Portugal

Avontuurlijke rit naar Praia da Ursa

SourOnTour was hier op 2018-09-27 Gepost op: 2019-06-10 5 reacties.

Surfvakantie Ericeira

In september 2018 ben ik naar Portugal geweest om te surfen en te ontspannen. Ik verbleef in Ericeira, een klein surfdorpje ten noorden van Lissabon. Zoals altijd houd ik mijn reisavonturen bij in de super handige app Polarsteps. “Wat heb je meegemaakt” is een vraag die de app mij dagelijks stelt. Nou hier komt ‘ie dan: het verhaal van Nicole en de zompige zandweg (zo zou de Suske en Wiske versie waarschijnlijk heten).

Van Sintra naar Praia da Ursa

Die betreffende dag was een cultuurdag. Even niet op de surfplank staan (of voornamelijk liggen in mijn geval) en mijn armen moesten ook nodig rust hebben. Ik besloot om naar het bekende Sintra te gaan. Een dorpje, maar ook een kasteel en gehele regio dicht in de buurt van Lissabon. Hier vind je paleizen, prachtige tuinen en als je nog een stukje doorrijdt dus ook het mooiste strand van Portugal. Ik stelde Maps.me (navigatie app) in vanaf Sintra naar Praia da Ursa. Een ontzettend mooi, rustig en afgelegen strand  44 autominuten en 12km was ik verwijderd hiervan. Op zich had er nu wel al een belletje  kunnen gaan rinkelen. Bijna drie kwartier rijden over 12 kilometer? Dit zou iets kunnen zeggen over de staat van de weg er naar toe. Maar geen belletje dat ging rinkelen dus.

Vol goede moed?

Vol goede moed begin ik aan de rit. Nou ja, niet helemaal vol goede moed, want mijn telefoon was ver leeg, ik was mijn powerbank vergeten én ik ben nogal afhankelijk van mijn telefoon, omdat de huurauto geen navigatie heeft. Ik kom door een ontzettend leuk dorpje, waar de navigatie mij het smalste straatje ervan instuurt. Dit leidt uiteindelijk naar een onverharde weg waar de keien steeds groter worden, de hellingen steiler en het bereik op mijn telefoon 0 streepjes aangeeft. Duidelijk niet geschikt voor mijn Peugeotje 208 dus draai ik om. Ik rijd terug naar het dorp waar ik een andere navigatie App gebruik. Ook zet ik mijn telefoon in de vliegtuigstand én energiebesparingsmodus, want mijn batterij wordt er niet voller op. Ook deze app stuurt mij weer over een onverharde weg, maar wat Pieke (mijn man) en Maarten (vriend van mijn man) op dit moment in Albanië kunnen, kan ik toch zeker ook in Portugal?! Vol goede moed rijd ik dus verder en ik kom uit bovenaan een klif.

Mooie uitzichten, dat dan weer wel

Gelukkig ben ik hier niet de enige auto, iets dat mij wel geruststelt, dus even een paar foto’s nemen van het fantastische uitzicht over zee en maar weer een andere navigatie gebruiken. Ik was nog maar een klein stuk van Praia da Ursa verwijderd, maar hier ging geen weg of paadje naar toe! Van mijn reisgenoten die al bij het strand waren kreeg ik te horen dat ik via de andere kant moest komen, want daar startte het klauterpaadje naar het strand. Oké, doe ik dat, geen probleem. Of wel? Ik kijk op mijn app en zie een héél smal lijntje lopen. Iets wat hier in Nederland zeker als voetpad zou doorgaan. Toch maar weer gassen in mijn Peugeotje, want ja, wat moet ik anders. Het smalle, hobbelige en stoffige paadje heb ik overwonnen en ik ben er bijna, hoera! Totdat ik bijna op de plek van bestemming was, want daar kwam ik een tegenligger tegen, natuurlijk net op een plek waar je nog geen voetganger kunt laten passeren. De jongen achter het stuur gebaarde dat hij onmogelijk terug kon. Nou goed, dan rijd ik wel 200 meter achteruit. Maar ook dit ging goed en ik kreeg applaus  van zowel de bestuurder als zijn vriendin. Hulde aan Nicole!

Praia da Ursa: check V

Eindelijk aangekomen van de plek van bestemming parkeer ik mijn inmiddels niet meer zo witte Peugeotje en wandel en klauter ik naar Praia da Ursa. Check de foto’s om te zien dat het de rit waard was! Een magnifiek strand met een ondergaand zonnetje.

0
5

Foto's bij dit blog

Praia da Ursa tijdens de afdaling naar onder
Zonsondergang Praia da Ursa
De klif waar de weg ophield
Alle blogs van SourOnTour
 

5 reactie(s) bij "Avontuurlijke rit naar Praia da Ursa"

 • profile image comment

  Dat is daar mooi! Ik word zelf altijd wel wat zenuwachtig van zo’n ritjes. Ook al als passagier, maar als bestuurder nog meer... :-S

  Door Elleke • geplaatst op 2019-06-22 07:42:17
 • profile image comment

  Ging je in je eentje? Wat een bikkel! Het hart klopte even in de keel, toen we lazen dat je een tegenligger zag aankomen ... achteruit op een super smal pad! Inderdaad ; Hulde aan Nicole haha Dank dat we dit avontuur met je mochten meebeleven. En zo te zien was je rit zeker de moeite waard, aan de mooie foto's te zien. Gr de redactie.

  Door REDACTIE • geplaatst op 2019-06-17 09:36:33
 • profile image comment

  prachtig avontuur, gelukkig kon je het navertellen..

  Door corriedewinter • geplaatst op 2019-06-16 17:49:32
 • profile image comment

  Mooi beschreven, spannend en ondernemend wel. Gelukkig maar dat je hebt doorgezet, want het uitzicht is prachtig, zo te zien.

  Door neretslok • geplaatst op 2019-06-11 12:25:21
 • profile image comment

  Wat een avontuur, Nicole. Gelukkig ben je uiteindelijk goed aangekomen en werd je beloond met een prachtige zonsondergang!

  Door Dalix • geplaatst op 2019-06-11 06:07:45

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.