Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Koning van Portugal

Lissabon,
Portugal


Lissabon. Het Mosterio de São Vicente de Fora en de aangebouwde kerk zie je al van verre liggen. Ze zijn tegen de heuvel gebouwd en eenmaal binnen voert een wandeling door de kloostergangen of over het dak je even terug naar tijden waarin het gebouw werd bewoond door monniken. Je wordt er overmand door een serene vrede terwijl enkele exposities je iets meer vertellen over de geschiedenis van zowel klooster als stad.

In één van de ruimtes rusten de koningen van Portugal die regeerden vanaf de 17e eeuw tot aan 1910. Twee markante graftombes in het midden van deze ruimte staan zij aan zij en aan het hoofd daarvan knielt een in wit marmer gehouwen vrouw, wenend, met haar handen in haar gezicht. Zij is de weduwe van de koning en de moeder van de kroonprins die in 1908 werden vermoord en nu daar hun laatste rust hebben gevonden. Zelfs meer dan honderd jaar later is het tafereel nog steeds hartverscheurend. Haar tweede zoon werd gekroond tot koning maar in 1910 werd de monarchie in Portugal afgeschaft.

Na het einde van het koningschap kende Portugal verschillende staatsvormen en werd het uiteindelijk een dictatuur, onder leiding van Antonio Salazar die in de jaren 20 van de vorige eeuw de macht kreeg. Hij werd uiteindelijk op 25 april 1974 middels een geweldloze staatsgreep afgezet. Deze actie kreeg later meer bekendheid onder de naam Anjerrevolutie. De datum van 25 april heeft nog steeds veel betekenis voor de Portugezen als zijnde het begin van de democratie en deze vind je op veel plaatsen terug.