Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Viva Viagem of de Lisbon kaart?

Lissabon,
Portugal


Ik had vooraf en ter plekke enig studeren nodig alvorens het systeem me duidelijk was en ik de juiste kaartkeuze kon maken. Dus laat ik even de moeite nemen om de opties op een rijtje te zetten:

Op de luchthaven bij de VVVbalie de [url="http://www.visitlisboa.com/getdoc/c57e20cd-1cec-4525-8300-90bc7eb7de9f/LISBOA-CARD.aspx" target="_blank"]Lissabonkaart [/url]aangeschaft. Keuze uit 24 (18,00€), 48 (31,50€) of 72 uur (39,00€). In het boekje zitten vouchers waarmee je korting krijgt op de [url="http://www.yellowbustours.com/en/cities/lisbon/airport-transport/" target="_blank"]airportbus.[/url] Zodoende voor slechts 2,00€ comfortabel naar hartje centrum. Taxi is 15,00€ tot 20,00€. (koffers apart in rekening gebracht). Overige [url="http://www.lisbon-airport.com/transportation.html" target="_blank"]mogelijkheden.[/url]

De Lisbon kaart wilden we pas de volgende dag laten ingaan. Gebruik van alle metro, bus, tram en liften in de stad en de trein naar Cascais en/of Sintra. Gratis toegang tot nationale musea en 10 tot 30% korting bij andere musea en monumenten. Ook kortingsvouchers voor diverse excursiebureau's. Of op port- en tapasproeverijen. Wij hebben de kaart benut voor gratis entrees en kortingen bij de musea (zo rond de 8,00 -10,00 per museum) en monumenten, een paar metro- tram- en busritjes en de trein v.v. naar Cascais. Wij gebruikten de kaart pas om 11.30 dus op dag 4 er ook nog gebruik van gemaakt. Op zondagen zijn sommige musea zo wie zo gratis toegankelijk, dus die hebben wij dan ook voor zondag bewaard. Boven de grond is het natuurlijk leuker dan onder de grond, maar de metro is wel erg efficient. De bussen en vooral de trams zijn overvol! Zeker tram 15e richting Belem, en lijnen 25e en 28e die dwars door de oude wijken van oost naar west rijden. Dit zijn ook de gerenomeerde zakkenrollersparadijzen! Een alternatief zou ook kunnen zijn de[url="http://www.askmelisboa.com/en/content/tram-circuit-colinas-tour" target="_blank"] tramtour [/url]met de toeristische trams (die zitten op hetzelfde spoor) en zijn ook druk.

Een 24 uurskaart openbaarvervoer: metro, tram en bus kost 6,00. (geen trein) Hiervoor heb je de [url="http://www.metrolisboa.pt/eng/customer-info/viva-viagem-card/" target="_blank"]Viva Viagemkaart [/url](0,50ct) nodig. Deze kaart is 1 jaar geldig en kun je steeds een product oploaden via machine/ aan balie op een metrostation. Bij elke instap check je in. Het product moet eerst ´op´ zijn alvorens deze voor een ander product/andere vervoerder benut kan worden.

Losse kaartjes in tram: 2,45, in bus: 1,85, in tramliften: 3,50! per rit. Enkel trein Sintra: 2,65.
Losse kaartjes in metro: kan niet, VivaViagemkaart kopen van 0,50 ct en daar een of meerdere ritjes uploaden.

Ik heb een klein beetje voordeel gehad van de 3 daagse Lisbonkaart.