Lissabon

'491075' door laidbackfool '491075' door laidbackfool

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Heuvelachtig Lissabon

laidbackfool

Niet eerder dacht ik erover om naar Lissabon te gaan. Op de één of andere manier had ik nooit gedacht dat dit zo'n schitterende stad was. Het krijgt niet de credits zoals bijvoorbeeld Barcelona die krijgt terwijl Lissabon zich daar wel mee kan meten. Heerlijk om zo verrast te worden in ieder smal straatje die je tegenkomt, de trams die overal de bergen opklimmen en de lieve mensen die hier wonen.

'459976' door hansdewildt '459976' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Stadsbeeld !

hansdewildt

De gotische ruïnes van de karmelietenkerk Igreja do Carmo, vormen een indrukwekkende getuigenis van de aardbeving uit 1755. De kerk is gebouwd in de 14e eeuw. Een deel van de kerk is overeind gebleven en kan nog bezocht worden. Hij is goed te bereiken met de elektrische lift de Elevador de Santa Justa. Deze lift is gebouwd in 1902 en brengt je van de Rua Santa Justa naar de hogergelegen wijk Baixa Deze wijk ligt namelijk 45 meter hoger, niet veel maar toch een hele klim…..

'386517' door agrotewal '386517' door agrotewal

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Klederdracht

agrotewal

Deze vrolijke meisjes stonden op een toeristisch punt in Lissabon en wilde wel even poseren. De klederdracht komt uit het Noorden van Portugal, de provincie Minho.

'482615' door Jan10e '482615' door Jan10e

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Viva Viagem of de...L

Jan10e

Ik had vooraf en ter plekke enig studeren nodig alvorens het systeem me duidelijk was en ik de juiste kaartkeuze kon maken. Dus laat ik even de moeite nemen om de opties op een rijtje te zetten: Op de luchthaven bij de VVVbalie de [url="http://www.visitlisboa.com/getdoc/c57e20cd-1cec-4525-8300-90bc7eb7de9f/LISBOA-CARD.aspx" target="_blank"]Lissabonkaart [/url]aangeschaft. Keuze uit 24 (18,00€), 48 (31,50€) of 72 uur (39,00€). In het boekje zitten vouchers waarmee je korting krijgt op de [url="http://www.yellowbustours.com/en/cities/lisbon/airport-transport/" target="_blank"]airportbus.[/url] Zodoende voor slechts 2,00€ comfortabel naar hartje centrum. Taxi is 15,00€ tot 20,00€. (koffers apart in rekening gebracht). Overige [url="http://www.lisbon-airport.com/transportation.html" target="_blank"]mogelijkheden.[/url] De Lisbon kaart wilden we pas de volgende dag laten ingaan. Gebruik van alle metro, bus, tram en liften in de stad en de trein naar Cascais en/of Sintra. Gratis toegang tot nationale musea en 10 tot 30% korting bij andere musea en monumenten. Ook kortingsvouchers voor diverse excursiebureau's. Of op port- en tapasproeverijen. Wij hebben de kaart benut voor gratis entrees en kortingen bij de musea (zo rond de 8,00 -10,00 per museum) en monumenten, een paar metro- tram- en busritjes en de trein v.v. naar Cascais. Wij gebruikten de kaart pas om 11.30 dus op dag 4 er ook nog gebruik van gemaakt. Op zondagen zijn sommige musea zo wie zo gratis toegankelijk, dus die hebben wij dan ook voor zondag bewaard. Boven de grond is het natuurlijk leuker dan onder de grond, maar de metro is wel erg efficient. De bussen en vooral de trams zijn overvol! Zeker tram 15e richting Belem, en lijnen 25e en 28e die dwars door de oude wijken van oost naar west rijden. Dit zijn ook de gerenomeerde zakkenrollersparadijzen! Een alternatief zou ook kunnen zijn de[url="http://www.askmelisboa.com/en/content/tram-circuit-colinas-tour" target="_blank"] tramtour [/url]met de toeristische trams (die zitten op hetzelfde spoor) en zijn ook druk. Een 24 uurskaart openbaarvervoer: metro, tram en bus kost 6,00. (geen trein) Hiervoor heb je de [url="http://www.metrolisboa.pt/eng/customer-info/viva-viagem-card/" target="_blank"]Viva Viagemkaart [/url](0,50ct) nodig. Deze kaart is 1 jaar geldig en kun je steeds een product oploaden via machine/ aan balie op een metrostation. Bij elke instap check je in. Het product moet eerst ´op´ zijn alvorens deze voor een ander product/andere vervoerder benut kan worden. Losse kaartjes in tram: 2,45, in bus: 1,85, in tramliften: 3,50! per rit. Enkel trein Sintra: 2,65. Losse kaartjes in metro: kan niet, VivaViagemkaart kopen van 0,50 ct en daar een of meerdere ritjes uploaden. Ik heb een klein beetje voordeel gehad van de 3 daagse Lisbonkaart.

'485464' door hansdewildt '485464' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Toren van Belem !

hansdewildt

De toren van Belem is gebouwd in Renaissance- en Manuelstijl tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vijandelijke schepen uit de haven te weren. Deze toren stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de rivier de Taag. Door de Grote Aardbeving van 1755 wijzigde de loop van deze rivier zich en met het geleidelijk opschuiven van de oever ligt de toren nu aan de kade. Heel bijzonder eigenlijk ! Het is een toeristische trekpleister van formaat en je zult hier dus nooit de enige zijn om van dit bouwwerk te genieten maar het is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard, een mooie herinnering aan de glorietijden van Portugal.

'13859' door Linda70 '13859' door Linda70

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Typisch Lissabon

Linda70

Lissabon is op 7 heuvels gebouwd en heeft daardoor steile hellingen. Het is geweldig om de stad per voet te verkennen, maar om een behoorlijke klim te besparen kan je ook kiezen voor 'de electrico' (tram). Vanuit diverse punten in de stad heb je een prachtig uitzicht: smalle steegjes, kleurrijke balkonnetjes, karakteristieke trams met in de verte de Taag.

'359389' door hansdewildt '359389' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Triomfboog !

hansdewildt

Het grootste en mooiste plein van Lissabon de Praca do Comercio, of beter bekend het Paleisplein was 400 jaar lang de locatie van het koninklijke paleis . Het vierkante plein wordt aan beide zijde omsloten door schaduwrijke galerijen en aan de noordkant door een gigantische triomfboog. De prachtige gele gebouwen steken mooi af bij de schitterende triomfboog die weer toegang geeft tot de mooie straat, de Rua Augusta! Jammer, ze waren het plein opnieuw aan het bestraten , maar je kunt niet alles hebben toch ?

'458806' door Fransvdg '458806' door Fransvdg

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Jesus Christ Supersta

Fransvdg

Iedereen die in Lissabon geweest is heeft daar vast en zeker aan de overkant van de rivier de Taag het grote Christusbeeld gezien. Dat is daar neergezet uit dankbaarheid, omdat Portugal heel weinig last heeft gehad van de Tweede Wereldoorlog. Het Rooms-katholieke geloof is in Portugal heel belangrijk, dus die dankbaarheid is goed te verklaren. Bij het terugkijken van mijn oude dia's kwam ik ook deze tegen. Ik moest meteen aan de filmtitel Jesus Christ Superstar denken. Ik vond dat een geweldig mooie rock-opera. Hoofdrolspeler Ted Neeley werd in 1974 genomineerd voor een Golden Globe Award voor zijn vertolking van Jezus. (Lees svp ook mijn verhaal bij The double. Ik heb me vergist. Dit is Cristo Redentor uit Rio de Janeiro. De echte Cristo Rei zie je bij The double...)

'458143' door Jan10e '458143' door Jan10e

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Patio

Jan10e

Deze patio is van het Casa di Patio. Een leuke boutique accommodatie in de wijk Chiado. Niet te duur. Zonder poespas. Een heel plezierige staff en lekker ontbijt. Er is keuze uit verschillende soorten kamers en appt. Aanbiedingen mgl. via boekingssites. Diverse restaurantjes in de buurt. Het is even zoeken in de wirwar van straatjes want je moet onder een huizenblok door. Mij sprak de rust van de patio aan. Om mijn moeie voeten lekker gezeten in het zonnetje uit te laten rusten... Dat is dan ook niet tegengevallen. http://shiadu.com/Portugal/Lisbon/Casa-do-Patio/home

'457749' door Jan10e '457749' door Jan10e

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Zonsondergang Taag

Jan10e

Veel Lisboans flaneren tijdens mooie avonden aan de kade van de Taag. Wij zijn op een muurtje gaan zitten en vonden het wel leuk om de zon achter de brug in het water te zien zakken. De brug is geopend voor het publiek op 6 augustus 1966, en heette oorspronkelijk Ponte Salazar (Salazarbrug), naar de premier/dictator Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie in 1974 werd de naamplaat verwijderd en werd de brug demonstratief met verf omgedoopt in "25 aprilbrug".

'360020' door hansdewildt '360020' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Klooster !

hansdewildt

De binnenplaats van het schitterende klooster Mosteiro dos Jeronimos. Dit mooie klooster werd gebouwd in de manuelstijl door Joao de Castilbo in 1501 en werd voltooid in 1544. Hier de binnenplaats met zijn bogen en balustraden die zijn versierd met verfijnd maaswerk ! (dit keer maar geen spreekwoord over het kloosterleven)

'484749' door Daisy11 '484749' door Daisy11

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Avondje Lissabon

Daisy11

In Lissabon rijden tal van deze leuke gele en rode trammetjes. Ik ben aan het oefenen met bewerken en dit is het resultaat van een avondopname van de tram. Mijn eerste echte 'bewerking'.. Ben benieuwd wat jullie er van vinden :-)

'385910' door ejbaaijens '385910' door ejbaaijens

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Kabeltram

ejbaaijens

Lissabon, 25 graden, slenteren door de wijk Bairro Alto (Bovenstad). Het is een wijk in het centrum van Lissabon. Het ligt boven de zakenwijk Baixa. Het gebied staat vooral bekend als winkel- en uitgaansgebied. In Bairro Alto zijn vele kleine cafés te vinden, waar ook veel fado wordt gespeeld. De wijk stond voor de jaren '90 bekend als verpauperd, maar kreeg daarna een opknapbeurt. Huizen hebben nu mooie kleuren. Er rijden nog 3 kabeltrams die mensen de soms stijle heuvels omhoog brengen.

'412566' door REvanSlooten '412566' door REvanSlooten

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Elevador de Bica

REvanSlooten

De Elevador de Bica is één van de zo typische kabeltrammetjes in Lissabon. Deze rijdt tussen de straten Largo do Calhariz en de Rua de São Paulo. De kabeltram is op 28 juni 1892 in bedrijf genomen. Het was een ontwerp van Raoul Mesnier de Ponsard en is sinds 19 februari 2002 een nationaal monument.

'420178' door chateau '420178' door chateau

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Taagbrug

chateau

De Taag is een rivier op het Iberisch Schiereiland. De Taag mondt voorbij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan. Het is met een lengte van ruim 1000 kilometer de langste rivier van het schiereiland. De Taag wordt gebruikt voor de irrigatie van de droge omliggende landbouwgebieden, en via de talrijke stuwdammen voor stroomopwekking. Langs de oevers wordt wijn verbouwd, bijvoorbeeld in de streek Ribatejo in Portugal.

'366119' door EvanderHel '366119' door EvanderHel

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Historische pracht!

EvanderHel

Het Praça do Comércio, dat onder de Lissabonners ook bekend staat als Terreiro do Paço, het Paleisplein, is een enorm plein vlakbij de Taag. Hier stond vier eeuwen lang het koninklijk paleis, tot het in 1511 van plaats veranderde. Het oorspronkelijke paleis werd verwoest tijdens de aardbeving van 1755, die vergezeld ging van een enorme vloedgolf en grote branden. De eerste minister van koning José I, de markies van Pombal, liet het plein heraanleggen en een nieuw paleis bouwen, dat er vandaag de dag nog steeds staat maar tegenwoordig dienst doet als regeringsgebouw. Aan drie zijden omringen schitterende hoge galerijen het enorme plein dat inmiddels weer 'leeg' is. Voorheen werd het gebruikt als parkeerplaats, eeuwig zonde lijkt me zo maar gelukkig is dat niet meer. Als het erg warm is kun je in de koelte van de galerijen genieten van het uitzicht op het ruiterstandbeeld midden op het plein, bij regen kun je er droog lopen, er zitten restaurants, terrassen, verliefde stelletjes trekken zich even terug in een schaduwhoekje van de galerij en doen alsof er geen enkele toerist loopt.

'367812' door hansdewildt '367812' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Crisis (2)

hansdewildt

Wij klagen hier wel eens als het even tegen zit, maar in Portugal is de crisis heviger dan bij ons. Ik heb in de stad Lissabon heel veel bedelaars, daklozen en gehandicapten op straat zien zitten en dat heeft me toch wel aan het denken gezet. Dit had ik eigenlijk niet verwacht. Ook ’s avonds hebben ze dikwijls geen onderdak, zoals deze vrouw. Ze had alles bij zich in de grote plastic zak en haar ogen zaten helemaal dicht. Triest ! Ook dit is Lissabon…...

'455105' door hansdewildt '455105' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Indrukwekkend !

hansdewildt

De gotische ruïnes van de karmelietenkerk Igreja do Carmo, die is gebouwd op een heuvel met uitzicht op de wijk Baixa, vormen een indrukwekkende getuigenis van de aardbeving uit 1755. De kerk is gebouwd in de 14e eeuw. Een deel van de kerk is overeind gebleven en kan nog bezocht worden. Hij is goed te bereiken met de elektrische lift de Elevador de Santa Justa. (voorop de foto met de mensen daar bovenop) Deze lift is gebouwd in 1902 en brengt je van de Rua Santa Justa naar de hogergelegen wijk Baixa Deze wijk ligt namelijk 45 meter hoger, dus dat scheelt je een hele klim…..

'484561' door hansdewildt '484561' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

A Venda !

hansdewildt

Heb je nog wat geld over en wil je dat beleggen; in Lissabon is nog genoeg te koop ! Na een paar mooie foto’s van stadsbeelden uit deze geweldige stad, nu de panden die een likje verf kunnen gebruiken. Ben je een beetje handig, heb je nog wat tijd over en hou je van klussen, dan ligt hier je kans. Voor minder dan een ton kan je zo’n pandje kopen. 2 ramen breed, 3 etages hoog en dan ook nog een dakkapel…..

'493908' door hansdewildt '493908' door hansdewildt

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Stadsbeeld !

hansdewildt

Lissabon wordt ook wel eens de stad van de rode daken genoemd. Hier een uitzicht vanuit het kasteel Sao Jorge. In de verte is de brug van de 25e april te zien, een hangbrug geïnspireerd op de Golden Gate Bridge in San Francisco. Ook kun je vanaf dit punt de markante Elavador de Santa Justa goed zien.( nog net te zien, links / midden op de foto) Deze elektrische lift is gebouwd in 1902 en brengt je van de Rua Santa Justa naar het hoger gelegen Carmoplein. Dit plein ligt namelijk 45 meter hoger. (even uitklappen svpl.)

'495427' door agrotewal '495427' door agrotewal

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Mosteiro dos Jeronimo

agrotewal

Het Hiëronymietenklooster, staat in de wijk Belém in Lissabon. Het is één van de meest prominente gebouwen in deze stad. Waarschijnlijk is het klooster gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. De ontdekking van de zeeweg zorgde ervoor dat koning Manuel I de rijkste monarch van Europa werd. Het gebouw in de manuelstijl is opgetrokken uit kalksteen en onder andere bekend om zijn uitbundig versierd zuidportaal en zijn indrukwekkende dubbele kloostergang met zijn brede overdekking. In de kerk Santa Maria liggen graven van de leden van de koninklijke familie, maar ook van Vasco da Gama en de dichter Luís de Camões. Een andere dichter, Fernando Pessoa, is in 1985, vijftig jaar na zijn overlijden, bijgezet in de gang van het aanpalende klooster. (Wikipedia) Op het plein voor het klooster wordt 's avonds de fontein een paar uurtjes verlicht. Het klooster stamt uit de 16e eeuw en is wonder boven wonder niet vernield tijdens de zware aardbeving van 1755.

'405477' door REvanSlooten '405477' door REvanSlooten

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Ontdekkingsreizigers

REvanSlooten

Het Padrão dos Descobrimentos is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e en 16e eeuw de wereld hebben verkend. Het bouwwerk is 52 meter hoog en heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op de voorplecht staan 33 prominenten uit de Portugese geschiedenis. Via een lift is het dak te bereiken. Het monument staat aan de kade van de Taag, in de wijk Santa Maria de Belém.

'395061' door agrotewal '395061' door agrotewal

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Brug over de Taag

agrotewal

Nationale naam: Ponte 25 de Abril Ponte sobre o Tejo Deze brug werd in 1966 geopend en droeg toentertijd de naam Ponte Salazar. Deze hangbrug lijkt erg veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco. De brug is dan ook onder supervisie van Amerikaanse ontwerpers gebouwd. De bouw van de brug begon in 1962. De brug is 2278 meter lang en kent stevige fundamenten. De brug wordt veel gebruikt en dagelijks gaan er meer dan 140.000 voertuigen over. Het is een tolbrug en tijdens de spitsuren sta je zo een uur in de file. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht op de stad en op het Cristo Rei monument bij Almada.

'489066' door KHeijlaerts '489066' door KHeijlaerts

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Calatrava in Lissabon

KHeijlaerts

Een van de bezienswaardigheden van het moderne Lissabon wat ik echt graag wilde zien is dit treinstation van architect Santiago Calatrava. Gare do Oriente (Ooststation) zoals het heet is een van de belangrijkste stations van Lissabon en staat in het hypermoderne gebied Parque das Nações in het noordoosten van Lissabon. Het station werd geopend in 1998, ter gelegenheid van Expo '98. In het station bevindt zich een metrostation, een treinstation (forenzentreinen en hogesnelheidslijnen), een (inter)nationaal busstation, een winkelcentrum en een politiebureau. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 200; f/8; 1/500s