Porto

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter Barao78

De havenstad in het noorden van Portugal, gelegen aan de Costa Verde, staat vooral bekend om de wereldberoemde portwijnen. Maar Porto, ook wel Oporto genoemd, heeft veel meer te bieden, van historische monumenten en gebouwen tot prachtige parken en bijzondere winkels en musea.

De noordzijde van Porto

Porto ligt aan de oevers van de Douro. De weerszijden van deze rivier zijn door de imposante brug Luis I met elkaar verbonden. Het oude centrum Ribeira aan de noordzijde kenmerkt zich door smalle, steile steegjes tussen op elkaar gepakte karakteristieke huizen en historische bouwwerken als de middeleeuwse kathedraal Sé en de barokke toren Torre dos Clérigos. Andere bijzondere bezienswaardigheden aan de noordzijde zijn het futuristische concertgebouw Casa de Música, ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas, het voetbalstadion van FC Porto Estádio do Dragão, het prachtige groene park Jardins do Palácio de Cristal, waar in de zomermaanden veel evenementen plaatsvinden, het museum voor moderne kunst Serralves en de zeer artistieke boekhandel Lello & Irmão, een van de mooiste boekenwinkels ter wereld.

De zuidzijde van Porto

Aan de zuidelijke oever ligt Vila Nova de Gaia, officieel een aparte stad, maar wel behorend tot de stadsregio Porto. Hier komen de beroemde portwijnen vandaan. Langs de zuidelijke oever van de Douro zijn dan ook veel wijnhuizen en terrassen te vinden waar alle verschillende soorten port, waaronder ruby, tawny, wit, vintage en rosé, worden geschonken. In de rivier liggen veel Rabelo’s – traditionele boten voor het vervoeren van wijn – die op de voorgrond van het oude stadscentrum de perfecte ansichtkaartsetting vormen. Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je bij de kloosterkerk Serra do Pilar terecht.

Porto: stad van geschiedenis en wijn

In de Romeinse tijd heette de stad eerst Cale en daarna Portucale (haven van Cale) en het hele land Portugal is dan ook genoemd naar deze toen erg belangrijke stad. De historische sfeer is goed bewaard gebleven en perfect te aanschouwen onder het genot van een glas portwijn aan de oever van de Douro.

Informatie over Porto

Beste foto's & tips van Porto

We hebben heel wat afgewandeld in Porto. Helaas regelmatig in de regen, maar als het opklaarde kwam de stad direct tot leven. Deze dame maakte van het moment...

>>

Sorry maar ik kan het niet laten, ik vind het zo bijzonder om te zien hoe een vrij saaie foto een leuk plaatje kan worden door een kleine bewerking. Dit is e...

>>

Het mooiste deel van Porto is wat ons betreft het kleurrijke oude deel van de stad. Als je over de karakteristieke brug gaat heb je vanaf de andere kant van ...

>>

Kaart van Porto en omgeving

Locatie op de kaart
Laatste Porto Artikelen

Met onze reisgids Porto ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Community
4x van het gebaande pad af met Ambassadeur Mieke de Haas

12 mei 2017, Columbus Travel-editie 65 staat méér nog dan normaal in het teken van reizen buiten de gebaande paden. Wie beter dan Columbus Ambassadeur Mieke de Haas om de editie aan te kondigen en af te trappen met háár favoriete ongebaande plekjes voor di...

1
Reisnieuws
Budget tripje in Europa? De 8 beste budget airlines

13 mrt 2017, Nergens ter wereld heeft de opkomst van budgetvluchten het reizen zó beïnvloed als in Europa. Adviesbureau Skytrax stelde een top 8 samen van Europa's beste budget airlines, gebaseerd op beoordelingen van passagiers.

0
Reisnieuws
Vermijd deze plekken. Ga voor het Columbus-alternatief!

09 feb 2017, Ben je die massa’s toeristen in Venetië of Barcelona ook helemaal zat? Treur niet, want voor enkele van de meest toeristische bestemmingen selecteerden wij van de redactie Columbus-waardige alternatieven.

3