Costa Verde foto's & tips

'545701' door Jan10e '545701' door Jan10e

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Senhor de Pedra

Jan10e

We hebben besloten om vanuit Porto naar het zuiden te rijden en dan eerst de Douro te volgen tot aan de kust en dan de weg langs de oceaan te blijven volgen. Verrassend leuke plekken om even te stoppen. Hier is de zeskantige kapel op de rots te zien. Lord of the Rock. Uit 1686, gerenoveerd in 1996. Twee tegelplateaus aan de zijkant van de entree met indrukwekkende houten deur vertellen over een tempel van Pagan die hier ooit zou hebben gestaan en over nog andere archeologische vondsten. Mooi strand met rotsen eromheen en de koffie in de tent ten zuiden van het strand is prima.

'542604' door Idwi '542604' door Idwi

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Ambachtelijke...zoutw

Idwi

In Rio Maior wordt nog op ambachtelijke wijze zout gewonnen uit de zoutpannen (Salinas), naar men zegt "de beste flor de sal". Erg interessant om te zien hoe het zout wordt gewonnen en hoe de houten huisjes met houten sloten, waar vroeger de arbeiders woonden, rondom de zoutwinning zijn geconstrueerd. Deze stammen al vanuit de Romeinse tijd. Er zijn diverse "zout" producten te koop.

'546667' door Jan10e '546667' door Jan10e

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Molens aan zee

Jan10e

Esposende ligt aan de kust ten noorden van Porto. De kustweg er naar toe biedt aardige badplaatsen. En deze molens aan zee. Moinos de Apulia. Met een 'catwalk' die de molens verbindt. Het lijkt alsof je eentje ervan ook kunt huren om te logeren. Is wel een fotogeniek geheel. Ze staan nog ten zuiden van de rivier waar Esposende aan ligt. In het natuurgebied bij Ofir

'545205' door Jan10e '545205' door Jan10e

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Moinos de Apulia

Jan10e

Esposende heb je misschien wel van gehoord...? Steek de rivier over (richting Zuiden) en volg de weg langs de kust zolang het kan.... Ofir, Pedrinas, Areia... Staan er ineens (gerestaureerde) molens op de duinen. Moinos de Apulia. Met een 'catwalk' die de molens verbindt. Het lijkt alsof je eentje ervan ook kunt huren om te logeren. Is wel een fotogeniek geheel. Eigenlijk zijn we op weg naar het vliegveld... maar gelukkig vroeg genoeg vertrokken om nog fotostops te maken.

'567211' door Jan10e '567211' door Jan10e

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Kanaal Aveiro

Jan10e

Zeker een bezoek waard als je een autorondreis Rondom Porto en de Douro maakt is het 'Venetie van Portugal'. Oftewel: Aveiro Schilderachtig, kleinschalig, genoeg te bekijken voor een dagje, leuke kleine restaurantjes waar mama kookt. De kleurige Moliceiro (gondel) liggen in de kanalen. Sommige hebben een pikante schildering.

'886417' door agrotewal '886417' door agrotewal

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Mooie lucht boven Bic

agrotewal

We zakken af met de camper langs de kustlijn van Portugal. Ons volgende reisdoel is Aveiro, een stad met zo'n 50.000 inwoners is vooral bekend door de leuke platte boten, moliceiros geheten. Helaas is het grijs en zwaar bewolkt, dus niet echt mooi om foto's te maken. We besluiten een camperplaats te zoeken in de buurt. We komen uit bij Bico een haventje waar je vrij mag staan. Leuk voor een paar nachten en er liggen veel moliceiros. Als dan eindelijk na 24 uur het weer opklaart kan ik genieten van de moerasachtige omgeving. Wanneer de zon tovert met kleuren is mijn dag goed.

'930228' door agrotewal '930228' door agrotewal

PortugalCosta Verde

PortugalCosta Verde

Het strand van Nazaré

agrotewal

Vastbesloten dit jaar de kust van Portugal naar het Noorden te volgen komen we uit bij Nazaré. Volgens de boekjes een authentiek dorp waar sommige vrouwen nog in klederdracht lopen. Dat wil ik natuurlijk zien. Iets ten noorden van het strand op een klif bevindt zich de oude kern van het dorp, te bereiken met een kabeltram of via een grote omweg met de auto. Het leuke van het dorpje is dat men op het strand een soort van openluchtmuseum hebben gemaakt, waarop nog dagelijks vissen gedroogd worden. De straatjes zijn smal en heel gezellig, ik heb een enkele vrouw gezien met hoog opgetrokken kniekousen en een plooirok. Maar jammer genoeg niet mooi op de foto kunnen zetten. De kust bij Nazaré schijnt wereldberoemd te zijn om zijn gigantische golven, veel surfers trekken hierna toe. De dag dat ik hier was, bleef de zee kalm.