15 May 2022
De ER101 is een van de oudste routes op het eiland Madeira en voert langs vele bochten en vaak smalle wegen langs de steile hellingen. Het is niet de snelste route maar wel de mooiste om te rijden. De ene keer heb je een diepe afgrond naast je en een moment later moet met je auto onder een waterval door. Langs de route zijn er veel uitkijkpunten gemaakt en dat is ideaal. Als chauffeur moet je dus erg geconcentreerd rijden en kun je niet echt van het uitzicht genieten. Vooral in het noorden is de kustweg spectaculair te noemen. Je waant je midden in de bergen en toch is de zee heel nabij. Tussen Sao Vicente en Porto Moniz is een nieuwe, brede weg aangelegd met behulp van lange tunnels. Wie hier nog op de oude gedeeltes wil rijden zijn er een paar stukken nog open. Dit is wel eenrichtingsverkeer geworden. Overal liggen stenen op de weg en groeien er planten en bloemen uit het asfalt dus hou je snelheid laag. Een ander prachtig stuk is tussen Ponta Delgada en Santana. De weg is in redelijke staat maar het is er niet erg breed. Dus het wordt nog wel eens spannend als er een bus of vrachtwagen je tegemoet komt. De afgronden zijn diep en soms mist er ook een stuk vangrail. En pas vooral ook op voor geparkeerde auto´s langs de weg. Bij gebrek aan parkeermogelijkheden staan de auto´s gewoon op straat. Ook net na een bocht. Maar ondanks alles is dit wel een van de mooiere wegen die ik ooit heb gereden.
Regio
  • De mooiste route van Madeira
  • Na elke bocht een ander uitzicht
  • Er zijn onderweg veel uitkijkpunten gemaakt
  • Sommige stukken alleen nog te voet bereikbaar
  • Een paar stukken zijn niet geschikt voor alle chauffeurs
  • Weeromstandigheden (mist en regen) maken het niet altijd makkelijk
Review geplaatst op 2022-06-16
9
Portugal Albufeira
Mitevisuals was hier 03 Jan 2022
Net buiten de stadsgrenzen van Albufeira vind je een strand genaamd: "Praia da Falésia". Dit strand heeft veel te bieden, van surfbare golven en zacht zand, tot enorme orange bergen/kliffen en groene bomen. De natuur is zelfs in de winter hier adembenemend en de kleuren enorm fel. Ik zou de plek beschrijven als 4 landschappen in één. Een win-win voor iemand met weinig tijd ;) Verder is dit strand op een korte rijafstand van Albufeira en daardoor een mooie escape naar de natuur. Ongeacht of je wilt zonnen op het strand, of wilt genieten van de natuur.
Stad
  • Dichtbij Albufeira
Review geplaatst op 2022-02-16
8
Portugal
Agrotewal was hier 24 Jul 2021
In het Noorden van Portugal dichtbij de grens met Spanje is een ecologisch natuurpark waar de toegang gratis met veel uitgezette wandelingen. Er is een infocentrum waar je informatie kunt krijgen over de routes en de verschillende activiteiten die je kunt doen in het park. Zo kun je er paardrijden, kayakken er is een hele grote speeltuin en een boerderij waar diverse dingen voor kinderen en volwassenen worden georganiseerd. Er zijn bijenkassen, met uitleg over de bijen, je kunt er vissen en er is een heel groot klimpark. Je kunt er met een gids op pad en met een mountainbike. Heel veel verschillende vlindersoorten, vogels en insecten. Het adres is: Estrada Nacional 311, 2, Boticas 5460-329 Portugal
Reizen Met Kinderen Lekker Eten & Drinken Kunst & Cultuur
  • geen toeristen
  • flora en fauna
  • heel veel wandelroutes
  • paardrijden
  • kajakken
  • een groot klim-avonturen park
  • vermaak in de natuur voor jong en oud
  • een camperplaats achter het infocentrum
  • Het ligt in buiten de gebaande paden wat een na-en een voordeel kan zijn.
Review geplaatst op 2022-04-14
10
Portugal Alentejo
ManonVerijdt was hier 23 Feb 2020
Op zoek naar een eco-accommodatie in een warmer land, kwam ik terecht bij CorkShack Marvaõ. Deze accommodaties staan midden in een dorp, maar geven je het gevoel dat je aan het einde van de wereld zit. Doordat de accommodaties tussen twee rotsgebergten in staan, zie je 's ochtends de rode gloed van de zon schijnend op de rotsen. CorkShack Marvaõ is de perfecte plaats voor stellen die een luxere manier van overnachten willen ervaren, in een gebied waar voor de rest weinig luxe te vinden is. Ik bracht er zelf, in mijn eentje, 3 nachten door. Verwelkomd met een fles rode wijn, lokale kaas en nootjes, een heerlijk bed en perfecte inrichting. In de regio van Escusa (de naam van het dorpje waar de CorkShacks staan) is het vooral voor wandelaars en overige actievelingen goed vertoeven. Zo kun je er meerdere trails lopen, zowel makkelijk als uitdagender. In veel omliggende dorpen (allen al minstens op 5 kilometer afstand) zijn kastelen te zien én te bezoeken. Ook voor de cultuurliefhebber is hier dan ook van alles te zien en te bewonderen. Hoewel ik het zelf na 3 dagen allemaal wel gezien dacht te hebben, zou ik er graag nog eens terug gaan in de zomer om te genieten van warmer weer, een mountainbiketocht en een (of meerdere) zonsopkomsten en -ondergangen. Marvaõ is een plek waar je nog echt alleen kunt zijn, je kunt verwonderen over de manier van leven en soms zelfs met handen en voeten moet communiceren (wat de ervaring des te rijker maakt).
Highlight
  • Prachtige regio
Review geplaatst op 2021-02-10
9
Portugal Sintra
SourOnTour was hier 31 Aug 2018
Ondanks dat ik absoluut niet houd van plaatsen die plat worden gelopen door toeristen, sprak deze plek mij wel heel erg aan. Het dorpje Sintra is enorm druk en het paleis van Sintra ook, maar hoe verder je weg van het stadje gaat, hoe minder toeristen. Sintra ligt ongeveer 30 autominuten ten noorden van Lissabon en is een dorpje (waar ik overigens alleen gegeten heb) met daarachter een prachtig heuvel- en bosachtig gebied met vele paleizen, kastelen en landhuizen. Zelf heb ik in deze regio een bezoek gebracht aan Quinta da Regaleira, Monseratte en Playa da Ursa. Quinta da Regaleira is een grote bosachtige tuin met allemaal verborgen gangen, trappen en grotten. Ook vind je er een diepe put (initiation well) en het woonhuis waar de tuin bijhoort. Het deed mij een beetje aan Indiana Jones denken. Je kunt hier makkelijk een halve dag spenderen. Mijn volgende stop was het paleis van Monseratte, waar ook weer een grote tuin bij hoorde die ingedeeld was in verschillende thema's. Jammer dat het niet de juiste tijd was voor de rozen, want de rozentuin lag er wat triestig bij. Een perfecte afsluiter van deze dag was het wat lastig te bereiken strand Ursa Beach. Maar wat een must see als je in deze omgeving en goed ter been bent! Een flink klim naar onder, maar dan heb je ook een waanzinnig mooi strand bijna voor jezelf. De uitdagende klim naar onder speelt hier ongetwijfeld een rol bij.
Stad
  • Geweldig mooi strand in de buurt
  • Mooie tuinen, kastelen, paleizen
  • Prachtige groene omgeving
  • Weinig parkeerplaatsen
  • Heel toeristisch
Review geplaatst op 2018-10-21
10
Portugal Rota-vicentina
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Rota Vicentina werd in 2016 gecertificeerd door het Europese label "Leading Quality Trails - Best of Europe". Deze route is een netwerk van paden en is in totaal zo’n 445 kilometer wat je te voet kun afleggen. Vroeger werd deze gebruikt door pelgrims, reizigers en geitenhoeders uit de regio. De volledige route loopt van Santiago do Cacem (Alentejo) tot aan de bekende vuurtoren Cabo de São Vicente (Algarve). Langs deze route vind geen massatoerisme, geen grote resorts en geen overvolle stranden. Wel vind je er duidelijke bordjes en heel veel prachtige uitzichten. Er zijn verschillende routes die wat korter zijn zoals de Historische Weg, de Vissersroute en verschillende Circulaire Routes. Sommige routes zijn ook met de fiets af te leggen. Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden waarvan de meeste B&B’s zijn. Voor de avonturiers zijn er ook kleine campings op de route. Voor meer info kijk op http://en.rotavicentina.com/
Regio
  • Flexibele routes
  • Pittoreske dorpjes
  • Authentiek Portugal
  • Geen massatoerisme
Review geplaatst op 2018-07-04
8
Portugal Pulo-do-lobo
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Dwars door Parque Natural do Vale do Guadiana, gelegen in de provincie Alentejo, stroomt rivier de Guadiana. Bij Pulo do Lobo is er hoogte verschil ontstaan door de zachtere rotslagen in combinatie met het geweld van het water. Op het spectaculairste punt is het heel smal en valt het water met veel kracht zo’n 12 meter naar beneden. Je kunt de waterval via beide oevers bereiken. De westkant is makkelijker bereikbaar met de auto. Vanuit Mertola is het ongeveer veertig minuten rijden naar de westkant van de waterval. Neem de N122 richting Beja en na 3.5 kilometer neem je de afslag ‘Pulo do Lobo’. Je passeert enkele kleine dorpjes maar het staat goed aangegeven. Onderweg stuit je op een hek maar als je deze weer netjes dichtmaakt mag je gewoon je weg vervolgen. Het laatste stuk is onverhard maar goed te doen met een gewone auto. Je komt dan vanzelf uit bij een kleine onverharde parkeerplaats. Vanaf hier loop je over betonnen paden naar de platforms toe voor een perfect zicht op de waterval. Vanaf de oostkant moet je een stuk naar beneden lopen en heb je geen platforms. Dus wordt het klimmen en klauteren om dicht bij te komen. Houd er wel rekening mee dat in de warme zomermaanden de waterval een stuk minder spectaculair zal zijn dan in de nattere periodes.
Autoroute Natuurgebied Highlight
  • Mooie autoroute
  • Gratis en niet zo druk
  • Prachtig natuurgebied
  • Ligt niet op een route (dus je moet dezelfde weg terug)
Review geplaatst op 2018-06-19
8
Portugal Evora
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Évora is een goede plek om een rondrit met auto terug naar de neolitisch tijdperk te starten. Rondom deze historische stad zijn op minstens 150 plekken megalieten gevonden. Een paar zijn zeker de moeite waard om te bezoken. Je start bij de eenzame menhir van Almendres. Deze 2.5 meter hoge menhir staat een beetje afgelegen in een olijfgaard. Een stukje verderop staat een dubbele steencirkel die uit zo’n 95 stenen bestaat. Vermoedelijk was het een zonnetempel en een observatorium. De volgende stop is de dolmen (hunebed) van Zambujeiro, de grootste van Portugal. Een toegangspassage van 14 meter leid naar de grafkamer. Als je de route weer oppakt richting het westen kom je langs het dolmenkapel van Sao Brissos. Het hunebed werd gebouwd tussen tussen het 4e en 3e millennium voor Christus. In de 17e eeuw werd een kleine kapel gebouwd rond de overgebleven stenen. De laatste stop is Grutas do Escoural. In deze grot zijn schilderingen te zien van circa 15.00-20.000 jaar oud. Deze grot kun je alleen bezoeken met een gids.
Meer Activiteit Autoroute Cultuur Highlight
  • Halve dagtocht (80 km)
  • Prachtige omgeving
  • Gratis te bezoeken
  • Mooie smalle wegen (ook onverhard)
  • Weinig info te plekke
Review geplaatst op 2018-06-13
8
Portugal Tavira
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Vroeger was Tavira een belangrijke havenstad en dat zie je nog terug aan de mooie huizen die vooral bij de rivier staan. Nu moet de stad het hebben van de toerisme en visserij. Tavira heeft leuke kleine straatjes die zich langs de witte huisjes kronkelen. Pas op want er is wel wat hoogteverschil. De stad heeft enkele prachtige kerken zoals de Igreja Misericórdia. Deze kerk heeft bijzondere mooie blauwe tegeltjes langs de muren. Het is een van de vele mooie kerken in de stad. Met een combiticket kun je ook de kerktoren in en het bijbehorende museum bezoeken. Daarnaast kun je nog de resten bewonderen van het oude kasteel. Bovenop de oude muren heb je een prachtig zicht op de stad. Binnen de muren bevindt zich een prachtige tuin die in het voorjaar vol staat met mooie bloemen. Ook net buiten de stad zijn er nog mooie plekken zoals het natuurgebied Ria Formosa.
Stad
  • Gezelige terrasjes
  • Lekker rustig tussen november en mei
  • Makkelijk en gratis parkeren bij de grote brug
Review geplaatst op 2018-05-14
8
Portugal Lagos
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Ol' Basterd's zegt The best Fish & Chips in town te hebben. En lekker is deze zeker. In het centrum van Lagos is te leuke eettentje te vinden. Bij Ol'Basterd's kun je kiezen uit een aantal varianten. Zo heb je de Australische versie maar je kunt ook voor de Amerikaanse bereiding gaan. Natuurlijk is er ook de traditionele Engelse Fish & Chips inclusief de groene erwtjes. Er zijn ook een aantal bijgerechten te bestellen zoals uienringen. Het restaurantje is gezellig ingericht en er wordt golden oldies dedraaid. De prijs is ook aantrekkelijk.
Stad
  • Enthousiast personeel/eigenaar
  • Prijs/kwaliteitverhouding
  • Goede sfeer
  • Het kan er nog wel eens druk zijn
Review geplaatst op 2018-08-25
8
Portugal Lagos
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Ongeveer 4 kilometer buiten het centrum van Lagos zijn de prachtige rotsformaties van Ponta da Piedade. Volgens vele het mooiste uitzicht van de Algarve. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar het is er zeker prachtig. Je kunt de auto parkeren bij de vuurtoren en in no-time sta je op het randje van de klif. Pas wel op want de kliffen zijn poreus en brokkelen makkelijk af. Ondanks dat kun je wel overal op klimmen en klauteren. Maar voorzichtigheid is dus geboden. Via een trap van 182 treden kun je naar beneden tot je op zeeniveau bent. Wandel ook zeker wat verder van de vuurtoren af want elke keer is het toch weer anders. Er zijn ook een paar strandjes in de buurt, de ene wat beter bereikbaar dan de andere. Kijk ook goed rond want op veel plekken vind je fossielen en schelpen in de rotswanden. In hoogseizoen is het hier topdrukte maar wij waren hier eind april en was het er erg rustig aan het eind van de middag (tussen de 20-30 personen). Je kunt er ook met een bootje en/of kajak tussen varen mits het water rustig genoeg is.
Stad
  • Dichtbij het stadje Lagos
  • Prachtige omgeving
  • Makkelijk en gratis parkeren
  • Druk in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-08-27
9
Portugal Evora
MarleenvM was hier 31 Mar 2018
Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos (vertaald: Wij wiens botten u hier ziet wachten op de uwe) staat er bij de ingang van het bottenkapel in Evora. De Capela dos Ossos werd gebouwd in de 17e eeuw en is onderdeel van de São Francisco-kerk. Naar schatting zijn er zo'n vijfduizend botten gebruikt om de muren, pilaren en het plafond te decoreren. Deze zijn afkomstig van de begraafplaatsen die verbonden zijn met het klooster. De fresco's die het gewelfde plafond versieren daterend uit 1810. Monniken maakten deze kapellen van de skeletten in het dorp, om de bezoekers te herinneren aan de vergankelijkheid. De kapel zelf is een vrij grote ruime maar het bezoekersgedeelte is beperkt. Er is gebruik gemaakt van glazen wanden tot heuphoogte dus het belemmert het zicht niet. Bij de entree is ook een museum inbegrepen dat religieuze sculpturen en schilderijen uit de 16e tot de 18e eeuw laat zien. In de bovenste galerijen van de kerk staat ook nog een bijzondere verzameling van kerststallen tentoongesteld. Gevarieerde composities en verschillende materialen zowel van populaire smaak als van duidelijk artistiek werk. Zeker even bezoeken. Entree € 4 pp
Meer Activiteit Autoroute Cultuur Highlight
  • Bijzonder Bottenkapel
  • Indrukwekkende kerststal verzameling
  • Druk op populaire tijden
Review geplaatst op 2018-07-04