Portugal

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Geothermische thee in Furnas (Sao Miguel, Azoren)

Portugal


Dit is misschien niet de meest indrukwekkende foto, maar wel eentje met een bijzonder verhaal! Dit is namelijk groene thee. Geloof je me niet? Dat begrijp ik best, het water is immers behoorlijk paars. Wij zagen met het eigen ogen gebeuren. In Furnas, een kraterdorp op Sao Miguel (Azoren), kun je op verschillende plekken geothermisch water opvangen. Het stroomt er uit alle kieren en gaten. Als je dus een kop thee wilt, hoef je alleen je glas bij een waterpunt te houden en je hebt gloeiend heet water.

Wanneer je dit geothermische water mengt met groene thee, verkleurt het water naar paars. En hoe langer je de thee erin hangt, hoe donkerder het wordt en zelfs de smaakbeleving verandert. Dit heeft alles te maken met de oxidanten in de thee. Door de mineralen in het water verandert de samenstelling van deze oxidanten. Het licht wordt daardoor op een andere manier afgebroken waardoor het ineens paars wordt. Ergens wordt je brein dus gewoon voor de gek gehouden, fascinerend! De smaak is ijzerrijk, waar je van moet houden, maar alleen al voor de ervaring is dit écht het proberen waard.

Locatie: Theehuis Chalet de Tia Merces in Furnas. Let op: zorg dat je een paar dagen van tevoren reserveert, er zijn maar 2 mogelijkheden per dag om een brunch of theeproeverij te doen.