Estremadura en Ribatejo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Estremadura en Ribatejo image

Estremadura en Ribatejo

Estremadura en Ribatejo
Portugal
Billie41

Pelgrimsroutes naar de bedevaartplaats Fátima

Pelgrimsroutes naar Fátima!!

Elk jaar zien wij in mei en oktober de pelgrims voorbij trekken richting Fátima waar wij 12 kilometer vanaf wonen. Zelf wonen wij in Batalha hier in Midden Portugal.
Afgelopen mei nam ik het besluit ooit zelf eens een van de routes te lopen. In Nederland was ik twee keer deelnemer aan de Vierdaagse. Enorm leuk om te doen, maar een van de pelgrimsroutes hier lijkt me ook een grote uitdaging. Wanneer ik ga… nog geen idee, maar met wie wel. Mijn schoonzusje en vriendin Willeke de Winter heeft al aangegeven dat ook zij als trouwe vierdaagse loper graag de uitdaging aangaat.

Waarom gaat de pelgrim op bedevaart?
De ‘peregrino’ heeft een bestemming in gedachten en een doel in zijn hart. Tijdens de tocht is er meestal het gevoel van zelfreflectie. Er komt (weer) ruimte in de geestelijke conditie van de pelgrim, het contact met de natuur en nieuwe realiteit van het land, de mensen die thuis op hem wachten en de ontmoetingen met andere pelgrims. Natuurlijk zijn er ook die het ‘gewoon doen’ voor de uitdaging, zoals ik.

Rota do Peregrino
Wie op zoek gaat op Nederlandse websites komt veel tegen over Fátima als bedevaartplaats. Maar vindt weinig informatie over de diverse wandelroutes. Wel de routes vanuit Lissabon en Porto naar Fátima, maar de andere routes vind je nergens terug en er zijn er 5.
Via Google Portugal is er meer informatie te vinden. De meest uitgebreide website is www.rotadoperegrino.com en is in meer dan 40 talen beschikbaar. De website beschrijft alle routes, slaapplaatsen, restaurants, verzorgingsposten, supermarkten, etc. Er is ook een App te downloaden met de naam Caminhos de Fátima nos Telemóveis. Ook hier zie je niet alleen de routes, maar ook alle voorzieningen.

De Routes
Elke route heeft een eigen kleur. De langste route is de paarse met een totale lengte van 335 km en begint in het noorden van Portugal in Braganca.Het vertrekpunt van de route ligt bij het gemeentehuis in een groenrijke omgeving.

De blauwe route is de een na langste en 264 km lang en start in Viana de Castelo aan de noordzijde van de rivier Lima. Om aan de zuidzijde van de rivier te komen, loopt de pelgrim over de Ponte Eiffel (Eiffelbrug). Inderdaad ontworpen door Gustav Eiffel die naast de Eiffeltoren ook verantwoordelijk is voor de Dom Luisbrug in Porto. Deze route kan ook vanuit Porto worden opgepakt en is dan nog ‘slechts’ 194 km lang. Voor zowel de paarse als de blauwe route geldt dat de eerste dagen meer dan 20 km per dag wordt gelopen. Een pittig stuk wanneer u zich bedenkt dat Portugal een heuvelachtig landschap heeft.

De rode en de groene routes zijn de kortste routes met beide 128 kilometer. De rode route loopt van Lissabon naar Fátima. Wie deze route loopt start bij het Casino van Lissabon en het Oceanário aan de Taag. De Taag is de eerste kilometers van de route dan ook het aanknopingspunt. De groene route start bij het museum in Aveiro de plaats die ook wel eens Klein Venetië wordt genoemd. Deze naam dankt de plaats aan de zeewierboten die op de Venetiaanse gondels lijken.

De oranje route start in Castelo Branco en meet 147 km en start bij het Gerechtsgebouw in deze gemeente.

Een zesde route is er ook. Deze loopt vanuit Santiago de Compostela naar Fátima, twee van de drie grootste bedevaartplaatsen. Deze laatste route is door gasten van ons in de zomer van 2012 gefietst voor het goede doel. Zij fietsten vanuit hun woonplaats Roelofarendsveen via Lourdes naar Santiago en door naar Fátima, het laatste punt op hun route. Daarna hadden wij de eer hen te mogen verwennen bij ons in de B&B zodat ze weer op adem konden komen voor ze met het vliegtuig naar Nederland vertrokken. Op het moment dat zij met de fiets bij ons aankwamen, hadden zij 3500 km gefietst voor hun project Wij fietsen voor Ghana!

De pelgrim ondersteund!
De pelgrim heeft op zijn route natuurlijk ook eten, drinken en een slaapplaats nodig, of wellicht medische verzorging. Ook hier is voor gezorgd. Op alle routes vindt de pelgrim adressen om zijn reis veilig, verzorgd en onbezorgd te lopen. Bedrijven, organisaties, publieke instellingen bieden de pelgrim de helpende hand, meestal zonder enige tegenprestatie. Feit is wel dat zowel de pelgrim als de instelling lid zijn van de organisatie Rota do Peregrino.

Zo kan de pelgrim voor een maaltijd terecht bij de aangemelde restaurants, snackbars, cafés en andere eetgelegenheden. Slapen kan in hotels, pensions maar ook bij de brandweerkazernes. Wanneer er op medisch gebied verzorging nodig is kan de pelgrim terecht bij ziekenhuizen, apotheken, kleine klinieken en de gezondheidscentra in Portugal. Ook een aantal kleinere supermarkten zorgen voor ondersteuning aan de pelgrim. Uiteraard is het wel de bedoeling dat het zonder winstoogmerk gebeurt, gewoon vrijblijvend de helpende hand bieden!

Bezienswaardigheden op de route!
Vaak vormt de pelgrim op zijn tocht zelf al een bezienswaardigheid. Mensen vinden het toch bijzonder wanneer zij de pelgrim tegenkomen en vaak komt het dan ook tot een kort gesprek en soms in een langer, zelfs tot een overnachting. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van de tijd die de pelgrim tot zijn beschikking heeft.

Maar gedurende de tocht geniet de loper van veel bezienswaardigheden. Deze staan allemaal aangegeven op de routes zodat de wandeltocht kan worden afgewisseld met een cultureel bezoek aan een van de vele bezienswaardigheden die Portugal rijk is.

Kortom: welke route de pelgrim ook kiest, het blijft een uitdaging en een prestatie. En saai is het natuurlijk nooit, want de cultuur, natuur en de gesprekken onderweg geven de kracht en energie om door te zetten!!