Portugal, de Azoren - Europa op zijn best image
Ivo

Portugal, de Azoren - Europa op zijn best

Ze liggen net zo ver van Noord-Amerika als van het Europese vasteland. Hun vulkanische wortels liggen zelfs in de Amerikaanse aardplaat. Toch zijn de Azoren, negen weggestopte eilanden in de Atlantische Oceaan, de officiële westgrens van Europa. En het is er heel goed toeven. Perfeito zelfs.



 



Het westelijkste restaurant van Europa biedt een weergaloos uitzicht op zee. Als de wind weer eens flink opsteekt, komen de golven meters omhoog. Als een volleerde beul onthoofdt de straffe bries dan het opkomende water; de bovenste druppels worden gescheiden van de rest. Een waterig zonnetje verlicht het schouwspel. Haar stralen schijnen op de afgehakte watertoppen die hun Waterloo in de zee en op de rotsen van het eiland Flores vinden.



In de deuropening rookt eigenaar Jorge Brilhante een sigaret. Een bescheiden muur scheidt zijn restaurant Maresia van het spektakel in de Atlantische Oceaan. Vandaag is een schoonmaakdag. Even de boel laten luchten. Met zo’n wind wil dat wel.



Jorge speurt de zee af. Daar in de verte ligt Noord-Amerika. Je ziet het niet, je voelt het niet, maar je weet het wel. ‘De Canadese stad Halifax ligt net zo ver van Flores als Lissabon,’ beweert Jorge.



Dat Flores ver verwijderd is van het vasteland, is wel duidelijk. Flores ligt zelfs op de Amerikaanse continentale plaat. Het restaurant van Jorge bevindt zich daarentegen in de Europese Unie.



De Azoren, een vulkanische archipel bestaande uit negen bewoonde stipjes in de Atlantische Oceaan, zijn een autonome regio van Portugal. Flores is daarvan het westelijkst gelegen bewoonde eiland. Flores en de Azoren zijn Europa op zijn west.



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 52



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.