Warschau

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Warschau image

Warschau

Warschau
Polen
Agrotewal

Maandthema Warschau en een onverwachte ontmoeting.

Maand thema Onverwachte ontmoetingen

Voor het eerst kamperen, voor het eerst met de caravan op weg en dan hup meteen naar Rusland. Klinkt wel heel avontuurlijk maar we hadden proef gekampeerd in Parijs en dachten wel te weten wat ons te wachten stond. Op de Champs Elysees een keer of vier de rotonde gereden door de verkeerde rijbaan te pakken. De combinatie was zo groot dat je niet even tussen de auto’s door kon om aan de andere kant te komen. Die fout zouden we echt niet meer maken.

Mijn gezelschap bestond uit mijn man en drie zonen van 16 jaar, 13 jaar en een van 1 jaar. De reis moest van tevoren beschreven worden want in 1991 waren de grenzen nog hermetisch afgesloten. De eerste wonderbaarlijke ontmoeting was op de camping bij Warschau waar ook toen al voor gewaarschuwd werd denk aan je portemonnee en kostbare spullen want o die Polen zijn niet te vertrouwen.
Het afrekenen op de camping was mijn taak, tenslotte kon ik me wel redden in het Russisch. De zloty stond eng laag en de nullen op de biljetten waren verbijsterend. Voor 1 gulden kreeg je een miljoen zloty. De camping was niet zo duur en ik kon gelukkig gepast betalen. De camping zelf was een grote chaos alles stond kris kras door elkaar, tenten, caravans geen paden maar een groot grasveld. Wel fijn want dan kun je zelf lekker rommelen met de caravan zonder dat anderen je in de gaten houden. Drie sterke mannen mee, ik hoefde alleen voor de baby en het eten te zorgen.
Nadat we in Warschau geweest waren en lekker zaten uit te puffen voor de camping, zie we opeens een Poolse vrouw aankomen. Het was erg heet en het zweet liep in straaltjes langs haar gezicht, alsof ze een tijd gerend had. In rad Pools begint ze een heel verhaal , wat er op neer kwam dat ze heel blij was ons gevonden te hebben. De betaling van de overnachting was niet goed gegaan, ik was zo slim geweest om 10 keer zoveel te betalen als nodig was en ze kwam het geld weer terug brengen. Zo dat zet je even met beide benen op de grond. Hoezo zijn de Polen niet te betrouwen, dit zou in Nederland vast niet zijn gebeurd. Gelukkig hadden we wat dingetjes uit Nederland mee en konden we haar blij maken met een paar pakjes vruchtenthee.

Met een heel goed gevoel en een ervaring rijker zijn we de volgende ochtend vroeg aan ons vervolg van de reis naar Rusland begonnen.