Lissabon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lissabon image

Gevangen in een kooi van glas

Lissabon
Portugal
Inmalaga

Gevangen in een kooi van glas

Ze zal voor eeuwig jong blijven, hoewel de schoonheid van haar jeugd allang verloren is gegaan. Haar gelooide huid vertoont rimpels, haar kapsel is onverzorgd. Ze is een naamloos meisje, een Peruaanse mummie.

De Portugezen hebben haar in de 16e eeuw uit haar laatste rustplaats in Chancay geroofd en naar Lissabon gebracht om haar tentoon te stellen in een kooi van glas. Zij is niet de enige die in dit rariteitenkabinet van het archeologisch museum ‘Do Carmo’ uitgestald staat; een jonge man, grotesk in zijn gemummificeerde dood, houdt haar gezelschap.

Haar beeld achtervolgt me, al dagenlang. Ik begrijp niet helemaal waarom. Over geëxposeerde doden niets dan goeds. Ramses II, ik maak postuum een buiging voor zijn imperium. Zijn minder bekende lotgenoten in het British museum, interessant. De mensenschedels van de kannibalen uit Borneo, gruwelijk en fascinerend. De 8000 mummies in de catacomben van de Capucijners in Palermo, een macabere toeristische attractie. Ik kijk met belangstelling, zie het historische belang.

Maar niet met dit meisje. Haar lot houdt me bezig. Is ze door een speling van de natuur aan haar einde gekomen of is het mensenwerk? Hebben ze haar gedood als offer, om de goden te plezieren?

Haar stoffelijk resten zijn over de halve aardbol verscheept als een curieus souvenir. Haar noodlottige einde geëxposeerd voor het oog van de wereld. Nu is ze ook nog gefotografeerd en op een blog geplaatst door mij.

______________________________________________________________________

Het Carmoklooster in Lissabon grenst aan een Gotische kerk gebouwd tussen 1389 en 1423. Het gebouw is ernstig beschadigd, alleen de wanden staan nog overeind na de grote aardbeving in 1755 en de daaropvolgende brand.

De Peruaanse mummies bevinden zich in goed gezelschap. Het museum bevat een Egyptische sarcofaag en een aantal tombes: o.a. van de bastaardzoon van King Dinis (14e eeuw) en een tombe van Koningin Maria Anna van Oostenrijk (18e eeuw).