Porto foto's & tips

'457353' door ejbaaijens '457353' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Een stukje dagelijks.

ejbaaijens

We hebben heel wat afgewandeld in Porto. Helaas regelmatig in de regen, maar als het opklaarde kwam de stad direct tot leven. Deze dame maakte van het moment gebruik om haar dagelijkse wasje buiten te hangen. En ik maakte er weer gebruik van om dat vast te leggen ;-)

'423598' door agrotewal '423598' door agrotewal

PortugalPorto

PortugalPorto

Onverbetelijk

agrotewal

Sorry maar ik kan het niet laten, ik vind het zo bijzonder om te zien hoe een vrij saaie foto een leuk plaatje kan worden door een kleine bewerking. Dit is een regenachtige dag in Porto.

'454763' door ejbaaijens '454763' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Oud Porto

ejbaaijens

Het mooiste deel van Porto is wat ons betreft het kleurrijke oude deel van de stad. Als je over de karakteristieke brug gaat heb je vanaf de andere kant van de rivier een mooi zicht. Wat ook leuk is om in dit oude deel door de steegjes te lopen.

'483056' door KHeijlaerts '483056' door KHeijlaerts

PortugalPorto

PortugalPorto

Casa da Musica

KHeijlaerts

Casa da Música is een groot concertgebouw in de Portugese stad Porto. Het werd ontworpen door de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas. In 2005 is het geopend, 4 jaar later dan gepland. Dit komt vooral door de ongebruikelijke vorm. Hierdoor waren de betrokken ingenieurs genoodzaakt oplossingen te vinden voor niet eerder vertoonde problemen. Ik was hier een jaar geleden en heb er de rondleiding gedaan. Dit is echt een aanrader! De rondleiding is erg uitgebreid en je komt echt overal in het gebouw. Het is erg mooi om te zien allemaal. Ook is het gebouw tijdens de rondleiding gewoon in gebruik voor repetities. Toen we buiten kwamen na de rondleiding stond de zon al zo laag dat zich mooie lange schaduwen vormden. Ook de gouden gloed van de zon op het plein vond ik erg mooi.

'370550' door treglem '370550' door treglem

PortugalPorto

PortugalPorto

Trap in boekenwinkel

treglem

De Livraria Lello is de oudste boekenwinkel (opgericht in 1906) van Porto. Volgens mij ook de mooiste boekenwinkel ter wereld. Het interieur is overweldigend. Binnen wordt de indruk van veel houtgebruik gewekt, maar dit is in feite geschilderd pleisterwerk. Meest opvallend is echter de wenteltrap. Het licht valt de boekhandel binnen door prachtig gebrandschilderd glas in het plafond. Naast het indrukwekkende interieur is ook de Art Nouveau façade van het gebouw erg mooi Tegenwoordig mag men geen foto’s meer maken van het interieur. Teveel toeristische kijkers en geen kopers denk ik

'457292' door KHeijlaerts '457292' door KHeijlaerts

PortugalPorto

PortugalPorto

Somber weer

KHeijlaerts

Bah wat is het somber weer! Zo ook toen ik in Februari in Lissabon en Porto was. Desalniettemin is het er prachtig! De huizen in Porto zijn ontzettend hoog en kleurrijk. Helaas is er erg veel in zeer slechte staat. De planten groeien in het dak, het hout is rot, de muren bladderen af. Ik hoop dat er op tijd geld is om te voorkomen dat er echt panden in gaan storten. Dit rijtje zag er prachtig uit tegen de grauwe lucht.

'441195' door chateau '441195' door chateau

PortugalPorto

PortugalPorto

Stadsgezicht Porto.

chateau

Porto is een stad waar je gemakkelijk een paar dagen door kunt brengen. De eerste dag zijn we met de Big Bus op stap geweest om een totaalindruk te krijgen van deze mooie stad. Bij enkele haltes zijn we uitgestapt voor een nadere verkenning. De tweede dag hebben we de bus genomen en zijn verder te voet op stap geweest. Foto even openen graag.

'456812' door KHeijlaerts '456812' door KHeijlaerts

PortugalPorto

PortugalPorto

Typisch Porto

KHeijlaerts

Porto vind ik een hele leuke stad. Het is niet heel groot, dus je kan alles te voet doen. Met een tram is natuurlijk ook leuk, maar voor de afstanden hoeft het niet. Er zit behoorlijk hoogteverschil in de stad wat erg leuk is want er zijn overal trappetjes. Ook het stadsgezicht wordt hierdoor erg mooi. Deze foto is gemaakt vanaf de kant waar alle porthuizen zijn. De bootjes op de voorgrond zijn ook heel bekend: de oude vrachtscheepjes voor de portvaten.

'485771' door Daisy11 '485771' door Daisy11

PortugalPorto

PortugalPorto

Porto

Daisy11

Deze authentieke stad heeft ons aangenaam verrast! Kwam het door het heerlijke weer? Onze overnachting in een prachtig kasteeltje? De gezellige terrassen aan het water? Het uitzicht op de brug en de gekleurde huisjes tegen de heuvel of door het proeven van de heerlijke Port? Hoe dan ook... Porto is zeker een aanrader!

'423760' door chateau '423760' door chateau

PortugalPorto

PortugalPorto

Hutje mutje

chateau

Porto is een geweldige stad. Loop je de oude stad in dan heb je vaak schitterende uitzichten op buurten waar de huizen vlak op elkaar staan. Veel huizen zijn ook nog eens prachtig betegeld met azulejos hetgeen een schilderachtige aanblik biedt. Even openen aub.

'484759' door MKamman '484759' door MKamman

PortugalPorto

PortugalPorto

Porto vanaf het water

MKamman

Porto is een onwijs leuke stad voor een citytrip. Mocht je de stad aandoen voor een paar dagen, dan kan een boottrip zeker niet ontbreken. Je vaart onder een aantal mooie bruggen door en daarnaast zie je leuke uitzichtjes zoals deze foto. Uiteraard daarna lekker het terras op met een glaasje port!

'456795' door KHeijlaerts '456795' door KHeijlaerts

PortugalPorto

PortugalPorto

Treinstation in...Feb

KHeijlaerts

In Februari ben ik naar Lissabon en Porto geweest. De heenvlucht naar Lissabon, met de trein naar Porto en vanuit daar weer terug naar Nederland. Porto vond ik een hele mooie, vriendelijke en relaxte stad. Wat ik helemaal mooi vond is dat overal Magnoliabomen in bloei staan. Het is een aanrader om in Februari naar Porto te gaan want je bent er nog voor de drukte en het ziet er door de bloesem allemaal extra mooi uit. Op de foto zie je het treinstation van Porto door de bloesem van de Magnolia heen. Na de vele regen scheen hier het voorjaarszonnetje heerlijk en dat zie je ook op de foto terug.

'460207' door ejbaaijens '460207' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Bridge on the river..

ejbaaijens

De beroemde bridhe on the river Douro heet de Dom Luis 1 brug die ontworpen is door een compagnon van Eiffel. Dit is duidelijk zichtbaar aan de constructie. Lopend kun je de brug over via het onderdek en het bovenwegdek. Vanaf het bovenste wegdek heb je fantastische uitzichten. Deze foto is genomen vanaf een modderweggetje voor de kloosterkerk Serro do Pilar. De titel van deze foto is een link naar de filmtitel Bridge on the river Kwai.

'457955' door Zandkorrel '457955' door Zandkorrel

PortugalPorto

PortugalPorto

Trap in de boekwinkel

Zandkorrel

Een paar dagen geleden plaatste Marjolijn hier op de site een leuke tip over de boekhandel Lello e Irmão in Porto. Dat deed mij zoeken in mijn archief - ik wist dat ik daar een paar foto's van had. Ik heb er een gekozen van de bijzondere trap, maar de rest van de winkel is ook zeker de moeite waard.

'483856' door RenskeSpijkers '483856' door RenskeSpijkers

PortugalPorto

PortugalPorto

Porto in Koper

RenskeSpijkers

Twijfel je nog over Porto? Ik zeg bij twijfel DOEN! Wat een heerlijke, knusse, authentieke stad! Begin in de wijk Ribeira en dwaal door de smalle straatjes af naar de Dom Luis brug. Hier bij het water kun je op tal van terrasjes genieten van het zonnetje en een portje natuurlijk! Toen ik deze foto maakte zakte de zon achter de heuvels en verkleurde de stad even in een koperen kleur!

'455187' door ejbaaijens '455187' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Douro by night

ejbaaijens

De eerste avond in Porto. We lopen over de oude stalen brug naar de overkant van de rivier de Douro. De brug heeft twee lagen, één vlak boven het water en één een heel stuk hoger. De constructie doet aan de Eiffeltoren denken. We hebben een prachtig uitzicht over de verlichte stad en de rivier. Een heerlijke eerste avond!

'486433' door vulture1960 '486433' door vulture1960

PortugalPorto

PortugalPorto

Azulejos in Station..

vulture1960

Als je in Porto bent moet je zeker even een kijkje gaan nemen in het treinstation São Bento. Het ligt midden in het centrum. Het station is geopend op 7 november 1896. Het is vernoemd naar een klooster dat op de plaats van het tegenwoordige station stond, het klooster São Bento de Avé-Maria. In de stationshal zijn alle muren bedekt met de bekende Portugese tegels, azulejos. Hierop zijn bekende Noord-Portugese taferelen en oorlogen afgebeeld.

'429657' door MiekeDeHaas '429657' door MiekeDeHaas

PortugalPorto

PortugalPorto

De kust bij Porto

MiekeDeHaas

Portugal heeft liefst 1793 kilometer kust. De kust is vaak ruig met mooie rotsen waartegen het zeewater opspat. De wandelboulevards zijn eindeloos. Het is een heerlijk land om te ontspannen en/of activiteiten te doen. Hier een stukje kust boven Porto. Graag even openen

'455413' door ejbaaijens '455413' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Sundown in Porto

ejbaaijens

Porto is een stad waar je eindeloos kan wandelen. Er zit wel een extra dimensie aan, namelijk via steile straatjes of via lange trappen omhoog en weer naar beneden. Met enige spierpijn eindigen we de dag bij de rivier. De zon zakt onder, de regen net weggetrokken, strakjes lekker eten. Genoeg mogelijkheden in Porto!

'485989' door ejbaaijens '485989' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Blik op de brug in...

ejbaaijens

We werpen hier een blik op de Dom Luis 1 brug over de rivier de Douro in Porto. De brug is gemaakt door een compagnon van Gustave Eiffel, hetgeen zichtbaar is aan de vergelijkbare constructie. Ik raad je zeker aan om 's avonds over het hoogste deel van de brug te lopen. Je hebt dan een mooi zicht op de loop van de rivier en de huizen die tegen de heuvels aangebouwd zijn. Deze foto is gemaakt vanuit een steegje in een hoger gelegen deel van de stad.

'394867' door agrotewal '394867' door agrotewal

PortugalPorto

PortugalPorto

Porto in de regen

agrotewal

De ene dag hadden we keiharde wind met de zon en de volgende dag ging het na een uurtje plenzen en is het niet meer gestopt. Ik kan je vertellen dat zelfs Porto in stortregens niet echt leuk is. Doordat in de hele binnenstad de riolering vervangen wordt zit de modder tot achter je oren.

'453616' door ejbaaijens '453616' door ejbaaijens

PortugalPorto

PortugalPorto

Geveltjes in Porto

ejbaaijens

de afgelopen dagen veel gelopen door Porto. Met name aan de rivier de Douro was het ondanks de regen heel prettig om te wandelen. Onder andere de kleurrijke geveltjes vonden we heel mooi.

'507701' door marjolijn '507701' door marjolijn

PortugalPorto

PortugalPorto

Fotomuseum Porto in..

marjolijn

Een fotomuseum in een wel heel bijzonder gebouw: het Centro Portugues de Fotografia is gehuisvest in de voormalige gevangenis van Porto. Tot 1974 was dit nog een gevangenis, daarna werd het gebouw gesloten, en in 1997 werd het heropend als Portugees centrum voor fotografie. Op de bovenste verdieping veel (echt heel veel) oude camera's, beneden prachtige grensverleggende foto-tentoonstellingen. En ook het gebouw is interessant, je ziet nog goed dat dit een gevangenis is geweest. Ik heb er veel tijd doorgebracht, de toegang is bovendien gratis. Deze foto is een beetje een experiment, een poging om de locatie en de nieuwe bestemming te vangen, in de weerspiegeling in een luik.