Lissabon reisblogs

Lisboa

Martinatsea was er (tot 17 jul 2010) Gepost op 28 jul 104 reacties

Grmel de grmm! Enkele niet al te nette woorden vliegen door mijn hut wanneer ik wakker wordt. Bij het aanklikken van mijn lichtje lig in oog in oog met Donald Duck vakantie editie.. Verder ligt mijn kooi bezaait met kleding die ik met hart en ziel zo netjes mogelijk heb opgevouwen voor ze uit mijn kast vielen. Geërgerd worstel ik tussen de tandpasta en shampoo mijn kooi uit om alles te zeevasten. Met mijn kooi aan stuurboord en zeilend over bakboordsboeg beland de inboedel van mijn persoonlijke twee vierkante meter in het midden van de hut. Gek genoeg vind ik dit het meest rustgevende van het varen…

Zeven dagen eerder kwamen we met een netjes opgeruimd schip in Lissabon aan. Hoofdstad van Portugal, wederom een van de steden op mijn droomlijst en een stad die me zeker niet teleurstelt! Met haar lage skyline oogt de stad al vriendelijk en pittoresk bij het binnenvaren, langs het water vallen direct een aantal kunstige bouwwerken op, zoals het kleine kasteeltje Torre de Belém of het 110 meter hoge Cristo Rei monument aan onze stuurboords kant. Uiteindelijk passen we met drie hele masten de Ponte de Abril: de enorme rode hangbrug die de rivier Rio Tejo overspant. Wanneer ik die avond de stad verken baan ik me door de nauwe straatjes van Alfáma en snuif ik de echte Portugese sfeer op. Compleet anders dan Spanje maar wanneer je Serveza op een net iets andere manier uitspreekt krijg je toch ook een biertje. De mensen leven er buiten en om de twee huisjes is een ini-mini restaurantje met op zijn hoogst 3 tafels waar twee stoelen aan staan. Uiteindelijk beland ik op een van de hoogste heuvels van de stad waar Castelo de São Jorge uitkijk geeft over de stad. Helaas ben ik te laat om nog binnen te gaan, maar bij mijn afdaling terug blijkt bij schemer en donker Lissabon ook erg mooi te zijn. Na twee dagtochten verlaten we de stad van Vasco da Gama weer en zetten koers naar Leixoes, meer noordelijk in de buurt van Porto.

Na het werk aan boord wordt meestal zo snel mogelijk gedoucht en de vuile kleren ergens in de hoek gegooid, je schiet in je nette kleren, foto toestel, mobiel en portemonnee mee. Je rent de valreep af, want hoe mooi het schip ook is, ik wil de stad zien, iets anders dan het wit van binnen of het teakhouten dek. Op deze mannier, na een week werken, stappen, kort slapen, geen was doen en strand bezoeken voelt je kooi als een zandbak, ruiken je dekens als een vaatdoek en is een bom ontploffing niets bij de ravage in de hut.

Wanneer we dan over stuurboords hals tegen de Portugese Noord (de vrijwel constante noordelijke windkracht 6 langs de kust van Portugal) proberen op te boksen, is er niets heerlijker dan de ordelijke wachten die je loopt, Donald Ducks die om je oren vliegen, vervolgens een opgeruimde kooi, schone lakens en de oneindige rust van brekende golven voor haar boeg. Er is niets mooiers dan met een slagzij van 15 graden tengevolge van 1700 m² zeildoek, de dolfijnen langs het schip te zien springen en zo langzaam het Engels kanaal binnen te varen. Met de Fransen op de radio voelt Nederland niet meer zo ver weg.

Nog 4 weken tot Amsterdam bij dit schrijven..

Ik mis het nu al.

Martin Verweij

Martinatsea Positie 32759 (0 p.) Lid sinds 16-02-2010 Foto's en tips: 18 Blogs: 18 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het was even klimmen maar eindelijk had ik uitzicht over deze pr
blogfoto nr. 2
Alfama bestaat uit allerlijk kleine nauwe en vooral ouderwetse s
blogfoto nr. 3
De trammetjes zijn toonaangevend voor het stadsbeeld en vooral '
blogfoto nr. 4
Helaas na 2 avondjes in Lissabon varen we weer de wilde baren op
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

SAIL
2 7
Gepost op 27 augustus
Nederland Amsterdam
Het koude Noorden
3 3
Gepost op 08 augustus
Noorwegen Kristiansand
Balearen
0 4
Gepost op 23 juli
Spanje Ibiza

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Broertje!!
En terwijl de zeeverkenners van Oostburg op zomerkamp zijn plaats jij zomaar weer een berichtje over windkracht 6. Dat van die bomexplosie herken ik ook volledig. Zojuist samen met je collega stuurmannen aan de wal alle droge tenten en de kamp"explosie" opgeruimd.

De verhalen over de Biesbosch volgen! Wist je trouwens dat er BOSBEREN in de Biesbosch zitten.....nou wij hebben ze gezien hoor!

Tot snel!
Dikke kus,
Je zus

Door: • Geplaatst op

Ik geniet iedere keer weer van je verhalen. Zoals jij het beschtijft zie ik het ook voor mij.
Ik herken ook die bomexplosie, Sandra noemde het in haar studententijd: de PLO is langsgeweest! Moet dat trouwens niet zijn"voorbij gekomen" ?

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Blijf je graag volgen. Je schrijft erg beeldend!
Is het vakantieboek al uit?

Door: • Geplaatst op

Ha ha, moet ik iets typish Nederlands voor je meenemen? Drop, stroopwafels, hagelslag?
Of wat denk je van Zeeuwse babbelaars? (geen cent te vee eh)
Of een beetje Nederlandse klei-lucht? (daar wordt je nl. erg moe van, zeker van de Zeeuwse)
Ik denk dat je Nederland nl. allang weer gepasseerd bent en eerdaags Noorwegen binnenvaart.
Toch?

Succes met Race 2 en de North Sea Tall Ships Regatta. Sail Amsterdam is het zo!

Hopelijk stap je dan weer op ene volgend schip zodat we je verhalen kunnen blijven volgen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.