Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Begraafplaats van genoegens en vermaak

Lissabon,
Portugal


Cemitério dos Prazere (Begraafplaats van Genoegens/Vermaak). Ja, zo heet het echt maar het is er zeker geen dolle boel. Het is één van de grootste en meest beroemde begraafplaatsen in Lissabon, gelegen in het westelijke deel in de wijk Campo. Deze begraafplaats is aangelegd in 1833, is ongeveer 20ha. groot en heeft meer dan 70 symmetrisch aangelegde paden, meerdere mausolea en vele begraafhuisjes.

De begraafplaats ontstond nadat de stad door cholera werd getroffen en er dringend behoefte was aan een massagraf. Inmiddels liggen hier heel wat beroemde Portugezen begraven en zien de grafhuisjes er zeer opvallend uit.
Veel ervan hebben gordijntjes, mooi aangelegde voortuintjes of sierperkjes. De doden liggen soms ook bij elkaar in huisjes gedecoreerd met plastic rozen, droogboeketten en met verroeste deuren. Als er een deur openstaat zie je houten kisten, half vergane kanten kleedjes en vergeelde fotolijstjes uit 1890. Vaak zijn de raampjes kapot en kun je ook op deze manier een blik naar binnen werpen. Het voelt wel ongemakkelijk, moet ik zeggen. En soms ook behoorlijk luguber, als een kist scheef is weggezakt en je kijkt de donkere diepte in...

Heel bijzonder is het grafhuisje van Pedro Folque. Zijn graf lijkt qua uiterlijk op een vesting met talloze torentjes. Prachtig is ook de engel met stenen vleugels op een familiegraf bij de ingang van Eterna Saudade. Op Cemitério dos Prazere liggen onder meer musici, dichters, filmsterren, militairen en schilders begraven. Bij de 'beroemde graven' staan bordjes met daarop aangegeven dat hier een bekend persoon ligt.

Vanaf het hoogste punt van de begraafplaats heb je als bezoeker een fraai uitzicht over de wijk Alcantara en de brug over de Taag.

Adres: Cemiterio dos Prazeres, Parado das Prazeres, Lissabon.
Tram: de beroemde lijn 28 tot Parado das Prazeres (tevens eindpunt van deze lijn).
Je kunt er terecht van oktober tot april van 9.00 - 17.00 uur en in mei tot september tot 18.00 uur, de toegang is gratis.

Een bezoek hieraan maakt heel veel indruk op je, toen wij er waren trokken loodgrijze wolken de lucht dicht en vielen er dikke tranen naar beneden. Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je een citytrip gaat maken naar Lissabon, maar het verbaasde me dat hier nog geen tip over is geplaatst (voor zover ik kon zien). Een bijzonder mooie en indrukwekkende locatie die je echt gezien moet hebben!