Warschau

'448094' door dzzl '448094' door dzzl

PolenWarschau

PolenWarschau

Oud zeer

dzzl

Warschau is een prachtige, met Europees geld, gerenoveerde stad. Althans het centrumpje. Want wie verderop kijkt, ziet nog de restanten uit Russische tijden. Treurige flats pal naast elkaar. Toch gaat het hard in Warschau, alles ontwikkelt zich daar in rap tempo. Prima voor een weekend.

'487843' door MarioBentvelsen '487843' door MarioBentvelsen

PolenWarschau

PolenWarschau

Zeemeermin

MarioBentvelsen

Op de Grote Markt staat dit standbeeld van de zeemeermin van Warschau, dat - sinds 1622 - het wapen van de stad vormt. Er bestaan verschillende legenden rond de zeemeermin. De belangrijkste luidt dat de zeemeermin in de rivier de Wisla zwom toen ze op een rivieroever in de buurt van de oude stad stopte om te rusten en besloot te blijven. Lokale vissers merkten dat er iets was dat golven creëerde, netten deed klitten en de vissen bevrijdde. Ze waren van plan om de dader te vangen, maar werden verliefd op de zeemeermin bij het horen van haar gezang. Later nam een rijke koopman haar gevangen. De vissers hoorden haar gehuil en redden haar, en sindsdien is de zeemeermin, gewapend met een zwaard en een schild, klaar om te helpen bij de bescherming van de stad en haar bewoners. Soms wordt deze legende uitgebreid met het verhaal dat de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen de zus is van de zeemeermin van Warschau en dat ze hun eigen weg gingen in de Baltische Zee.

'490500' door MarioBentvelsen '490500' door MarioBentvelsen

PolenWarschau

PolenWarschau

Lazienki Park

MarioBentvelsen

Het Lazienki Park heeft Versailles-achtige allures en is met 76 hectare ook het grootste park van Warschau. Het omvat onder meer diverse paleizen en orangerieën en een Romeins theater, waar in de zomer Chopin-concerten worden gegeven. Niet te missen.

'513033' door gekkofan '513033' door gekkofan

PolenWarschau

PolenWarschau

Zicht vanop het Palei

gekkofan

Het Paleis van Cultuur en Wetenschap of "Pa?ac Kultury i Nauki" in Warschau is het op twee na hoogste gebouw van Polen. Het gebouw heette oorspronkelijk het Jozef Stalin-paleis van Cultuur en Wetenschap, maar in het kader van de destalinisatie werd Stalins naam verwijderd. Het in stalinistische "suikertaartstijl" opgetrokken gebouw is 237 meter hoog, inclusief de spits van 49 meter. Op 42 verdiepingen zijn 3288 kamers met een totale oppervlakte van 120.000 m². Het gebouw is momenteel voornamelijk in gebruik als tentoonstellingscentrum en kantoorgebouw. Daarnaast zijn er bioscopen, theaters, musea zoals het Muzeum Ewolucji, boekwinkels en een conferentieruimte voor 3000 personen. Vanuit de top van het gebouw heb je dit prachtig zicht over de stad, zeker bij valavond.

'519141' door MvanderKnokke '519141' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Markt in Polen

MvanderKnokke

Markt in Warschau toch heel wat anders dan wij gewend zijn hier in Nederland.Als je de wirwar van paadjes helemaal uit loopt loop je tegen de slagers aan die je hier naast elkaar ziet.

'515589' door MvanderKnokke '515589' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Old town

MvanderKnokke

Warschau een leuke stad voor een paar dagen. Je hebt er mooie kleurrijke gebouwen in de 'old town ' (zie foto) grote hoge nieuwbouw maar ook de grauwe flats.Vond het een leuke stad voor een stedentrip.

'489458' door SG1 '489458' door SG1

PolenWarschau

PolenWarschau

Nieuwe Joodse Museum.

SG1

Fantastisch nieuw Joods Museum midden in het Joodse gebied van de stad. Gratis te bezoeken en zeker de moeite waard. Het herbergt het gerestaureerde dak van een synagoge.

'515497' door MvanderKnokke '515497' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Lichtjes

MvanderKnokke

(Even openen)Terug van een paar fijne dagen in Warschau .Wat is het daar om deze tijd prachtig versierd met lichtjes .Deze paarden met koets staan bij het Wilanow paleis zeker de moeite om te gaan kijken als je er bent.

'489805' door karinrosendahl '489805' door karinrosendahl

PolenWarschau

PolenWarschau

Sprookjesachtige...bi

karinrosendahl

Warschau heeft een mooie sprookjesachtige gekleurde binnenstad. Hier hangt een hele vriendelijke sfeer. De foto is gemaakt vanaf een toren, hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad.

'515672' door MvanderKnokke '515672' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Lights on ..

MvanderKnokke

Het paleis van cultuur en wetenschap in Warschau wordt s avonds verlicht.Wat ook leuk is is om naar het uitzichtsplatform op de dertigste verdieping te gaan.Er zit een dame in de lift die je naar boven en weer naar beneden brengt. (je mag niet zelf op de knopjes drukken;)

'486357' door Arja '486357' door Arja

PolenWarschau

PolenWarschau

Joodse kerkhof

Arja

Het was een sombere dag, beetje koud met een klein zonnetje - een eind gewandeld om de sfeer van de buitenwijken te proeven. Even later kwamen we bij het kerkhof aan. Wat een stilte maar ook wat een leegte.Nagenoeg alle graven waren kapot, scheef, overgroeid door takken van struiken of overdekt met een laag mos. De tragiek van deze periode werd erdoor benadrukt, de afwisseling met nieuwe gedenkstenen van mensen die het gered hebben en waren geëmigreerd kwamen hard binnen. En dan opeens een graf met een bos rode tulpen. Bijzonder om weer door de deur van de omheining naar buiten te stappen, het leven komt je dan ineens weer helemaal tegemoet. Ondanks alles moet je er geweest zijn, het is niet te beschrijven dit gevoel wat je overvalt als je daar rondloopt.

'516583' door MvanderKnokke '516583' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Zoekplaatje

MvanderKnokke

Warschau leuke stad voor een stedentrip.Leuke parken om te bezoeken waaronder Lazienki park waar veel eekhoorns rondlopen.Je kunt er onder andere het Lazienki paleis en het Chopin monument bekijken.Persoonlijk vond ik de eekhoorns de leukste attractie .Zo heerlijk brutaal :)

'491054' door Yvonne_lovestotravel '491054' door Yvonne_lovestotravel

PolenWarschau

PolenWarschau

Het mooie oude...gede

Yvonne_lovestotravel

Het mooie oude gedeelte van Warschau met de mooie gekleurde huizen die in de tweede Wereldoorlog compleet verwoest waren en van een foto helemaal opnieuw herbouwd. Dit gedeelte van Warschau is knus en een must om te zien, ook kun je er gezellig een terrasje pakken, lekker wat eten bij de vele restaurantjes of gewoon wat rond kijken bij de lokale kunstenaars met hun schilderijen.

'542480' door Fransvdg '542480' door Fransvdg

PolenWarschau

PolenWarschau

Geen oorlog meer.

Fransvdg

Gelukkig is er nu geen oorlog meer in Warschau, maar de stad heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel leed te verwerken gehad. Al in september 1939 werd de stad zwaar gebombardeerd door de Nazi's. De Joden uit het Warschause getto werden in de jaren daarna bijna allemaal vermoord, in de stad zelf of in de vernietigingskampen elders. En of dat allemaal nog niet vreselijk genoeg was: in 1944 kwam de bevolking zwaar onder vuur tijdens een grote opstand in de stad. Gedurende 63 dagen verzetten de opstandelingen zich tegen Duitse en Duits geleide troepen. Aan Poolse kant sneuvelden 18.000 opstandelingen, 25.000 mensen raakten gewond en er kwamen minimaal 150.000 burgers om, onder andere tijdens massa-executies door de nazi's. Voor, tijdens en na de opstand werd ongeveer 85% van de stad verwoest. Het is dus heel logisch dat je overal in de stad gedenktekens en monumenten vindt om je te herinneren aan deze zware strijd. Op de foto zie je het Opstand monument en daarachter de Veldkathedraal van het Poolse Leger, die na de oorlog volledig hersteld moest worden.

'542330' door Fransvdg '542330' door Fransvdg

PolenWarschau

PolenWarschau

Stare Miasto, de Oude

Fransvdg

Vanaf de toren naast de Sint-Annakerk heb je een prachtig uitzicht op de oude stad, de Stare Miasto. Aan de rechterkant zie je het voormalige Koninklijk Paleis dat tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig werd verwoest. Sinds 1984 kun je ook weer binnen kijken en het is bewonderenswaardig hoe mooi alles hersteld en aangepast is. Op de zuil staat koning Zygmunt III van Polen, die in 1596 de hoofdstad van Krakau naar Warschau verplaatste. De grote kerk in het midden is de Johannes kathedraal. In 1980 werd de Stare Miasto, in mijn ogen terecht, toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

'516218' door MvanderKnokke '516218' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Kerst

MvanderKnokke

Deze 2 bewakers van het paleis van cultuur en wetenschap zijn in elk geval niet moe tijdens de kerstdagen ;)Ze liepen hingen en stonden er relaxed bij. Fijne kerstdagen :)

'506105' door Fransvdg '506105' door Fransvdg

PolenWarschau

PolenWarschau

In de rij

Fransvdg

Mijn eerste kennismaking met Polen was in 1984. Het land werd toen nog communistisch geregeerd en er was van alles te kort. Onze reisbegeleider zei bij het bekijken van een paar verveloze panden: "Wij Polen hebben wel smaak, maar we hebben geen verf...." Ook bij deze bakker in Warschau was er sprake van een beperkt aanbod. In een lange rij stonden de mensen er in de regen buiten te wachten. En als je dan ook nog eens geen paraplu bezat, werd boodschappen doen een dubbel trieste activiteit. Gelukkig is er intussen wel vooruitgang geboekt. Dit is een gescande dia.

'489789' door MarioBentvelsen '489789' door MarioBentvelsen

PolenWarschau

PolenWarschau

Oude marktplein

MarioBentvelsen

Het kleurrijke hart van de oude stad van Warschau is het oude marktplein, Rynek Starego Miasta. De herenhuizen rond het plein zijn tussen 1949 en 1963 gebouwd. In een aantal herenhuizen kun je een appartement huren, een leuk alternatief voor een hotelkamer. Verder zijn in sommige herenhuizen restaurants en cafés gevestigd. Het is er dan ook prima terrassen. Wat bier betreft, adviseer ik Zywiecz of Tyskie. Wie daarna nog dorst heeft kan eventueel terecht bij de (gratis) waterpomp.

'515945' door MvanderKnokke '515945' door MvanderKnokke

PolenWarschau

PolenWarschau

Wirwar..

MvanderKnokke

Hier in de wirwar van paadjes en steegjes achter de ingang van de markt Bazar Banacha. Het was stukken groter dan wij dachten het slingerde alle kanten uit.Maar ook helaas hier leegstand.Zeker leuk om te bezoeken als je in Warschau bent.

'291774' door Willemien '291774' door Willemien

PolenWarschau

PolenWarschau

Feestje in Warschau

Willemien

Warschau werd in de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest. De Polen besloten hun trotse hoofdstad te herbouwen. Om dat historisch verantwoord te doen werden restanten van de stadsarchieven geraadpleegd, en ook oude foto’s, prentbriefkaarten en schilderijen. Het resultaat is een prachtig herstelde binnenstad die weliswaar oud aandoet, maar het niet is. Zelfs een deel van de oude stadswallen – die al voor de oorlog verdwenen waren – is hersteld. Doordat het mooie Wilanow paleis aan de rand van de Warschau ligt, is dit het enige paleis dat niet verwoest werd tijdens de oorlog. Het is nu een museum en de vele vertrekken zijn voor iedereen te bewonderen. Dit kersverse echtpaar (denk Koreanen) liet zich vereeuwigen voor het paleis.

'542597' door Fransvdg '542597' door Fransvdg

PolenWarschau

PolenWarschau

Hoger zij ons doel!

Fransvdg

Warschau is een grote stad en veel bezienswaardigheden liggen behoorlijk ver uit elkaar. Ik wil dus reclame maken voor het openbaar vervoer. Een dagkaart kost je 15 zloty, dat is nog geen 4 euro. Bij bus en tram is het wel eens een puzzel welke lijn je hebben moet. Bus 180 is dan een aanrader: je komt zo bij de paleizen Wilanow en Lazienki, over de Krakowskie Przedmiescie (de Koningsweg), vlak bij de Stare Miasto (de Oude Stad), het monument van de Opstand in Warschau en het prachtige Joodse Polinmuseum. En als je naar het wetenschappelijke ontdek- en doe museum Centrum Nauki Kopernik of het planetarium wilt (ook erg leuk voor kinderen), dan adviseer ik je om de metro te nemen. Op deze foto zie je dat je dan lekker steil met de roltrap omhoog gaat.

'362108' door marjolijn '362108' door marjolijn

PolenWarschau

PolenWarschau

Paleis president

marjolijn

De autovrije Krakowskie Przedmiescie is het eerste deel van de oude Koningsweg in Warschau, een weg die verschillende koninklijke paleizen verbond. Hier staan veel belangrijke gebouwen, zoals hier het presidentiëel paleis, met het ruiterstandbeeld van de nationale held Józef Poniatowski, een 18e eeuwse generaal/playboy. Dit beeld stond vroeger voor het verwoeste Saksische paleis, waarvan alleen nog een arcade over is met het monument voor de onbekende soldaat (eerder plaatste ik daar al eens een foto van). Achter het paleis de St.Annakerk.

'488168' door Arja '488168' door Arja

PolenWarschau

PolenWarschau

Warsaw

Arja

Een weekendje Warschau, geen idee wat ik er van mocht Verwachten. Het was al weer lang geleden dat ik in een land kwam waar ik de taal niet machtig van was, last staan het gebruik van andere valuta dan de euro! Maar het was een mooi lang weekend, genoeg te zien, genoeg te beleven, voortreffelijk eten en mooie architectuur. Het oude plein is opnieuw herrezen en staat op de Unesco lijst. Het is kleurrijk en iet alleen de gebouwen ook de mensen zijn voorkomend en bijzonder vriendelijk! Een aanrader dus

'512503' door gekkofan '512503' door gekkofan

PolenWarschau

PolenWarschau

Slot van Wilanow maak

gekkofan

Het Wilanówpaleis is een paleis gelegen in de Poolse hoofdstad Warschau in het stadsdeel Wilanów. Het is samen met het park en andere gebouwen in het park, één van de meest precieuze monumenten van Polen.Het park dat rond het paleis ligt heeft een oppervlakte van 43 hectare en belicht verschillende vormen van tuinarchitectuur.Allerlei structuren werden nu in het park geplaatst om 's avonds te zorgen voor een prachtige lichtshow. Ik vond het in volle dag ook wel iets magisch hebben.