Peneda-Gerês NP

'506830' door MiaSpierings '506830' door MiaSpierings

PortugalPeneda-Gerês NP

PortugalPeneda-Gerês NP

Espigueiros in Lindos

MiaSpierings

Het nationale park Peneda Geres is een prachtig natuurgebied. In diverse dorpen vind je hier nog de traditionele graanschuren espigueiros genaamd. Met name in Lindoso kun je deze bijzondere bouwwerken bewonderen. Hier staan, bij een ruïne van een kasteel, een groot aantal van deze opslagplaatsen bij elkaar. Deze zijn tot op heden in gebruik. De bouwwerken zijn van hout en graniet. De op graftombes lijkende opslagplaatsen staan op zuilen zodat het ongedierte niet bij de voorraad kan komen. De latten zorgen voor voldoende ventilatie waardoor het graan en de mais de juiste vochtigheidsgraad behouden. Bovenop staat een kruis of een piramide.

'506916' door MiaSpierings '506916' door MiaSpierings

PortugalPeneda-Gerês NP

PortugalPeneda-Gerês NP

Graanopslag in Soajo

MiaSpierings

Aan de rand van NP Peneda-Geres ligt het dorpje Soajo. Ook hier is een grote verzameling espigueiros te vinden. Zie mijn vorige bijdrage van het dorp Lindoso. Deze stenen huisjes die op graftombes lijken worden gebruikt voor de graanopslag. In Soajo zijn de opslaghuisjes verzameld aan de rand van het dorp op een grote granieten rots. Deze rots werd gebruikt als gemeenschappelijke dorsvloer.

'513809' door petervanderwaal '513809' door petervanderwaal

PortugalPeneda-Gerês NP

PortugalPeneda-Gerês NP

Kaarsje opsteken

petervanderwaal

Sao Bento da Porta Aberta....een van die kerkjes in Porugal die gebombardeerd is tot bedevaartsoord....Armen, benen, ruggen, van wax worden geofferd en een rondje om de kerk op je knietjes en alle kwalen van het deel dat je hebt geofferd zijn over.... Mooi om te zien hoe men daar toch in op gaat en het traditioneel kaarsje opsteken is hier meer een grote wal van vuur en kaarsen...

'1089975' door wisseschout '1089975' door wisseschout

PortugalPeneda-Gerês NP

PortugalPeneda-Gerês NP

Graanschuren bezoeken

wisseschout

Vooral in het noorden staan heel veel graanschuren. Hier mijn tips. Vila do Ponte. [ afslag nemen tussen Pisoes en Venda Nova] Hier is een wandelroute van 4 km uitgezet langs de graanschuren met bordjes. Parkeren langs de weg. Lindoso. Heeft 64 maisschuren en een oude schandpaal. Parkeren bij ruine van kasteel. Ook klein dorpje dus wijst zich vanzelf. 5 km verder naar Soajo. Granieten graanschuren en schandpaal op heuvel. Ga tegen de avond dan kleuren de rotsen mooi rood op de achtergrond. Camper mag blijven staan op P plaats en dan heb je zo zicht op de schuren. Allemaal in of in de buurt van N.P Peneda- Gerēs. Alle dorpen zijn piepklein dus misschien even zoeken. Weinig tot geen toeristen gezien.

'1090646' door wisseschout '1090646' door wisseschout

PortugalPeneda-Gerês NP

PortugalPeneda-Gerês NP

Wolvenval

wisseschout

In het dorpje favião kun je nog een heuse wolvenval gaan bekijken. Volg de borden Fojo do Lobo. Van de 10e eeuw tot eind 19e eeuw werden wolven door jagers tussen twee muren gedreven en het einde van deze val eindigde in een diepe afgrond. Wolven werden als schadelijk en eng gezien. Best indrukwekkend.