Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Madeira image

Madeira nieuwe bijzondere vakantie bestemming in Europa

Madeira
Portugal
JeroenDeeg

Madeira nieuwe bijzondere vakantie bestemming in Europa

Op verkenning:
Met een scooter het groene en bergachtige Madeira verkennen is echt heerlijk. Op de eerste dag werden er twee scooters bij ons hotel gebracht, en we trokken er meteen op uit. Het idee was om vanuit Funchal de hoofdstad naar het meest westelijke puntje van het eiland te rijden, Ponta do Pargo. Al snel bleek dat het veel te ver zou zijn met de scooters doordat het alleen maar klimmen en dalen was door het schitterende berglandschap. Daarom kwamen wij niet verder dan Ribeira Brava en stopte bij een uitzichtpunt waar de prachtige kust en het blauwe water zeer goed te zien is. Op de terugweg kwamen we nog langs Cabo Girão de hoogste zeeklif van Europa met een hoogte van 580 meter. En dan zie je pas echt goed hoe Madeira er uitziet, groene terrasvormige bergen, smalle weggetjes en kleine witte huisjes hoog op de bergen.

Mijn gedachte dwaalde even weg:
De volgende dag trokken we met de scooters meer het binnenland in richting Curral das Freiras, wat zeer spectaculair te noemen is met soms 25% klimmen hadden de scooters er wel moeite mee om naar boven te rijden. Uiteindelijk stopte we bij Eira do Serrado een uitzichtpunt tussen de groene bergen, de wolken surfend over de bergen en uitkijkend op het dorpje Curral das Freiras. Heel even had ik het idee dat ik in Peru was, maar nee ben nog steeds in Europa.

Koloniaal Funchal:
Na twee dagen door de bergen te hebben gereden en veel kilometers te hebben afgelegd was het nu tijd om het wat rustiger aan te doen. We besloten om naar Funchal te gaan, 5 minuten rijden vanaf ons hotel. We namen de kabelbaan van Funchal naar Monte een klein dorpje hoog in de bergen. De weg omhoog gaf een prachtig gezicht over de stad en de haven. Boven te zijn aangekomen bleek dat Monte niet meer was dan een kerkje en een bloemen park dus we besloten om maar weer naar beneden te gaan en onderaan wat te drinken. Lopend door een smal straatje met kleurrijke koloniale gebouwtjes had ik weer even het idee dat ik in Zuid-Amerika liep.

Madeira´s waterwereld:
Om dolfijnen te spotten en te snorkelen in het blauwe water namen we een catamaran. Al snel van de kust te zijn verdwenen komen we een hele school met dolfijnen tegen die zeer dichtbij komen prachtig om te zien. Nadat de dolfijnen verdwenen gingen we naar de tweede spot locatie waar weer heel snel dolfijnen tevoorschijn kwamen en meer kans om deze dolfijnen vast te leggen helaas niet springend uit het water maar ben tevreden met het resultaat. We varen weer verder naar de laatste stop. En wat voor een stop, we komen stil te liggen bij de immens hoge klif van Cabo Girão.
Het doet me denken aan de Na-Pali kust van Kauai Hawaii die uiteraard nog spectaculairder en mooier zijn. Maar die van Cabo Girão komt een heel klein beetje in de buurt. Tijd om te zwemmen, duikbril op en gaan. Het water is kraak helder en de gekleurde visjes zijn super goed te zien en daar beleef ik alweer een geluksmomentje.

Een andere wereld op het eiland:
In het oosten van het eiland ligt een prachtig natuurreservaat genaamd Ponta de são lourenço met spectaculaire vulkanische rotsformaties, een compleet uniek landschap vergeleken met de rest van het eiland is het hier niet groen. Het lijkt op IJsland maar dan met een zeer aangename tempratuur. Er ligt een schitterend wandel pad langs steile kliffen met prachtige panoramische uitzichten. Zoiets had ik nog niet eerder gezien. Door een zeer steile en pittige klim komen we bij het eindpunt en het uitzicht is fenomenaal. In de verte staat er een vuurtoren bovenop een rots het lijkt het einde van de wereld.

Berg hoppen:
De laatste dag is helaas alweer aangebroken maar we hebben nog één mooie tocht voor de boeg. Met de scooters door de bergen naar Pico do Arieiro de op een na hoogste berg van het eiland met een hoogte van 1818 meter. Vanaf deze bergen liepen we naar de hoogste berg van het eiland met een hoogte van 1862 meter. Een pittige maar zeer mooie wandeling. Maar als je ziet waar je loopt heb je niet eens door dat je loopt. Ook hier is het uitzicht over de groene bergen en de kleurrijke bloemen schitterend.

Wat mij betreft is Madeira een unieke bestemming binnen Europa en voelt als een verre bestemming. Het eiland is nog niet overspoeld door toeristen en dus zeer aangenaam.
Het eiland heeft een subtropisch klimaat, en de tempratuur tussen de 25 en 30 graden is zeer aangenaam te noemen waardoor het heerlijk is om veel te zien en te doen want dat kan hier zeker.

Foto's

906a1.jpg
906a1.jpg
JeroenDeeg
efbe6.jpg
efbe6.jpg
JeroenDeeg
01b10.jpg
01b10.jpg
JeroenDeeg
8ba60.jpg
8ba60.jpg
JeroenDeeg
f7781.jpg
f7781.jpg
JeroenDeeg
aa619.jpg
aa619.jpg
JeroenDeeg
e3eb5.jpg
e3eb5.jpg
JeroenDeeg