Estremadura en Ribatejo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Estremadura en Ribatejo image

Restauratie van het Klooster in Batalha

Estremadura en Ribatejo
Portugal
Billie41

Restauratie van het Klooster in Batalha

In 1385 begon men met de bouw van het klooster Santa Maria de Vítoria in Batalha. Er werd ruim 200 jaar gebouwd om het kalkzandstenen gebouw te realiseren. Het is in gotische stijl gebouwd en kent veel versiering door vele torentjes op het dak en de waterspuwers die het klooster rondom versieren.

Noodzakelijk onderhoud
Door invloeden van weer en verkeer is onderhoud noodzakelijk en is men in het najaar van 2013 gestart met de nodige restauratiewerkzaamheden aan en rondom het klooster. Het plein aan de zijde van de Onvoltooide Kapellen is opgeknapt en voorzien van een speciale grindlaag. Het klooster staat gedeeltelijk in de steigers, de toren ziet er weer uit als nieuw. Aan de muur rondom het klooster werken kunstenaars van een lokaal bedrijf, zodat in het voorjaar van 2014 de laatste werkzaamheden afgerond worden.

De Toren van het klooster
Restauratie blijkt hard nodig want het kalkzandsteen is behoorlijk aangevreten waardoor de toren instabiel en gevaarlijk werd. Tijdens de restauratiewerkzaamheden blijkt het ernstiger dan gedacht dus gaan de medewerkers extra voorzichtig te werk om de toren te sparen en de eigen veiligheid te waarborgen. Wanneer alle werkzaamheden klaar zijn, is het de bedoeling dat de toren opengesteld wordt voor publiek. Naast het restaureren, krijgen alle torens en muren een schoonmaakbeurt waardoor alle details weer mooi zichtbaar zijn. Als afrond krijgt alles een speciale behandeling ter bescherming van weersinvloeden.

116 Franse Lelies!
Het werk aan de muur bij het plein wordt door een plaatselijk bedrijf uitgevoerd waar twee lokale kunstenaars bij betrokken zijn, Zira Antunes en Antonio Moreira van Gárgula Gótica. Zij hebben van de gemeente de opdracht gekregen de Franse Lelies van de muur te vernieuwen en te restaureren. Speciaal voor deze klus trokken zij 9 kunstenaars aan die op projectbasis met hen het werk uitvoeren.

Jarenlang versierden de lelies de muur maar door alle invloeden zijn ze afgebroken of vergaan! Het betreft millimeterwerk om alles terug te brengen in de oude staat. Het zijn 116 lelies die nieuw gemaakt worden en dan nog een aantal die gerestaureerd worden.

Eerst is al het cement om de resterende delen van de lelies verwijderd. Deze cementlaag blijkt door de jaren heen de onderliggende kalkzandsteen (deels) en het hout weggevreten te hebben. Kalkzandsteen is juist een steensoort dat moet ‘ademen’, wat met een cementlaag niet kan. Na het verwijderen van het cement is het restant van de lelie bewerkt zodat het in de toekomst steviger blijft. Het hout dat vaak verrot is. wordt vervangen voor lood. En na het vullen wordt het object opnieuw opgebouwd of gehouwen met kalkzandsteen.

Beschermlaag in de zomer!
Na afronding wordt in de zomer wanneer het droog blijft een beschermlaag tegen algen aangebracht. Het moet 15 dagen achtereen droog zijn omdat de beschermlaag geen contact met water mag hebben om zijn werk zo goed mogelijk te doen. Vandaar een zomer klus, in de winter en voorjaar is het risico op regen te groot.

Bezoek het klooster
Wanneer men in de Batalha is, is een bezoek aan het klooster de moeite waard. Wellicht heeft u de primeur de toren te kunnen beklimmen wat zeker een magnifiek uitzicht over het dorp geeft.
Het klooster is alleen op 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Alle andere dagen zijn bezoekers van harte welkom. Op zon- en feestdagen is er tot 14.00 uur gratis entree, daarna en op andere dagen kost een ticket € 6,00. Zeker de moeite waard en vergeet niet de wisseling van de wacht te bekijken bij het graf van de onbekende soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

Wilt u meer weten over het klooster of over de omgeving? Meer informatie vindt u op de website www.bedandbreakfast-casaceedina.com of www.visitportugal.com

Foto's

26ea3.jpg
26ea3.jpg
Billie41
cd15a.jpg
cd15a.jpg
Billie41
b24b4.jpg
b24b4.jpg
Billie41