Madeira

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Madeira image

Madeira wandeleiland

Madeira
Portugal
Molenaar

Madeira wandeleiland

Hoewel je het hele jaar vakantie kunt houden op Madeira om er te wandelen is de periode mei tot en met september de meest ideale periode.
Daarbuiten kan het in de bergen best koud zijn.
Houd er ook rekening mee dat als je vakantie viert in het noorden van Madeira dat daar de temperatuur gemiddeld 5°C lager is dan in het zonnige zuiden.

Wandelen op Madeira houdt meestal in wandelen langs een levada.
Deze irrigatie kanalen zijn gemaakt om het regenwater uit het noordelijke deel te leiden naar het warmere en drogere zuidelijke deel. Voor het onderhoud van de kanalen zijn er smalle paden langs de levada. De eerste kolonisten van het eiland gebruikte Moorse slaven om deze kanalen aan te leggen. Tegenwoordig worden deze veelvuldig gebruikt als wandelpaden voor toeristische wandelingen. De totale lengte wordt geschat op 2100 km!! De kanalen worden nog steeds voor de irrigatie gebruikt. Voor het beheer zijn er levada beheerders. Verbaas je dus niet als je onverwacht een soort boswachter tegenkomt die met schep op bijl ergens bezig is het pad te herstellen, blad uit het kanaal aan het verwijderen is of andere werkzaamheden verricht.
Levada wandelingen hebben voor- en nadelen. De belangrijkste voordeel is dat het hoogteverschil geleidelijk is, daarom zijn de wandelingen vaak niet zwaar. Een belangrijk nadeel is dat deze wandelpaden smal zijn en bij regen glad kunnen zijn. Inmiddels zijn er steeds meer wandelingen waar op gevaarlijke stukken er leuningen zijn van staaldraad. Echter nog steeds is het noodzakelijk om dan geen hoogtevrees te hebben. Soms kijk je honderden meters steil naar beneden. Voordat je aan een wandeling begint is het belangrijk om de route informatie goed te lezen. Er zijn moeilijkere wandelingen met stukken zonder leuningen. Daar is bergwandel ervaring noodzakelijk en moet je beslist geen hoogtevrees hebben. Onderschat de gevaren niet. Let ook op of er tunnels in de route zijn opgenomen. Deze zijn onverlicht dus is een goede zaklantaarn of hoofdlamp noodzakelijk.
Kies in het begin in de wandelgidsen de makkelijke wandelingen. Ook deze wandelingen komen vaak op prachtige plekken. Neem voldoende drinken en wat te eten mee want meestal kom je onderweg geen gelegenheden tegen waar je iets kunt krijgen. De natuur rondom de levada’s is vaak prachtig. Meestal zie je hagedissen, vaak forel in het water en allerlei prachtige planten. Soms moet je dezelfde wandelingen teruglopen naar het startpunt. Soms kun je aan het eind op via een bus of taxi terug naar het startpunt.
Er zijn in Nederland diverse wandelgidsen te koop met een overzicht en beschrijving van de levada wandelingen.
De wandelingen variëren in populariteit. Sommige wandelingen zijn zo beroemd dat je op drukke dagen het gevoel hebt in een file terecht te zijn gekomen. Op andere wandelingen kun je soms de hele dag niemand tegen komen. De bekendste wandelingen zijn die naar de Risco waterval en de vijfentwintig bronnen, een zware (voor gevorderden) maar zeer mooie wandeling is de wandeling naar Clardeirao Verde. Eén van de hoogste is de wandeling naar de Pico Ruivo