Faro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Schuurtjes op natuureiland voor de stad

Faro,
Portugal


Voor de stad Faro ligt een gigantisch natuurgebied: Parque Natural da Ria Formosa. Je kan diverse boottochtjes boeken om het natuurgebied te verkennen. Deze foto nam ik op een van de eilanden waar we kort zijn gestopt. De schuurtjes vond ik zo mooi in zijn gammelheid.

Het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa, dat in 1987 werd opgericht, loopt vanaf het strand van Faro, Praia de Faro tot aan het kleine plaatje Cacela Velha. Het gebied bezit zo'n 60 km aan kustlijn en werd opgezet om het natuurlijke ecosysteem voor bedreigingen te behoeden. Het natuurgebied wordt beschermt tegen bouwprojecten, het weghalen van zand, vervuiling en overmatig toerisme.
Het reservaat is omringt door een keten van eilanden en schiereilanden van zand omgeven door een grote lagune. De band van eilanden beschermt het leven in de lagune tegen de open zee. Doordat de eilanden niet met elkaar aansluiten is er eb en vloed in de lagune. De lagune bestaat uit moeraslanden, zoutpannen, zee-engten en kanalen.
Het water in de lagune zit vol met allerlei soorten schelpdieren die tevens gekweekt worden en zo'n 80 procent van de totale export vormen. Naast schelpdieren leven er ook heel veel verschillende vissoorten. Deze vis trekt samen met het aangename klimaat veel wilde vogels en andere diersoorten aan. Zo leven er reigers, ooienvaars en de watersnip. De smalle kanaaltjes vormen een perfecte broeiplaats voor dit soort vogels.

Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 42mm; ISO100; f4,5; 1/1250s