Minho

'484437' door MiaSpierings '484437' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Bedevaartskerk Bom...

MiaSpierings

Boven aan de trappen bij Bom Jesus staat een prachtige bedevaarts kerk. In deze kerk bevind zich een bijzonder altaarstuk. Dit prachtige werkstuk beeld de kruisiging van Jesus Christus uit.

'415038' door kokkeeri '415038' door kokkeeri

PortugalMinho

PortugalMinho

Als slecht weer best.

kokkeeri

Ja, daar zit je dan. Best wel in 'the middle of nowhere' in de heuvels van Noord Portugal in een B&B. Dit is niet helemaal wat je , qua weer, verwacht van je vakantie in deze omgeving in het begin van september. Nou was een zon, zee en strand vakantie niet de bedoeling, maar dit lijkt bijna op wintersport. De wolken zijn het dal in gedaald. Vanuit ons raam kijken we gewoon over ze heen. Een groot wit tapijt, uitgestrekt tussen bergen. En hoe langer je kijkt, des te mooier het eigenlijk wordt. Vooral als de zon heel langzaam de strijdt met de wolken begint te winnen. Straaltje voor straaltje verdrijft het oranje/gele licht het treurige grijs/wit. Ik gooi nog maar eens blok hout in de open haard en besluit dan ook maar een wijntje open te trekken. Het is immers vakantie. En ook al is het koud, nat en bewolkt... dit is ook een mooi schouwspel. We besluiten een dagje binnen te blijven en te genieten van ons uitzicht. En de wijn. En de open haard. En elkaar!

'240194' door Willemien '240194' door Willemien

PortugalMinho

PortugalMinho

Espigueros

Willemien

Het nationale park Peneda Geres is een van de mooiste natuurattracties van Portugal. Op verscheidene plekken in het park, met name in Lindoso, is de grafachtige architectuur van de espigueiros (graanschuren) te zien. Ze zijn van hout of graniet, staaan op zuilen en zijn ter ventilatie voorzien van latten. Hierdoor krijgen het graan en de mais de juiste vochtigheidsgraad en liggen ze buiten bereik van kippen en knaagdieren. Bovenop staat een kruis of een piramide. Het uiterlijk van deze graanschuren is sinds de 18de eeuw nauwelijks veranderd.

'522768' door konne000 '522768' door konne000

PortugalMinho

PortugalMinho

Bom Jesus do Monte

konne000

Zo'n 15 km. noordoostelijk van de prachtige stad Braga ligt het beroemde Portugese heiligdom Bom Jesus do Monte of te wel 'Goede Jezus op de Berg'. Je komt er vis een slingerende weg naar boven. Halverwege is een parkeerplaats en kun je kiezen om een kabelbaan te nemen of via de vele trappen naar boven te gaan. De derde optie is dat je helemaal door rijdt tot aan de kerk op de top. Ook hier is een parkeerplaats en een restaurant! Een bijzondere plek, die zeker een bezoekje waard is!

'527492' door konne000 '527492' door konne000

PortugalMinho

PortugalMinho

Portugese kust

konne000

Als je bij de Portugese kust noordwaarts rijdt van Viana de Castelo, kom je langs het mooie kustplaatsje Vila Praia de Ancora. Zeer relaxed, mooie kust en heerlijke restaurantjes! Lekker om hier even van zee en rotsen te genieten!

'491876' door MiaSpierings '491876' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Mosteiro de Sao...Mar

MiaSpierings

De regio Braga staat bekend als bijzonder religieus. Er zijn dan ook diverse prachtige kerken. Een van de minder bekende lokaties is het Mosteiro de Sao Martinho de Tibaes. Toch is dit klooster meer dan een bezoekje waard. Tijdens ons bezoek hebben we het hele klooster, dat als museum in gebruik is, op eigen houtje kunnen bekijken. Het interieur is bijzonder rijk versierd. In het hele gebouw was enkel nog een klas met schoolkinderen aanwezig. Het was geweldig om op je gemak dit klooster te bekijken. Een echte aanrader.

'511385' door petervanderwaal '511385' door petervanderwaal

PortugalMinho

PortugalMinho

Viana by night

petervanderwaal

Eigenlijk zou ik deze plek niet moeten verklappen, maar aangezien Columbus toch van gebaande paden afwijkt..... Viana do Castelo....in het uiterste noorden van Portugal is zo'n plek....Een havenstadje wat op sommige plekken niet echt bijzonder lijkt, maar er hangt een heerlijke sfeer. Overdag in de zomer veel zon...maar aangenaam en 's avonds koelt het er heerlijk af naar zelfs frisse temperaturen....Het centrum van het stadje is fraai en als je dan zo 's avonds over straat slentert... De versiering en verlichting is elke zomer in augustus aanwezig vanwege het grootste 5 daagse feest van Noord-Portugal...Romaria de nossa senhora da Agonía...probeer het mee te maken.....je zult verbaast zijn !

'512171' door MiaSpierings '512171' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Ponte de Lima

MiaSpierings

Ponte de Lima is een mooie stad aan de rivier de Lima. Tijdens een wandeling door dit leuke stadje viel mijn oog op dit mooie kerkje. Dit kerkje is een mooi voorbeeld van de regionale bouwstijl. Mooi wit pleisterwerk omgeven door natuurstenen ornamenten. Een plaatje.

'521960' door konne000 '521960' door konne000

PortugalMinho

PortugalMinho

Klooster

konne000

Hier een beeld van het klooster São Gonçalo in de mooie stad Amarante. Het klooster ligt aan de Rio Tamega en je komt er via een prachtige, oude Romeinse brug! Boven de rivier zijn tal van restaurantjes met uitzicht op deze rivier!

'507010' door MiaSpierings '507010' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Boulevard van Apulia

MiaSpierings

Apulia is een klein kustplaatsje ten noorden van Porto. Aangezien er geen haven is parkeert men de vissersboten na het werk op de boulevard. Dit geeft toch een leuk stadbeeld.

'199187' door cladonia '199187' door cladonia

PortugalMinho

PortugalMinho

Platteland

cladonia

Wandelend langs wat boerderijen in het heuvelachtige landschap troffen we dit gezellige onderonsje aan.

'507482' door MiaSpierings '507482' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Molens bij Apulia

MiaSpierings

Bij het kust plaatsje Apulia staan een paar oude molens in het duingebied. Er zijn enkele houten paden aangelegd zodat je langs de molens kunt wandelen zonder dat je door het mulle zand hoeft te zwoegen. De molens geven iets extra's aan het stadsbeeld.

'484351' door MiaSpierings '484351' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Bom Jesus

MiaSpierings

Even buiten Braga ligt Bom Jesus do Monte. Dit betekent "goede Jezus van de berg". Deze bijzondere bedevaartskerk heeft 6 kapellen die het lijden van Christus uitbeelden. De Heilige Trap brengt je naar de kerk. Driehonderd treden lang kun je je een "echte" pelgrim voelen – de werkelijk toegewijde pelgrims ‘nemen’ deze trap overigens op hun knieën. Dit heiligdom werd meerdere keren door de paus bezocht.

'411702' door kokkeeri '411702' door kokkeeri

PortugalMinho

PortugalMinho

Kerkje of schuurtje?

kokkeeri

In het Noorden van Portugal vind je in veel dorpjes een of meerdere espinheiros. Oude (maar ook wel eens nieuw gebouwd in een oude stijl) graanschuurtjes, die op het eerste gezicht wel op minikerkjes lijken. Door de constructie is er een natuurlijke ventilatie, waardoor het mais goed kan drogen. Meestal staan er een paar bij elkaar, maar bij Soajo vonden we een heel veld van deze bijzondere bouwwerkjes!

'486601' door MiaSpierings '486601' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Mosteiro de Sao...Mar

MiaSpierings

De regio Braga staat bekend als bijzonder religieus. Er zijn dan ook diverse prachtige kerken. Een van de minder bekende lokaties is het Mosteiro de Sao Martinho de Tibaes. Toch is dit klooster meer dan een bezoekje waard. Tijdens ons bezoek hebben we het hele klooster, dat als museum in gebruik is, op eigen houtje kunnen bekijken. In het hele gebouw was enkel nog een klas met schoolkinderen aanwezig. Het was geweldig om op je gemak dit klooster te bekijken. Een echte aanrader.

'508074' door MiaSpierings '508074' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Visafslag in Apulia

MiaSpierings

In kustplaatsen heeft de visvangst vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Ook in het kleine kustplaatsje Apulia. Nadat de vis aan land is gebracht gaan de vissers gelijk naar hun kleine verkooppunten vanuit een soort parkeergarage. De kopers staan al te wachten. Alleen moet men nog over de prijs onderhandelen. Die is natuurlijk afhankelijk van het aanbod van die dag.

'507285' door MiaSpierings '507285' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Wachten op de vangst.

MiaSpierings

Het binnen brengen van de vangst van de dag is in veel kustplaatsen een sociale gebeurtenis. Iedereen komt kijken. De oude mannen kijken of de jeugd het wel goed doet. Anderen komen om vis te kopen. Maar iedereen knoopt een praatje aan en neemt het nieuws van de dag door. Zo ook deze twee heren in Apulia. Lekker kijken naar alle activiteiten en gelijk een goed gesprek. Een prima manier om de dag te beginnen.

'259047' door Willemien '259047' door Willemien

PortugalMinho

PortugalMinho

Ponte de Lima

Willemien

Ponte de Lima is een mooie stad aan de rivier de Lima. De Romeinse brug van de Ponte de Lima heeft nog 5 oorspronkelijke stenen bogen. De rest is gerestaureerd. Op de achtergrond de kerk Santo Antonio. De stadsmarkt op maandag vindt aan de oever van de rivier plaats.

'484224' door MiaSpierings '484224' door MiaSpierings

PortugalMinho

PortugalMinho

Paasen in Braga

MiaSpierings

Na carnaval begint de 40 dagen tijd naar Pasen. In Portugal wordt Pasen pas echt gevierd. Tijdens ons bezoek aan Braga was de hele stad versierd. Ook de kathedraal was prachtig versierd met bloemen.

'332126' door mikkie '332126' door mikkie

PortugalMinho

PortugalMinho

Vissershuisjes

mikkie

deze bijzonder gekleurde visserhuisjes staan aan het kanaal van aveiro.aveiro wordt ook wel het venetie van portugal genoemd.waar naast zout pannen ook de visserij het uitstekend doet.