Porto

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Porto image

Porto: fietsend, varend en lopend

Porto
Portugal
EvelineVanPutten

Porto: fietsend, varend en lopend

De vakantie gaat beginnen! Na het inchecken van de koffers was het tijd voor de laatste security check. Zoals gewoonlijk werd Eveline weer gefouilleerd en ook haar tas werd eruit geplukt. Het was de camera. Wat daar mis aan was… geen idee!

Vervolgens nog een tijdje bij de gate gewacht en rond de geplande tijd vertrok het vliegtuig naar Porto! De koffers kwamen redelijk snel en ook het autoverhuurbedrijf hadden we snel gevonden. We hebben een hele mooie Opel Astra CDTI in de kleur wit. Hij ziet er nog erg nieuw uit… Hij rijdt erg lekker, al sloeg de motor wel een paar keer af. Optrekken in z’n 2 is dus onmogelijk, heeft Eveline ervaren… Terwijl Gerben de route had bepaald, reed Eveline in een kwartier tijd naar het centrum van Porto. Het hotel hadden we snel gevonden, een parkeerplaats was echter een stuk moeilijker te vinden. Bij het hotel zou een privé parkeergelegenheid zijn, maar dit bleek een openbare parkeergarage te zijn die op zaterdagavond vol is. Parkeren in de stad is zoiets als parkeren in Amsterdam: onmogelijk en onbetaalbaar. Na een hoop eenrichtingsweggetjes door het centrum wees uiteindelijk een zwerver ons naar een net vrij gekomen parkeervak. Mooi, hier staat ‘ie voor een paar dagen prima.

Terwijl we in het hotel ons verslag zitten te typen, komt er een optocht voorbij van honderden motoren, toeterend en voorzien van gekleurde lichtstaven. Wederom: geen idee waarom! We zullen het morgen eens opzoeken. Nu tijd om op bed te ploffen!

4 sept - Lekkere douche, een paar zomerse kleren, Hollandse broodjes en hup naar buiten. Vandaag gaan we eens kijken hoe Porto er overdag uit ziet! Porto, de plek waar de handelsroute van de Romeinen de Douro kruist en die welvarend is geworden door eeuwenlang handeldrijven. We hadden de Porto Highlights Bike Tour via Baja Bikes geboekt. We moesten verzamelen voor het Câmara Municipal do Porto (het stadhuis). Samen met vijf anderen en onder leiding van gids Vera begonnen we met fietsen. In Porto zijn geen fietspaden en de wegen zijn te druk met verkeer, bussen en trams, dus daarom fietsten we over de stoep. Dat is dan wel weer uitdagend, aangezien je dan aardig wat mensen te ontwijken hebt! Nu is Porto ook nog eens gebouwd op zeven steile heuvels, dus zo af en toe moesten we flink klimmen! Onze eerste stop was bij Estação São Bento, het station van Porto waarvan de binnenkant helemaal bedekt is met azulejos tegels. Een klein stukje verder (maar een heel stuk hoger gelegen!) was de Sé, dé kathedraal van Porto, gelegen op de Penaventosaheuvel. De kathedraal is imposant door onder andere zijn grote hoeveelheid goud, maar het uitzicht van het Terreiro da Sé is nog indrukwekkender!

Vanaf de heuvel zijn we verder gefietst naar Ponte de Dom Luís I, een brug met twee verdiepingen, die in 1886 werd gebouwd door de beste leerlingen van Gustave Eiffel. Deze brug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia, de thuisbasis van de port. Vanaf hier heb je echt een super mooi uitzicht op Porto! Na wat foto’s zijn we weer terug gefietst naar Porto en via Igreja de Santo Ildefonso (een kerk met aan de voorzijde meer dan 11.000 azulejos), Majestic (één van de mooiste cafés te wereld) en Mercado do Bolhão (een bijzondere markt die op zondag gesloten is) kwamen we weer uit bij het stadhuis. Het stadhuis ligt aan de Avenida dos Aliados, de straat die eigenlijk een soort Champs-Élysées had moeten worden. Maar… eigenlijk stond de kerk Igreja da Trindade in de weg. De kerk wilde niet weg en daarom is het stadhuis (dat uit wraak er bijna hetzelfde uit ziet als de kerk) er gewoon pal voor gezet, zodat niemand de kerk meer kon zien. Mooi verhaal!

We fietsten door naar de (volgens zeggen) mooiste boekenwinkel ter wereld: Livraria Lello. In de winkel is alles van hout en in het plafond zit een glas-in-lood kunstwerk. Daarnaast is deze boekwinkel een inspiratie geweest voor J.K. Rowling tijdens het schrijven van Harry Poter. We zijn niet binnen geweest, want tegenwoordig moet je betalen om naar binnen te mogen. Volgens Vera zie je dan nog niet heel veel, behalve heel veel hoofden… Een stukje verderop moesten we op zoek naar het kleinste huis van Porto. Na even zoeken bleek deze tussen twee kerken te zitten. Via de Igreja dos Clérigos en Torre dos Clérigos (kerk, ziekenhuis en toren in één) sjeesden we de heuvel af richting Ribeira, de rivieroever. De fraaie ligging aan de rivier en de arbeidershuisjes met kleurige tegeltjes en pastelschilderingen op de gevels maken het tot een gezellig en sfeervol geheel. Net voorbij de brug was het eindpunt van onze tour.

Vervolgens zijn we terug gelopen naar de Praça da Ribeira (het centrale plein), waar we op de boot zijn gestapt. In 50 minuten tijd zijn we langs de verschillende bruggen die Gaia en Porto met elkaar verbinden gevaren en zijn we bij de monding van de Douro in de Atlantische Oceaan geweest. Een erg leuke tocht die zeker de moeite waard is! Op advies van Vera zijn we nog even naar de McDonalds geweest. De McDonalds in Porto is namelijk één van de mooiste ter wereld, compleet met kroonluchters, glas-in-lood versiering en prachtige wandversiering in art-nouveau stijl. Via de Jardim do Carregal zijn we naar het Palácio de Cristal gelopen. Het paleis zelf is niet zo mooi, maar het Jardim do Palácio de Cristal is bijzonder indrukwekkend. Je kunt er lekker zonnen, maar je kunt er ook heerlijk verdwalen door de tuinen met indrukwekkende vergezichten op Porto en Gaia. Echt de moeite waard!

Ondertussen waren we vies en plakkerig en toe aan een douche. In het hotel hebben we een verfrissende douche genomen en daarna zijn we bij een restaurantje vlakbij het hotel gaan eten. We hadden gezien dat ze hier lekkere pizza’s hadden, maar uiteindelijk hebben we allebei een dönerschotel genomen. Super lekker! Na het eten zijn we lekker op bed geploft, terugkijkend op een gezellige dag!

Foto's

5cc62.jpg
5cc62.jpg
EvelineVanPutten
d72f1.jpg
d72f1.jpg
EvelineVanPutten
750bd.jpg
750bd.jpg
EvelineVanPutten
baaab.jpg
baaab.jpg
EvelineVanPutten