Zuidoost Polen

'264393' door Willemien '264393' door Willemien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Topattractie in Polen

Willemien

De Pieniny is een berggebied in het zuiden van Polen in de Woiwodschap Klein-Polen. Een deel ligt over de grens in het noorden van Slowakije. Dwars door dit berggebied stroom de rivier de Dunajec. Het is bekend om de schoonheid van de landschappen en kalkrotsen. De rivier Dunajec stroomt door de Pieniny in een diep en adembenemend mooi dal. Een heel bijzondere manier om kennis te maken met de natuur is een vlottocht over de Dunajec. De rivier heeft in dit gedeelte van zijn loop een diep, schilderachtig dal uitgeslepen met talloze bochten en telkens wisselende landschappen. De tocht vindt plaats op houten vlotten en het seizoen voor de vlottocht loopt van eind mei tot begin oktober. Ervaren veermannen in traditionele klederdracht loodsen het vlot veilig langs talrijke stroomversnellingen. Aan het eind van de tocht kun je met de bus terug naar het beginpunt. Eén van Polens ‘topattracties’.

'489706' door roelk '489706' door roelk

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Bloemschilderingen in

roelk

Op ongeveer twee uur rijden ten oosten van Krakow ligt het weinig door toeristen bezochte dorpje Zalipie. Sinds het eind van de negentiende eeuw beschilderen de vrouwen van Zalipie hun huizen aan de binnen- en de buitenkant met kleurrijke bloemmotieven. Oorspronkelijk deden ze dit om aan het eind van de winter het door roet zwart geworden interieur voorafgaande aan de komende christelijke feestdagen weer op te fleuren. Langzamerhand ontwikkelde het zich tot een vorm van volkskunst die ook bleef bestaan lang nadat alle huisjes van een schoorsteen waren voorzien en de noodzaak tot de voorjaarsschilderbeurt verviel. Sinds 1948 wordt er elk jaar in het weekend na Sacramentsdag (een Katholieke feestdag) een wedstrijd gehouden wie zijn huis het mooist beschilderd. In een wandeling van circa twee uur kan je alle beschilderde huisjes en een museum gewijd aan de deze volkskunst bewonderen.

'487985' door MarioBentvelsen '487985' door MarioBentvelsen

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Spookklooster

MarioBentvelsen

Een van de grootste religieuze gebouwen ooit gebouwd is het klooster van Lubiaz, in het zuidwesten van Polen. De eerste steen werd gelegd in 1175 en het Cisterciënzer klooster wordt beschouwd als een van de hoogtepunten in de barokke Silezische architectuur. Alleen het dak beslaat al een oppervlakte van 25.000 m2. Het gebouw heeft de langste facade van Europa (223 m), op die van het Escorial in Spanje na. In de crypte liggen nog de mummies van 98 Silezische hertogen. In de lange geschiedenis is het meerdere malen geplunderd, het laatst door Russische troepen die het bevrijdden van de nazi's, die het gebouw gebruikten om er motoren voor hun V1 en V2 raketten te produceren. Het staat nu vrijwel leeg, al zijn sommige delen ervan gerestaureerd. In juni vindt er een alternatief kunstfestival plaats.

'281312' door Willemien '281312' door Willemien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Oscypek

Willemien

Zakopane is een stad in het zuiden van Polen. De stad ligt op 850 meter hoogte aan de voet van Mount Giewont (1984 m) in het Tatra gebergte en is dan ook in de zomer een geliefde plek voor wandelaars en in de winter een populair wintersportgebied De Smazony Oscypek is een typisch product van deze regio, namelijk gegrilde schapenkaas. Deze kaas is te koop in een van de vele kraampjes langs de weg.

'413670' door MiekeDeHaas '413670' door MiekeDeHaas

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Gekleurd meer

MiekeDeHaas

Vanuit de Baltische Staten zijn we via Polen naar huis gereden. Gezien de lange afstand hebben we willekeurig een camping uitgezocht. We belanden bij een prachtig meer in schemering. Polen wordt ook wel het 'Land van de 1000 Meren' genoemd. Denkend aan Polen verwachten mensen dit niet vaak. In grote lijnen kun je onderscheid maken tussen het oostelijk merengebied (Mazuren) en het westelijk merengebied.

'537894' door jacomien '537894' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Oud en afgedankt

jacomien

Ons hotel in Legnica is zo mooi!! Alles is perfect en nieuw met alles erop en eraan. Dat hadden we niet verwacht. De prijs is low budget. En omdat we op doorreis zijn vinden we het prima. We zijn in onze kamer en ik schuif de gordijnen open en zie aan de overkant van de weg een heel oud gebouw en recht tegenover me dit raam, 1 van de velen. Dat was het begin van een uurtje foto's maken. Het is mooi door oudheid en verwaarlozing en ik hou hier van..

'264358' door Willemien '264358' door Willemien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Jachthuis

Willemien

Bialowieza Nationaal Park is het oudste nationaal Park dat Polen rijk is. Het grenst aan de oostzijde aan Wit-Rusland. In 1992 werd dit beschermd gebied in zijn geheel toegevoegd aan Unesco's wereldlijst van erfgoed. In dit park leven de grootste zoogdieren van Europa namelijk de wisent. Een gedeelte van het park mag alleen o.l.v een gids worden bezocht. In het open gedeelte van het park treft men o.a. dit jachthuis uit de tijd van de tsaren aan, het oudste gebouw in het Bialowieza Nationaal Park

'544668' door jacomien '544668' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Kleur en fleur

jacomien

Legnica ligt ongeveer 75 km vanaf Wroclaw en 350 km vanaf Krakau. Naar de grens van Polen en Duitsland, met name het plaatsje Gorlitz ( de route die we kozen) is het nog 95 km. Eerder al liet ik de gekleurde huisjes in Legnica zien. De plek met de leuke gekleurde huisjes laat ook een aantal restaurantjes en terrasjes zien met een mooi zicht op de Kathedraal. Heel lieflijk ziet het er allemaal uit. Onze tussenstop op de terugweg vanuit Krakau naar huis was in Legnica, waar we ook overnachtten. Na eerst nog een bezoek aan Wroclaw gaf deze tussenstop een extra dimensie en een mooi afscheid van Polen. We ontdekten hier een stad die de moeite waard is voor een langer bezoek. Een stad met geschiedenis, en oud- en nieuwbouw mooi op elkaar afgestemd. Zeker een aanrader!

'526842' door Fransvdg '526842' door Fransvdg

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Moeder en zoon

Fransvdg

Aan het eind van onze vlottentocht over de rivier de Dunajec, op de grens van Polen en Slowakije, zag ik deze mevrouw met haar zoon. Ze hoopten iets aan de toeristen te kunnen verdienen, maar helaas: ik had geen trek in kaas....Dit is een gescande dia.

'265077' door Willemien '265077' door Willemien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Russische invloed

Willemien

Bialowieza is een klein dorp, dat bekend is geworden dankzij zijn ligging aan de rand van het Bialowieski Nationaal Park, een van de weinige ongerepte natuurgebieden van Europa. De huizen in het dorp zijn eenvoudig en van hout. Een bezienswaardigheid is ook de Pools-orthodoxe kerk met uientorens.

'92649' door sandragyles '92649' door sandragyles

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Vervlogen jaren

sandragyles

Nee, dit is DisneyLand niet. 'Gewoon' een kasteel in Zuidoost Polen.

'402560' door agrotewal '402560' door agrotewal

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Karkonosze

agrotewal

Vanuit Tsjechië zijn we een paar dagen naar Polen gegaan omdat ik graag weer naar Wroclaw wilde. Op de terugweg ook nog even de bergen in en krijg je zo maar een prachtige kerk in de schoot geworpen.

'544571' door jacomien '544571' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Kleurige huizen

jacomien

Legnica is een stad met geschiedenis. de stad heeft een universiteit, een Kathedraal en was de hoofdstad van "Legnica Polen- een provincie van het land. Al van oudsher was de stad belangrijk en is door de eeuwen heel bewoont door diverse groepen uit meerdere delen van de oostkant van Europa. In de rivier de Kaczawa werd goud gevonden en dat maakte de stad extra interessant. In de tweede Wereldoorlog is er veel verwoest en daarna is er veel gesloopt. De tuinen en parken zijn bekend in deze stad. Ook zijn er een aantal films opgenomen hier. deze huizen laten een deel van nieuw gebouwde huizen zien. Ze staan overigens tussen veel statige en oude delen in. Typerend voor meerder steden in Polen.

'302873' door Willemien '302873' door Willemien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Vakwerkkerk

Willemien

Het overgrote deel van de Polen is katholiek. De macht en invloed van de katholieke kerk zijn groot. Er bestaat een zeer kleine protestante minderheid in Polen. De joodse minderheid werd in de Tweede Wereldoorlog voor het grootste gedeelte uitgemoord. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de verschillende kerkelijke instellingen onder toezicht van de overheid. Maar de katholieke kerk wist hier voor een groot deel aan te ontsnappen. Dit kwam zowel door de vasthoudendheid van de gelovigen als door de geestelijken die alleen bevelen van de paus in Rome aannamen. Een steun voor de Poolse katholieken was de verkiezing van de aartsbisschop van Krakau Karol Wojtyla tot paus Johannes Paulus de Tweede. In elk dorp neemt de kerk danook een prominente plaats in. In Mechow (Klein Polen) staat deze prachtige vakwerkkerk uit 1742 op een heuvel. In de kerk hangt een hele mooie kroonluchter van hertengeweien.

'543131' door jacomien '543131' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Oude bierbrouwerij

jacomien

Ongeveer 60 km vanaf Wroclaw ligt Legnica, niet ver van de snelweg. Na Krakau doen we een kort bezoek aan Wroclaw en rijden voor een overnachting door naar Legnica. Een middelgrote stad met veel oude en ook mooie statige gebouwen, wegomleggingen en op het eerste gezicht niets bijzonders. We hebben wel een super goed en prima hotel. En als ik de gordijnen open zien we een fotogeniek project. Eerst dus maar een aantal foto's vanuit het raam gemaakt, waaronder deze!

'424960' door ceesie '424960' door ceesie

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Paleisje

ceesie

35 kilometer ten noorden van Lublin bevindt zich het complex van het paleispark van Korlowka. De familie Zamoyski verkreeg dit landhuis in de achttiende eeuw en woonde er generaties lang. Nu bevindt zich er het familiemuseum en een prachtig aangelegde tuin. In 2007 uitgeroepen tot historisch Pools monument.

'564697' door jacomien '564697' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Een en al kleur!

jacomien

Zamosc is een plaatsje dat wel wat aandacht mag hebben. "Het Padua van het Noorden " wordt het genoemd. De bouw van de stad is geïnspireerd op de Renaisance. Zamosc is een van de meest oostelijk steden van het samenwerkingsverband van de Europeese Unie. Sinds 1992 staat de stad op de Wereld Erfgoedlijst van Unesco, Op het mooie grote plein van Samosc staan veel kleurige huizen. Het plein is 1 groot feest en ook 's avonds mooi verlicht. Hier een detail: een aantal huizen die met prachtige decoratie die in de 17e eeuw is toegevoegd door de eigenaren van de huizen. Het waren Armeense kooplieden die iets "eigens" aan deze huizen wilde geven. Daarom zijn het in de volksmond: "de Armeense huizen" Ook zijn er namen toegevoegd. Zoals: het huis onder de leeuw, het huis onder de engel, het huis onder het paar en het huis onder de maagd. Ze hebben allen een kroonlijst en ze hebben verschillende mooie kleuren. Hier enkele van de huizen. In een van de huizen is een museum van de stad en de geschiedenis gevestigd Zamosc is een prachtige aanrader waar je twee dagen voor kan uittrekken..

'559960' door jacomien '559960' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Vervoer van hout

jacomien

In en rondom het Poolse natuurgebied Bieszczady zie jeregelmatig dat hout vervoerd wordt door paard en wagen. Op het prachtige natuurrijke platte land van het zuid oosten van Polen is dat ongetwijfeld een goede manier. Er worden hier nog veel huizen gebouwd van hout en het hout ligt "voor het oprapen" Er wordt hier wel te veel hout gekapt momenteel en daarover gaat het nieuws in kranten e.d. dan ook. De man op de kar blijft er vrolijk onder en begroet ons allervriendelijkst.

'452343' door ceesie '452343' door ceesie

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Lenin

ceesie

Iets ten zuiden van Lublin bevindt zich het familieslot 'Korlowka'. Ernaast is een klein museum over het communistische verleden. Er staan o.a. ook paar beelden van de 'aanstichter van alle kwaad' zoals mijn vrienden hem noemen.

'385113' door Adzam '385113' door Adzam

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Reuzengebergte

Adzam

Deze opname is gemaakt tussen Jelina Gora en Karpacz nabij de uitlopers van het Reuzengebergte. Het gebergte is het grootste natuurgebeid maar kleinste hooggebergte in Europa. De hoogste berg, de Sneeuwkop, ligt op de grens van Polen en Tsjechië. Het Tsjechische gedeelte van het gebergte is het meest populaire wintersportgebied.

'92651' door sandragyles '92651' door sandragyles

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Lekker ijsje

sandragyles

Echt iedereen zat aan de ijsjes. Ze waren dan ook delicieus!

'544743' door jacomien '544743' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Plein in Legnica

jacomien

De wandeling die we door Legnica maakten is een extra verrassing. We zien een mooie stad in ontwikkeling, mooie nieuw opgeknapte huizen en daarnaast prachtige oude architectuur en statige gebouwen. Dit plein is een bijzondere plek. Nog net is een stukje van de Kathedraal te zien tussen de stijlvolle huizen. Op het plein staat een gedenkteken waarin de dankbaarheid voor de bevrijders van de tweede wereldoorlog een plek van herdenken heeft gekregen. Legnica ligt tussen Wroclaw en Dresden en is met de auto heel goed te bereiken. (A4) .... ( p.s Legnica ligt in Zuid West Polen- dank je Frans!)

'564790' door jacomien '564790' door jacomien

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Een heel groot plein

jacomien

Om even een indruk te krijgen van het grote en mooi gekleurde plein in Samosc hier een blik van "de andere kant" ( zie ook "de Armeense huizen " van de foto van gisteren. Overal zijn restaurantjes met terrassen, alle andere straten liggen rondom het plein. Het is dus echt het middelpunt van de stad. Bijzonder is dat het raadhuis tussen de huizen in ligt. Meestal staat het raadhuis in het midden. ( hier niet te zien). Plantenbakken met bloemen maken het plein nog fleuriger. Jan Zamoyski is er echt in geslaagd om zijn droom uit te laten komen.: een stad in Renaissance stijl, geïnspireerd door de Italiaanse bouwstijl. Veel mensen weten niet dat Polen zo'n mooie stad met gekleurde huizen heeft. Hoewel er meer huizen met prachtig gekleurde huizen zijn .b.v.Poznan. Doordat het inmiddels op de Wereld Erfgoedlijst is er iets meer bekendheid aangegeven. Behalve dit plein zijn er een aantal mooie kerken en musea waarvan er een in een van de Armeense huizen is gevestigd. En ook de stadsmuren mogen er zijn. ( zie mijn profielfoto) Zamosc is "een pareltje" en mag niet ontbreken bij de stedentrips in dit land!

'92646' door sandragyles '92646' door sandragyles

PolenZuidoost Polen

PolenZuidoost Polen

Oude man

sandragyles

Deze 'Koning van de vagenbonden' leeft al 24 jaar op z'n eentje in een hutje aan de rand van een meer. Als je in de buurt bent ... spring gerust even binnen. Hij kan gezelschap gebruiken (en is op zoek naar een vrouw) (ik was geen kandidaat).