Estremadura en Ribatejo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Estremadura en Ribatejo image

Estremadura en Ribatejo

Estremadura en Ribatejo
Portugal
Billie41

Castelo de Almourol

Het sprookjeskasteel van Almourol

Gelegen tussen Torres Novas en Abrantes ligt het kasteel van Almourol, of zoals de Portugezen het zeggen Castelo de Almourol. Het is een sprookjeskasteel en ligt op een eilandje in de Taag. Het eilandje zelf is niet meer zijn dan een groot rotsblok. Te bereiken per veerboot, of te voet wanneer het water laag staat. Wie het kasteel van binnen wil zien, kiest voor de veerboot want zonder ticket geen toegang.

Volgens het verhaal werd het kasteel in 1171 gebouwd door Gualdim Pais, de eerste grootmeester van de Orde der Tempeliers in Portugal. Veroveraars hebben het nooit kunnen binnendringen, want de tempeliers wisten dat een ronde toren beter te verdedigen was dan een vierkante toren. Totaal is het kasteel omgeven met negen torens en wallen. In Tomar stond het (latere) hoofdkwartier van de Tempeliers in Portugal. Nog steeds zijn de ronde torens van kastelen uit de periode na 1100 een teken van herkenning dat het om een bouwwerk van de Tempeliers gaat.

Over het kasteel van Almourol is ook de prachtige ridderroman ‘Palmeirim de Inglaterra’ geschreven die het verhaal vertelt over ridders en reuzen en de strijd van de kruisvaarder Palmeirim om prinses Polinarda. In het slot zou de geest van de prinses nog steeds rondwaren, smachtend naar de liefde van haar Moorse slaaf.

Kortom: een mooie plek weer om te ontdekken.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.