Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Levada do Rei

Madeira,
Portugal


LET OP: ik kan sinds gisteren alleen maar foto's uploaden Via mijn iMac en iPhone, tot voor kort werkte eindelijk alles weer alleen is er weer een update van de site geweest volgens mij. Ik kan niet meer reageren of hartjes aanklikken, ook kan ik maar een paar foto's zien. Excuses als ik geen reactie geef bij een foto!!!

Madeira is een paradijs voor wandel en natuurliefhebbers. Diverse van de mooiste routes gaan langs de eeuwenoude irrigatiekanalen ofwel de levadas. Op Madeira is er meer dan 3000 kilometer wandelpad langs de levadas te volgen door de mooiste natuur van het eiland.

Het woord levada is afgeleid van het Portugese woord levar, dat dragen betekent. Een levada is een irrigatiekanaal, gegraven om het water uit de hoge bergen in het noorden te verdelen over het lager gelegen landschap. Op Madeira vind je het grootste netwerk van levadas ter wereld en op de meeste ervan is er een voetpad langs het kanaaltje te vinden. Om het water door de bergen te kunnen leiden zijn er op diverse plekken tunnels aangelegd. Deze tunnels variëren van een paar honderd meter tot bijna 5 kilometer in lengte.

Wanneer je op Madeira bent kun je het eiland eigenlijk niet verlaten zonder minstens één levada wandeling te hebben gelopen. Je hebt de keus uit kortere en langere routes die variëren in moeilijkheidsgraad. Afhankelijk van je (wandel) ervaring zijn de routes zelfstandig te lopen maar er gaan ook veel mensen met een gids op pad.

De Levada do Rei is een gevarieerde wandeling van 5,1 kilometer heen (en ook weer 5,1 kilometer terug over hetzelfde pad). Op ongeveer de helft van de route, kom je door een bijzonder stuk bos. Dit bos is vrijwel onaangetast en bevat diverse unieke plantensoorten zoals de laurier- en mahonieboom.